Babeczki bardzo zadomowiły się
w naszej kuchni, cukierniach i królują na naszych stołach w różnym wydaniu.
Pieczemy babeczki na słodko, z farszem mięsnym, czy grzybowym. Ale najczęściej pojawiają
się kolorowe, słodkie, z owocami i bitą śmietaną. Pieczemy babeczki na różne
okazje: urodzinowe, wielkanocne, gwiazdkowe. Ja upiekłam, ponieważ zachęcił mnie udział w konkursie na upieczenie babeczek. A przy okazji chciałam podać na deser coś niewielkiego, słodkiego i smacznego... J
Składniki na 12 sztuk:
110 g mąki pszennej
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
115 g miękkiego masła
115 g cukru pudru
2 jajka
kilka kropli esencji
migdałowej
Dekoracja
200 g marcepanu
cukier puder do oprószenia
2 łyżki dżemu brzoskwiniowego przecedzonego przez sito
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzałam do
temperatury 180 °C . Przygotowałam foremki i włożyłam do nich papiloty na
babeczki.
Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiałam do miski.
Dodałam masło, cukier puder, jajka i esencję migdałową. Wszystko ubiłam
mikserem na gładką masę.
Ciasto przekładałam łyżeczką
do przygotowanych foremek z papilotami. Wstawiłam do piekarnika na 20
minut. Kiedy już babeczki wyrosły i upiekły się na złoty kolor, wyłożyłam je na kratkę
do wystudzenia.
Marcepan położyłam na posypanym cukrem pudrem blacie i rozwałkowałam go. W razie potrzeby można
podsypywać cukrem pudrem, żeby marcepan nie kleił się do wałka. Malutką foremką wykroiłam 60 krążków.
Każdą babeczkę posmarowałam z
wierzchu dżemem przetartym przez sitko.
Krążki marcepanowe łączyłam ze sobą brzegiem z jednej strony i składałam
po 5 sztuk, aby utworzyły płatki kwiatka. Te płatki układałam na wierzchu babeczek a w
środek włożyłam kuleczkę z marcepana i perełkę.
Zgadnijcie, smakowały?
Podobały się? Oczywiście. Polecam, zachęcam i... życzę SMACZNEGO! Krys
Jeżeli zechcecie zagłosować na mój przepis, będę wdzięczna za każdy głos. Podaję link, gdzie można głosować za pośrednictwem FB
Śliczne,proste,pełne finezji.Zagłosowałem.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńCudne te babeczki. Perełki dodają im elegancji. Nie robiłam do tej pory nic z marcepanem, a lubię jego smak. Mam ochotę zrobić te cudeńka.
OdpowiedzUsuńNiestety nie mogę zagłosować, bo nie mam konta na FB, a szkoda, bo warto oddać na nie głos. Pozdrawiam :)
Dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam :)
UsuńPrześliczne! Głos oddany. Trzymam kciuki za wygraną :))))
OdpowiedzUsuńMiło mi i dziękuję :)
Usuńpiękne, lecę zagłosować:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKrysiu, nie pytam tylko się częstuję i idę głosować:)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia, pozdrawiam
Reniu, częstuj się :) Dzięki za głos :)
UsuńJuz zagłosowałam , bo babeczki są cudne i pewnie smaczne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :) Jakie są to widać, a zapewniam że są smaczne :)
UsuńJa też oddałam swój głos. Powodzenia :)
OdpowiedzUsuńŚliczne te babeczki :) I kwiatuszki ;) Też bardzo lubię muffinki, łatwo się je przygotowuje i są w sam raz na 2-3 kęsy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Są bardzo smaczne :) Pozdrawiam :)
Usuńbardzo wdzięczne babeczki!
OdpowiedzUsuńPrześliczne te kwiatuszki Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńśliczne i słodziutkie są :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne małe dzieła sztuki, nie wiem czy jeść czy patrzeć i cieszyć oczka! Ale precyzja, ukłony dla ciebie!
OdpowiedzUsuńTe babeczki jak marzenie. Moja babeczka spróbowała zrobić takie, ale były z bitą śmietaną, bo nie było kwiatuszków z marcepana. Mimo wszystko były wspaniałe. Dziękujemy za pomysł, Jaśko
OdpowiedzUsuńPiękne i bardzo apetyczne :) Zrobiłam je - co prawda wyszły -nawet napiszę ....super !
OdpowiedzUsuńAle gdzie im do Twoich ! Bez perełek ,kwiatki różne....Takie cudeńka to tylko Ty potrafisz zrobić. Robisz to z sercem i darem Bożym -Masz Talent !!!
Mimo wszystko cała rodzinka się zachwycała i to dzięki Tobie :) Dla mnie są pracochłonne , ale było warto , bo są efektowne i pyszne:) Wiedziałam ,że jak przepis od Ciebie to się sprawdzi :))) Pozdrawiam .