MENU...

piątek, 11 marca 2016

Mazurek cygański na waflu. Najłatwiejszy, najsmaczniejszy...

Tak jak na Boże Narodzenie moje słodkie wypieki  nadziewam bakaliami, makiem i miodem, tak na Wielkanoc u mnie na bogato jest robiony mazurek cygański. Przepis na niego mam od wielu, wielu lat. Zmieniam tylko ilość składników w zależności od ilości i  wielkości foremek w których go robię.  
Zachowuję taką proporcję: w sumie na ok. 300 g bakalii daję 70 g mąki jeśli robię go w foremce 30x20 cm. Robię go na waflu, który w połączeniu z masą bakaliową smakuje jak najlepszy nadziany baton.
Przepis jest bardzo czytelny, a sam mazurek  łatwy do zrobienia. Efekt końcowy zależy tylko od naszej wyobraźni. To tak, jak z pisankami i lukrowanymi pierniczkami. Możemy poprosić o pomoc dzieci. Ich wyobraźnia nie ma granic. Mogą powstać piękne, kolorowe mazurki
 
 
 (foremka 30x20 cm)

Składniki:
50 g rodzynek sułtańskich
50 g rodzynek jasnych
50 g śliwek bez pestek (suszone, wędzone...)
50 g moreli suszonych
50 g migdałów (słupki, płatki)
50 g orzechów (włoskie, pekan... )
70 g mąki pszennej
½  płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
170 g cukru + 1 łyżka do piany
  
Lukier cytrynowy:
2 białka
80 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

 
Wykonanie:
Rodzynki, morele i śliwki zalałam gorącą wodą. Po chwili odsączyłam na sitku i odcisnęłam z nadmiaru wody a następnie pokroiłam. Morele i śliwki w słupki a orzechy posiekałam.
Część bakalii można zostawić do dekoracji (kilka rodzynek, kilka słupków migdałów, kilka paseczków moreli...)
 
 
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiałam do miski. Wsypałam wszystkie bakalie i dokładnie wymieszałam.
 

Jajka wybiłam ze skorupek. Oddzieliłam żółtka od białek.
Żółtka utarłam z cukrem na gładką masę. Wsypałam bakalie z mąką i krótko wymieszałam mikserem na małych obrotach.
 

Białka ubiłam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, pod koniec wsypałam partiami  1 łyżkę cukru. Kiedy piana zrobiła się zwarta i gęsta i lśniąca przełożyłam ją do miski z bakaliami i delikatnie wymieszałam łopatką, żeby nie zburzyć struktury piany.
 
 
Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Na dno foremki włożyłam jeden wafel. Masę przełożyłam na waflowy spód. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 35-45 minut.
 

Zrobiłam lukier cytrynowy:
Białka wlałam do miseczki, dodałam cukier i sok z cytryny. Ucierałam, aż powstała gładka masa.
Na ciepłe ciasto wylałam lukier i po chwili zabrałam się za dekorowanie mojego mazurka.
 

Po zastygnięciu lukru na mazurku przełożyłam go na paterę.
 

 
 
Lubicie mazurki? Macie swój ulubiony? A może tym razem zrobicie .... cygański, na waflu? Polecam i życzę  SMACZNEGO! Krys
 
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 
 

49 komentarzy:

  1. Świetny mazurek. Urocze ozdobienie :) święta zbliżają się wielkimi krokami, z chęcią zagościłabym na wielkanocnym stole takie cudo! Uwielbiam ciasta z lukrem :) Serdeczne pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja też Cię serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Na zbliżające się święta będzie w sam raz.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosty, a wygląda bardzo odświętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wyobrażam sobie świąt bez mazurka. Mój ulubiony to z masą kajmakową. Ale ten przepis też mi się podoba. Może zrobię dwa? Ładnie kusi swoim wyglądem. Ja lubię takie bakaliowe wypieki, to myślę, że by mi zasmakował:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jak spróbujesz to ten mazurek też będzie Twoim ulubionym :)

      Usuń
  5. Jaki piękny! Podrzuć mi jeden na święta, bo w tym roku z niczym nie zdaze😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy Olu, mogę Ci podrzucić takiego mazurka. Odpoczywaj, bo najważniejszy jest teraz Twój śliczny synuś :)

      Usuń
  6. świetny pomysł z tym wykorzystaniem wafli :) pyszny mazurek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie. Ten wafel na spodzie zmięknie i wtedy jest naprawdę pysznie :)

      Usuń
  7. Krysiu takiego mazurka jeszcze nie robiłam. Wygląda pysznie i może w tym roku zrobię właśnie taki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłem kiedyś podobny, był wyśmienity :>

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam mazurka,zarówno w mojej rodzinie, jak i w rodzinie męża się go nie piecze, nie wiem czemu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz okazję to zmienić. Myślę, że nie pożałujesz, jeśli go zrobisz :)

      Usuń
  10. Spróbuję na Święta- bardzo na nie czekam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny mazurek. Świetne składniki. Takiego mazurka jeszcze nie robiłam. Ależ on musi pachnieć :)
    Muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, koniecznie zrób, bo warto. Masz okazję bo święta niebawem :)

      Usuń
  12. Krysiu tym razem tylko Cię pozdrowie serdecznie- u nas mazurki sie nie przyjęły, a bakalii nie lubią dzieci:)
    ale ozdobiony świetnie:)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tylko moja propozycja. W każdym domu są różne tradycje :) Ale cieszę się, że Ci się podoba :)

      Usuń
  13. Krysiu, z opisu jest tak łatwy, że chyba się podejmę jego wykonania, mazurek robiła jak na razi 2 razy w życiu, ja nie jestem ciastowa, a
    Twój brzmi smacznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli Ci się podoba, to z pewnością Ci też zasmakuje :)

      Usuń
  14. Wygląda mega smakowicie...Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
  15. Taki mazurek królował zawsze na stole u mojej babci. Niestety wstyd się przyznać ale nie przepadałam za nim nie wiem czy nie odpowiadało mi ciasto czy może zawartość bakalii, ale jako dziecko unikałam go jak ognia. Czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie. Czasami trzeba odczekać, żeby poznać jakiś smak na nowo. Serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  16. Wygląda przepięknie! Już sobie wyobrażam jak fantastycznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mazurek wygląda obłędnie. Ty to Krysiu jesteś mistrzynią! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, jakże mi miło. Taki sympatyczny komentarz... :)

      Usuń
  18. W moim domu nigdy nie było tradycji pieczenia mazurków, więc nawet nie wiem, jak powinien smakować dobry mazurek. Może więc spróbuję Twojego, bo Twoje przepisy zawsze się udają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu w zależności od ilości gości, robię duży albo taki właśnie mały. Spróbuj :) Cieszę się, że moje przepisy się udają i sprawdzają się ... smakowo )

      Usuń
  19. Piękny mazurek, swietnie wygląda i na pewno jest przepyszny. Krysiu wszystkiego najlepszego z okazji imienin

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajny przepis Krysiu, zapisuję, w sam raz na święta...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  21. Z taką ilością bakalii musi smakować fantastycznie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Śliczny mazurek :) Ja jakoś nie mam ręki ani piekarnika do mazurków dlatego pozachwycam się innymi i obejdę smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Tak mnie zachwycił ten mazurek na waflu, że go zrobiłam i zamroziłam. Bo czasu niewiele. A świetnie się przechowa do świąt. Spróbowałam. Jest niebiańsko smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Zrobiłam ten naprawdę łatwy i naprawdę smaczny mazurek. Pierwszy raz zrobiłam bo mnie skusiły zapewnienia, że łatwy. I to prawda. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Nigdy nie robilam zadnego mazurka, wiec najwyzszy czas, aby go zrobic. Jest zachwycona Twoim mazurkiem, Krysiu, ze postanowilam go tez zrobic.
    Dziekuje za swietny przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń