Jest bardzo ciepło. Ale broń
Boże, nie narzekam. W końcu czekaliśmy na słońce. Na taką pogodę najlepsze jest
lekkie danie w formie przystawki, przekąski czy też sałatki. Przygotowałam dzisiaj lekką ale pożywną
sałatkę, do której potrzebowałam mięso z kurczaka i fenkuł. Zapraszam do
przepisu z nadzieją, że polubicie takie zestawienie mięsa i warzyw w serowym
sosie J
Składniki:
fenkuł (koper włoski
puszka ananasa 2 łyżki octu balsamicznego
2 jabłka
pojedynczy filet z kurczaka
1 łyżeczka oliwy
2 łyżki posiekanego koperku
Sos:
10 dag sera gorgonzola
mały serek topiony ziołowy
1 łyżeczka ulubionych ziół do sałatek
Wykonanie:
Koper włoski oczyściłam i po
umyciu pokroiłam na paseczki a następnie skropiłam octem. Odstawiłam na chwilę. Jabłka umyłam (jedno można obrać), pokroiłam w cienkie plasterki, przełożyłam
do miseczki i zalałam połową soku z ananasów. Ananasa odsączyłam z soku. Pokroiłam
na cząstki.
Na rozgrzaną na patelni łyżkę oliwy
wrzuciłam pokrojonego na kawałki fileta z kurczaka. Chwilę podsmażyłam i
odstawiłam, żeby przestygł. Potem pokroiłam w kosteczkę.
Przygotowałam sos:
Na patelnię wlałam pozostały
sok z ananasów włożyłam ser gorgonzola, dodałam serek topiony, podsmażyłam na
małym gazie i mieszałam, żeby serki się stopiły.
Wsypałam mieszankę ziołową.
Na półmisek wyłożyłam
odsączone z soku plasterki jabłek i pozostałe składniki sałatki: fenkuł, ananasa
i kawałki fileta z kurczaka. Sałatkę zalałam sosem a na koniec posypałam posiekanym
koperkiem.
Jeśli takie połączenie fenkuła
z kurczakiem podoba się Wam, to zachęcam, bo naprawdę sałatka jest smaczna.
Słodki ananas i kwaskowate jabłka doskonale się uzupełniają tworząc świetnie dopełnienie
smakowe z fenkułem i kurczakiem. Życzę
SMACZNEGO! Krys
Zobacz również:
Zobacz również:
Sałatka wygląda przepysznie, na pewno kiedyś skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuńFenkuł i jego anyżkowy smak bardzo mi odpowiada właśnie jako dodatek do mięsa drobiowego, uszlachetnia smakowo, a gorgonzola i ananas wybitnie mi tutaj pasują. Krystynko, to jest wspaniałe danie!
OdpowiedzUsuńwpadłabym na taki obiadek:) wspaniałe połączenie
OdpowiedzUsuńKocham różne dobre posiłki.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńfenkuł, niedoceniane u nas warzywo, a smakuje i prezentuje się wspaniale,
OdpowiedzUsuńIdealny pomysł na posiłek w upalne dni!
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda , aż chce się od razu zjeść.
OdpowiedzUsuńŚwietne i rzeczywiście dobre na upały .
OdpowiedzUsuńO tak, takie danie upał, jak znalazł. Wygląda przepysznie Krysiu. Pędzę do Ciebie! Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak i zapach fenkułu :) Musze koniecznie wypróbować w takiej wersji :) Wygląda odlotowo !!! Pozdrawiam cieplutko, Krysiu :)
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda i ne pewno też tak smakuje
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka, a w takie dni jak dzisiaj ( nie narzekam:)) idealne danie na obiad:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
ja bardzo chętnie bym spróbowała, bo brzmi pysznie!:)
OdpowiedzUsuńPyszności :) Na upały idealne danie :))
OdpowiedzUsuńSałatka cudo !!! - na pewno wypróbuje ten przepis - pozdrawiam Krysiu serdecznie
OdpowiedzUsuńMmm... wygląda smakowicie! Idealna propozycja na lato :)
OdpowiedzUsuńOj skorzystam na pewno, dziękuje Krysiu:)
OdpowiedzUsuńKrysiu, idealny pomysł na posiłek podczas upałów. Pogoda jest przepiękna, czekałam na słońce. Warto wówczas jadać tego typu sałatki. Bardzo przypadła mi do gustu Twoja propozycja. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda, a w takie upały to doskonała opcja na obiad :)
OdpowiedzUsuńno to miałaś ucztę, takie pyszności zrobiłaś
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńto są moje smaki - sałatkę zapisuję do wypróbowania - serdeczności :)))
A dodatkowo ostatnie badania dowodzą, że spożywanie fenkułu znacznie ogranicza ryzyko występowania cukrzycy
OdpowiedzUsuńA ja zapraszam na sok z kopru! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń