MENU...

sobota, 16 lipca 2016

Biszkopt z jabłkami. Nie tylko na weekend

Chodził za mną sernik. I tak się zbierałam za zrobienie jego, że w końcu upiekłam ciasto biszkoptowe z jabłkami. A wszystko przez przetwory. Przerabiam teraz co się da do słoiczków, kupuję na bazarku to co potrzebne do nich: owoce, warzywa (teraz np. ogórki) a o serze zapomniałam. Ale miałam w domu jabłka więc zamiast sernika zrobiłam biszkopt, który wyścieliłam płaszczem jabłek poszatkowanych niczym chipsy. Wstawiłam do piekarnika i.... wyszło pyszne ciasto. Na weekend.... i nie tylko
 
 (tortownica 26 cm)

   
Składniki:
7 jajek
170 g drobnego cukru
szczypta soli
170 g mąki pszenne tortowej
20 g mąki ziemniaczanej
1300 g  jabłek
Łyżeczka cynamonu (brak na zdjęciu)
 
 
 
Wykonanie:
Do miski przesiałam  obie mąki. Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam z odrobiną soli na sztywną pianę dodając partiami cukier. Łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania.  Kiedy piana była już sztywna i lśniąca, zmniejszyłam obroty miksera i dodawałam po jednym żółtku. Następne dopiero wtedy, kiedy poprzednie zostało dobrze wmieszane.
Do masy jajecznej dosypywałam zmieszane mąki i za pomocą szpatułki wmieszałam je do masy. Delikatnie od spodu do góry, tak aby składniki się dobrze połączyły, jednocześnie zachowując strukturę piany.
 
Piekarnik nagrzałam do temperatury 170°C góra/dół.
Jabłka po obraniu pokroiłam na ćwiartki, wycięłam gniazda nasienne a następnie poszatkowałam w plasterki.
 
Spód tortownicy (26 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarowałam.
Ciasto przelałam do tortownicy a na wierzchu rozłożyłam poszatkowane jabłka.
Wierzch oprószyłam cynamonem.
Wstawiłam do piekarnika na około 30 minut.
 

  Ciasto pięknie się upiekło a wierzch z cynamonem lekko się przyrumienił.
 

Po wystudzeniu ciasto przełożyłam  na paterę, wierzch upudrowałam cukrem pudrem i od razu ukroiłam kawałek, żeby spróbować
 

 

 
 
 

Wspaniałe, puszyste, delikatne ciasto z jabłkami. Czego chcieć więcej? Tylko ulubioną filiżankę herbaty lub kawy... Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys
 
 
Dzisiejszy wpis dołączam do akcji:
 
Letnie owoce 2


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...


27 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta, bardzo apetyczne. Pozdrawiam! Xmena

    OdpowiedzUsuń
  2. To najsmaczniejsze ciasto, które kojarzy się z dzieciństwem. Zawsze je lubiłam. Biszkopt mięciutki i owoce w środku.
    To na zdjęciu wygląda jak marzenie z cukierni. Pozdrawiam, Eliza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam wszystkie składniki. Będzie u mnie na niedzielę takie ciasto. Dzięki za fajny, prosty przepis na pyszne ciasto z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zebrałam wczoraj jabłka, które leżały pod drzewem, a ponieważ nie lubię biszkoptów ( tak mam od zawsze, upiekłam drożdżowe z " jabłkowymi chipsami" i kruszonką:-)
    Twoje ciasto bardzo mi się podoba:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krysiu czytając wstęp paszcza mi sie uśmiechnęła od ucha do ucha:D
    u mnie jest identycznie, no prawie, ja nawet ser kupiłam, ale z braku czasu skończyło sie na cieście z jabłkami :D
    Świetne ciacho:)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam taki ostatnio u mamy...pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie szaleństwo przetworów też trwa :) owoce zamknięte w słoiki, a warzywa będą musiały chwilę poczekać :)
    Ps. pyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smacznie i prosto, to co lubię najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne ciacho! Porywam do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystkie ciasta z jabłkami są przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki prosty a taki efektowny :>

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż ciężkie od jabłek, cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie ciacho to ja mogę zawsze i wszędzie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Krysiu, wspaniały biszkopcik. Kto powiedział, że jabłkowce to tylko na kruchym cieście - przełammy schemat. Bardzo mi się to ciasto podoba - jest apetyczne i na pewno lekkie, smaczne. Mniam, mniam. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. szkoda, że nie mam żony by mi zrobiła...chyba

    OdpowiedzUsuń
  16. Biszkopt z jabłkami to ciasto, które nigdy mi się nie znudzi. Jego smak jest taki ponadczasowy. Bardzo apetyczne ciasto Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. no masz rację, Krysiu, nie tylko na weekend, muszą jakiś biszkopcik udziałać ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pycha,z jabłkami to ja lubię.

    OdpowiedzUsuń
  19. U Ciebie Krysiu jak zawsze bardzo smakowicie...a wiesz, od jakiegoś czasu nie jem słodyczy...serdecznie pozdrawiam...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  20. Zapisuję ten przepis i to ciasto upiekę na najbliższy weekend. Wygląda tak pysznie, jakby stało w oknie wystawowym wspaniałej cukierni. Pozdrawiam, Pola

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam z jabłkami ciasto! Pozdrawiam cieplutko!:))

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo lubie takie ciasta.
    Zapraszam do wypróbowania mojego ciasta.
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com/2016/09/roza-ciasto-z-nektarynka.html

    OdpowiedzUsuń