MENU...

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Fenkuł z kurczakiem w serowym sosie

Jest bardzo ciepło. Ale broń Boże, nie narzekam. W końcu czekaliśmy na słońce. Na taką pogodę najlepsze jest lekkie danie w formie przystawki, przekąski czy też  sałatki. Przygotowałam dzisiaj lekką ale pożywną sałatkę, do której potrzebowałam mięso z kurczaka i fenkuł. Zapraszam do przepisu z nadzieją, że polubicie takie zestawienie mięsa i warzyw w serowym sosie J
 




 
 
 
 
 
Składniki:
fenkuł (koper włoski
puszka ananasa 2 łyżki octu balsamicznego
2 jabłka
pojedynczy filet z kurczaka
1 łyżeczka oliwy
2 łyżki posiekanego koperku
 
 
 
 
 
 
Sos:
10 dag sera gorgonzola
mały serek topiony ziołowy
1 łyżeczka ulubionych  ziół do sałatek
 
Wykonanie:
Koper włoski oczyściłam i po umyciu pokroiłam na paseczki a następnie skropiłam octem.  Odstawiłam na chwilę. Jabłka  umyłam (jedno można obrać), pokroiłam w cienkie plasterki, przełożyłam do miseczki i zalałam połową soku z ananasów. Ananasa odsączyłam z soku. Pokroiłam na cząstki.
 
 
 
Na rozgrzaną na patelni łyżkę oliwy wrzuciłam pokrojonego na kawałki fileta z kurczaka. Chwilę podsmażyłam i odstawiłam, żeby przestygł. Potem pokroiłam w kosteczkę.
Przygotowałam sos:
Na patelnię wlałam pozostały sok z ananasów włożyłam ser gorgonzola, dodałam serek topiony, podsmażyłam na małym gazie i mieszałam, żeby serki  się stopiły. Wsypałam mieszankę ziołową.
 

Na półmisek wyłożyłam odsączone z soku plasterki jabłek i pozostałe składniki sałatki: fenkuł, ananasa i kawałki fileta z kurczaka. Sałatkę zalałam  sosem a na koniec posypałam posiekanym koperkiem.
 

Jeśli takie połączenie fenkuła z kurczakiem podoba się Wam, to zachęcam, bo naprawdę sałatka jest smaczna. Słodki ananas i kwaskowate jabłka doskonale się uzupełniają tworząc świetnie dopełnienie smakowe z  fenkułem i kurczakiem. Życzę SMACZNEGO! Krys


Zobacz również:
 

23 komentarze:

  1. Sałatka wygląda przepysznie, na pewno kiedyś skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fenkuł i jego anyżkowy smak bardzo mi odpowiada właśnie jako dodatek do mięsa drobiowego, uszlachetnia smakowo, a gorgonzola i ananas wybitnie mi tutaj pasują. Krystynko, to jest wspaniałe danie!

    OdpowiedzUsuń
  3. wpadłabym na taki obiadek:) wspaniałe połączenie

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham różne dobre posiłki.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. fenkuł, niedoceniane u nas warzywo, a smakuje i prezentuje się wspaniale,

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealny pomysł na posiłek w upalne dni!

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie wygląda , aż chce się od razu zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne i rzeczywiście dobre na upały .

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak, takie danie upał, jak znalazł. Wygląda przepysznie Krysiu. Pędzę do Ciebie! Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam smak i zapach fenkułu :) Musze koniecznie wypróbować w takiej wersji :) Wygląda odlotowo !!! Pozdrawiam cieplutko, Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniale wygląda i ne pewno też tak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna sałatka, a w takie dni jak dzisiaj ( nie narzekam:)) idealne danie na obiad:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  13. ja bardzo chętnie bym spróbowała, bo brzmi pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszności :) Na upały idealne danie :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Sałatka cudo !!! - na pewno wypróbuje ten przepis - pozdrawiam Krysiu serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm... wygląda smakowicie! Idealna propozycja na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj skorzystam na pewno, dziękuje Krysiu:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Krysiu, idealny pomysł na posiłek podczas upałów. Pogoda jest przepiękna, czekałam na słońce. Warto wówczas jadać tego typu sałatki. Bardzo przypadła mi do gustu Twoja propozycja. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo smakowicie wygląda, a w takie upały to doskonała opcja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  20. no to miałaś ucztę, takie pyszności zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń

  21. to są moje smaki - sałatkę zapisuję do wypróbowania - serdeczności :)))

    OdpowiedzUsuń
  22. A dodatkowo ostatnie badania dowodzą, że spożywanie fenkułu znacznie ogranicza ryzyko występowania cukrzycy

    OdpowiedzUsuń
  23. A ja zapraszam na sok z kopru! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń