Teraz jest taki czas, kiedy
faszerujemy różne warzywa. Paprykę, cukinię, patisony. Tym razem wybrałam
bakłażany. Jedliście? Lubicie? A z jakim farszem? Ja zrobiłam z kurkami. Wyszły
bardzo smaczne. Przekonajcie się...
Składniki:
2 bakłażany
250 g świeżych kurek
1 średnia cebula
pół pęczka natki pietruszki
½ szklanki ugotowanego ryżu
oliwa z oliwek
1,5 łyżki bułki tartej
70 g żółtego sera (startego na
tarce)
sól
pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
Bakłażany opłukałam,
przekroiłam wzdłuż. Każdą połówkę posoliłam obficie solą i odstawiłam na 30
minut. Pod wpływem soli bakłażany puszczają
gorzki sok. Opłukałam ponownie i wytarłam je papierowym ręcznikiem.
Kurki oczyściłam w ten sposób,
że zasypałam je łyżką soli i zalałam wrzątkiem. Zamieszałam i wyjęłam łyżką
cedzakową do odsączenia na papierowym ręczniku.
Grzyby po odsączeniu z wody
pokroiłam w paseczki, natkę posiekałam, cebulę pokroiłam w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzałam 3 łyżki
oliwy. Wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Dodałam pokrojone kurki. Podsmażyłam
do odparowania płynu. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Dodałam natkę
pietruszki, bułkę tartą a następnie ryż. Wymieszałam.
Bakłażany wydrążyłam z miąższu
zostawiając brzegi. Miąższ pokroiłam i podsmażyłam na patelni na łyżce oliwy.
Dodałam go do przygotowanego farszu. Wymieszałam i wyłożyłam na wydrążone łódeczki
bakłażanów.
Piekarnik nagrzałam do 180 °C.
Nafaszerowane bakłażany posypałam
serem i włożyłam do natłuszczonej formy do zapiekania i wstawiłam do piekarnika
na około 20 – 25 minut do lekkiego zrumienienia.
Nie wpadłabym by tak nadziać bakłażana, bardzo ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńKrysiu ja robię z mięsem, z grzybami jeszcze nie próbowałam, ale ze lubię poznawać nowe smaki to pewnie wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńjeszcze czegoś takiego nie jadłam ;D fajny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Pyszne bakłażany :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja na farsz Krysiu :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurki, w takiej wersji muszą być pyszne (:
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane warzywa, ja najczęsciej robię z mięsem, ale z kurkami też muszą być super:)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie kurek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji "Pora na kurki 2015".
Pozdrawiam
Iwona
www.smakowitejadlo.com
Uwielbiam faszerowane warzywa, a jeszcze kurki! :>
OdpowiedzUsuńChętnie wprosiłabym się Krysiu na takie danie:))
OdpowiedzUsuńMoje ukochane kurki w mojej ulubionej postaci, z cebulką i natką :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tak podane kurki. Ta natka wydobywa z nich cały aromat.
Pycha :))
Robię Krysiu, lubię, Twój przepis z kurkami świetny, podpatruję...buziaki...
OdpowiedzUsuńJakie pyszne bakłażany, cudo :)
OdpowiedzUsuńKrysiu podeslij tych kurek, a nie sama zajadasz takie rarytasy :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię różne faszerowane warzywa :) trzeba korzystać z sezonu póki trwa :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny farsz. Dziękuję za dodanie tych pysznych bakłażanów do akcji :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie! Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTakie dania z M. uwielbiamy. Pyszności Krysiu, no super sezonowe danie. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię ciepło!
Fajne połączenie , na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńZ kurkami nie robiłam, ale to połączenie musi być świetne :))
OdpowiedzUsuń