MENU...

wtorek, 14 marca 2017

Placki jaglane z jabłkami

Kasza jaglana, jak wiecie to jedna z najzdrowszych kasz. A może nawet najzdrowsza. Zawiera duże ilości białka, żelaza, krzemu i miedzi, witaminę E, oraz witaminy z grupy B.  Doskonale wpływa na trawienie, jest bezglutenowa, lekko strawna, ogrzewa żołądek i doskonale się po niej czujemy.
Z kaszy jaglanej można przygotować różne posiłki na śniadanie, obiad, deser. Można zrobić z niej danie główne albo może być dodatkiem do jakiegoś dania, czy też deseru.  Ja dzisiaj mam dla Was przepis na placki z kaszy jaglanej, która została mi z poprzedniego dnia.  Przepis łatwy a placki smaczne...



Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (klik, jak ugotować kaszę)
½ szklanki mleka
6 pełnych łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 jabłka

Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia (oliwa, masło klarowane, olej)
syrop klonowy
cukier puder
owoce z syropu

Wykonanie:
Suche składniki: mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek dopieczenia i cynamon wsypałam do miseczki i wymieszałam.
Jabłka po obraniu starłam na tarce jarzynowej.
Kaszę jaglaną (ugotowaną) zmiksowałam blenderem na mus.


Do miski wsypałam suche składniki, wlałam mleko, wymieszałam, dodałam kaszę jaglaną i jabłka. Wszystko dokładnie wymieszałam i już gotowe do smażenia. Masa ma mieć konsystencję masy takiej jak np. na placki ziemniaczane.


Na patelni rozgrzałam tłuszcz i kładłam łyżką niewielkie placuszki. Raczej cieńsze niż grubsze.
Po chwili zmniejszyłam gaz i już na średnim ogniu smażyłam na złoty kolor. Delikatnie podważyłam łopatką i przewróciłam na drugą stronę.
Po usmażeniu przełożyłam na półmisek i przykryłam, żeby zabezpieczyć przed wystudzeniem.
Chociaż, te placuszki są pyszne zarówno ciepłe jaki i zimne.
Do takich placuszków idealnie pasuje syrop klonowy, cukier puder, owoce w syropie... co tylko chcecie, czego dusza zapragnie.


A jak Wy zrobicie? Z czym podacie?

Z owocami z syropu?


Z cukrem pudrem?


A może polane syropem klonowym?


Jak by nie podać, będą smaczne, a dzieciaki wprost zachwycone. Życzę SMACZNEGO! Krys



Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...


29 komentarzy:

  1. .. z kaszy jaglanej jeszcze nie próbowałam, muszą być pyszne...!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, szkoda tylko, ze kaszke juz przed chwila zjadlam, ale i tak nie bylo jej zbyt wiele. Jutro zabiore sie za te placuszki i zrobie niespodzianke mezowi, bo uwielbia racuszki z jablkami, wiec moze w ten sprytny sposob przemyce mu kasze jaglana, ktora jest wyjatkowo zdrowa i nie bez powodu zwana "krolowa kasz".
    Dziekuje , Krysiu za przepis i cieplo Cie pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam takie wiele razy,muszę do nich wrócić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię z owocami, dżemem własnej roboty, cukrem pudrem. Czasami z miodem. Mój M. lubi żeby wszystkiego było dużo. ....pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. PANI KRYSIU ,CZY FARSZ DO PIEROGÓW MOGE ZAMROZIC? CZY LEPIEJ NIE ?Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Pani Basiu, nie wiem o jaki farsz chodzi. Ja nie mrożę farszu. Mrożę gotowe pierogi. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Bardzo lubię placuszki, a zwłaszcza z jabłkami. Polane syropem klonowym skradły moje serce ;-) Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Krysiu pyszne racuszki, a że my lubimy to też czasami robie i w wersji jaglanej;)
    pozdrawiam ceiplutko

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kasze jaglaną i chętnie skorzystam z Twojego przepisu Krysiu. Ściskam Cię serdecznie. Ostatnio nie mam czasu na komentarze, ale zawsze zaglądam. Buziaki.
    balakier-style.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno wypróbuję przepis ☺

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł, wykorzystam do przemycenia kaszy dla tych którzy za nią nie przepadają za to uwielbiają placki z jabłkami :) Dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie wspaniałe placuszki. Uwielbiam takie placki z jabłuszkami. W wersji jaglanej jeszcze nie robiłam. Czas najwyższy. Z chęcią ogromną przetestuję ten przepis.
    Tak apetycznie się prezentują, że nawet teraz bym Ci skradła porcyjkę ;)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Krysiu, chociaż nie jestem placowa to takie placki bym zjadła :) ... więc je sobie zrobię! :) Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takich placuszków Krysiu jeszcze nie robiłam. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis naprawdę genialny :-) chętnie zobaczę, jak wyjdzie w moim wydaniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. super placuszki :) w sam raz na leniwe weekendowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam jakie pyszne placuszki. Idealne na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie jestem wielbicielka kaszy jaglanej, ale te placuszki wyglądają tak ładnie i apetycznie, że chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pychotka, kusisz tymi placuszkami Krysiu

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo fajne placki! mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne, muszę zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygladaja smakowicie. Na pewno je zrobie.

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygladaja smakowicie. Na pewno je zrobie.

    OdpowiedzUsuń
  24. czy te placki można piec w piekarniku zamiast smażyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nie piekłam tych placków w piekarniku. Natomiast piekłam placki ziemniaczane z orzechami i były bardzo smaczne.
      Myślę, że można spróbować.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  25. "2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej" - przepraszam,ale chciałbym się upewnić. Czy ugotować 2 szklanki kaszy czy użyć 2 szklanki już ugotowanej kaszy ?( strasznie napęczniała po ugotowaniu i zajmuje 4 szklanki).
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Tak jak podałam w przepisie, w składnikach: 2 szklanki ugotowanej kaszy. Pozdrawiam :)

      Usuń