Mięso z kurczaka najłatwiej przyrządzić, ponieważ zawsze można dobrać odpowiednie składniki i przyprawy. Udka kurczaka są przykładem, że takie dania przygotujemy i szybko i smacznie i pożywnie. Można je przyrządzić na wiele sposobów na różne okazje. Dzisiejszy przepis na faszerowane udka może byś zarówno daniem obiadowym, albo można podać na elegancką kolację
Składniki:
4 podudzia kurczaka
1 cebula
1 łyżeczka masła
25 dag pieczarek
½ strąka czerwonej papryki
1 jajko
10 dag wiórków kokosowych
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Wykonanie:
Udka umyłam. Podcięłam błony i
ostrożnie zdjęłam skórę z udek, aby jej nie uszkodzić. Przerąbałam kostkę każdego podudzia u
podstawy.
Cebulę drobno posiekałam i
podsmażyłam na maśle na złoty kolor. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w talarki
a potem drobno posiekałam, dodałam do cebuli i usmażyłam. Na koniec dodałam
paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę. Wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia.
Mięso po oddzieleniu od kości zmieliłam w maszynce.
Wystudzone pieczarki z cebulą i
papryką dodałam do mięsa, doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam.
Skórę napełniłam przygotowanym
farszem i zaszyłam bawełnianą nitką. Uformowałam tak, aby wyglądała jak udko.
Udka obtaczałam kolejno w
jajku i wiórkach kokosowych. Przekładam na rozgrzany na patelni olej i
smażyłam, aż nabrały złocistego koloru.
Po wyjęciu, przed wyłożeniem na talerz usunęłam nitki i posypałam resztą wiórków kokosowych
Udka faszerowane okazały się bardzo smacznym daniem. Moja kolacja, na którą zaprosiliśmy znajomych zyskała kolejnych amatorów na dania z kurczaka. Spróbujcie takie zrobić i oczarujcie swoich gości. SMACZNEGO! Krys
dla mnie - genialne! wyglądają cudownie, mają smakowity farsz. chyba zanotuję, zrobię na niedzielę!
OdpowiedzUsuńuwielbiam faszerowane udka! A dodatek wiórków kokosowych brzmi bardzo ciekawie i zachęcająco. Zapiszę przepis na obiad dla rodziny :)
OdpowiedzUsuńŚwietne są takie udka, tylko najgorsze to trybowanie:)
OdpowiedzUsuńNajlepiej zatrudnić pomocnika :) Pozdrawiam
UsuńNie robiłam jeszcze takich! Pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńLubię eksperymentować w kuchni. Tak więc taki pomysł na danie z drobiu jak najbardziej mnie interesuje. Jutro będę właśnie takie udka przyrządzał. Dziękuję za dobry pomysł/przepis, Max
OdpowiedzUsuńWitaj Krysiu.u Ciebie z każdym dniem smaczniej.Udka prezentują się apetycznie i napewno tak smakują.Pozdrawiam cieplutko mimo deszcz za oknem.Jola
OdpowiedzUsuńDziękuję Jolu, pozdrawiam i życzę ładnej pogody, Krys
UsuńWyglądają absolutnie przepięknie. Apetyczne, ciekawe, zdecydowanie warte wypróbowania. Pozdrawiam i życzę miłego weekendu!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i pozdrawiam
UsuńUdało mi się zrobić te udka. Miałam mniejsze sztuki Oprawianiem zajął się mój mąż, a ja resztą. Zajadaliśmy się z naszymi znajomymi. Polecam na elegancki obiad, bo są niespodzianką z tym farszem.
OdpowiedzUsuńTrochę przy tym pracy,ale efekt i smak to wynagrodzi.Śliczne i bardzo smakowite.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńPomysł mi się bardzo podoba.Udka wyglądają smacznie , szczególnie ,że są z dodatkiem pieczarek .Pomysł na obiad już widzę , będzie smacznie .A wiórki kokosowe !!!!! Mniam mniam... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo ładnie ! Z moim zamiłowaniem do drobiu i pieczarek na pewno niedługo będą na moim stole:))
OdpowiedzUsuńMłoda Kuchareczka
Bardzo fajny przepis. Wiórek kokosowych używam do lodów , do musli ale do kurczaka ? Czemu by nie ....:) Wypróbuję go zaraz na początku przyszłego tygodnia :))
OdpowiedzUsuńJaMuszka
Wyglądają cudownie, ale też pracochłonnie! Ale trafiają na listę to-do bo muszą być pyszne :>
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)! Muszę kiedyś wypróbować...
OdpowiedzUsuńSzczęściarzami są Ci,którzy mogą jeść Pani smakołyki:)
OdpowiedzUsuńUdka udały się i wszystkim smakowały. Dziękuję za dobry przepis, Zofia
OdpowiedzUsuńUdka wygladaja apetycznie i mysle tak samo smakuja. Bardzo lubie Pani kuchnie. Ostatnio robilam filet kurczaka w miodowym sosie z surowka z kapusty pekinskie. Wyszedl super wszyscy sie zajadali. Teraz bede probowa zrobic te udka. Napisze jak wyszly. Dziekuje za wspaniale przepisy Zosia
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńKrysiu, ale wymyśliłaś, muszę je zrobić, bo prezentują się zjawiskowo :-)
Cieszę się, że Ci się podoba. Warto zrobić bo są pyszne. Pozdrawiam :)
Usuń