Mam przepis na najlepszą,
domową pomidorową. Przepis sprawdzony przez wiele lat. Taką zupę gotowała moja mama i taką często ja
serwuję, kiedy mamy ochotę na prawdziwą, najlepszą pomidorówkę. Myślę, że w każdym domu są
przepisy na takie najlepsze domowe zupy.
Składniki:
3 skrzydełka z kurczaka2 małe listki laurowe
2 ziela angielskie
3 marchewki
seler
kawałek pora
2 pietruszki
1 łyżeczkę domowej Vegety (klik)
1 słoik około 300 ml pomidorów przetartych (z domowej spiżarni) lub...
...zamiennie mały słoiczek (90
g) koncentratu pomidorowego
1 łyżka keczupu łagodnego
1 łyżeczka cukru
1 kubeczek 330 ml kwaśnej śmietany
natka pietruszki
pieprz do smaku
Wykonanie:
Skrzydełka umyłam, włożyłam do garnka i zalałam około 2 l wody, dodałam listki laurowe, ziele angielskie i Vegetę.
Wstawiłam do gotowania. Odszumowałam. Warzywa oczyściłam, opłukałam włożyłam do garnka i pozostawiłam do gotowania na około 1 godzinę.
Po ugotowaniu wywar przecedziłam. Marchewkę pokroiłam w talarki przełożyłam do wywaru, odkroiłam mięso ze skrzydełek i również dodałam do wywaru.
Przecier pomidorowy ze słoiczka przelałam do garnka, dodałam keczup. Wymieszałam i wstawiłam do gotowania na 15 minut. Doprawiłam do smaku pieprzem.
Na końcu wsypałam posiekaną natkę pietruszki i wlałam śmietanę.
Do zupy dodałam malutkie makaronowe muszelki. Lubię też z ryżem. Zawsze smakuje.
I to już wszystko. Zupa pachnie i zachęca do
zjedzenia . Wam tez proponuję i życzę SMACZNEGO! Krys
Taką właśnie zupę jada się u naszych mam. Ja też staram się taką gotować bez kostek bulionowych. Tylko prawdziwy wywar. Twoja zupa aż pachnie, taka jest prawdziwa:)
OdpowiedzUsuńA vegeta to co? Naturalny produkt? To to samo co kostka (glownie glutaminian sodu)
UsuńPozwolę sobie odpowiedzieć na to pytanie pytaniem.
UsuńO jaką vegetę chodzi? Bo jeśli o tą z mojego przepisu, to wystarczy kliknąć przy składnikach przy Vegecie na "klik", który przeniesie na przepis na domową vegetę.
Po co to całe zamieszanie o vegetę, skoro nawet niektórzy nie zadają sobie trudu, żeby przeczytać przepis dokładnie. Pozdrawiam :)
Często idę na skróty i gotuję zupy z kostek. Ale jak zjem taką jak ta pomidorowa, to aż trudno się powstrzymać przed dokładką. Mniam, mniam, Pati
OdpowiedzUsuńulubiona zupa to zawsze pomidorowa! jej pamiętam jak babcia mi gotowała...
OdpowiedzUsuńja też podobnie gotuję, moja rodzina najbardziej lubi z ryżem:)
pozdrawiam!
Nie ma to jak dobra, domowa pomidorowa :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, najlepsza jest domowa zupa. Ja robię przecier pomidorowy sama i robię z niego takie pomidorówki. Czasami gotuję na kości ze schabu. Właśnie takie zupy są najlepsze.
OdpowiedzUsuńKrysiu zupka pomidorowa zawsze najlepsza. Moja babcia robiła wspaniałą. Szkoda, że nie zdążyła mnie nauczyć, bo każdy robi inaczej :). Tak to już jest. Twoja również wygląfda pysznie, tym bardziej, że na skrzydełku:). Do tego zaprowiona śmietanką - jak u mamy :) !
OdpowiedzUsuńPrawdziwa, domowa zupa! Wygląda tak wspaniale, że pomimo niedawno zjedzonego obiadu, z chęcią zjadłabym talerzyk takiej pomidorówki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Krysiu robię identycznie- jest pyszna!!
OdpowiedzUsuńnapisała,że robię identycznie a nie nie identyczną, bo myślę że przy doprawianiu każdy już dopasowuje do swoich smaków.
Mam kilka zup, które nauczyłam się od mamy czy babci a teraz uczę moje dziewczyny- jedna miała być i dzisiaj ale siadła mi bateria w aparacie i nie mogę przerzucić zdjęć:(
pozdrawiam cieplutko:)
Dzisiaj gotuję pomidorową:) To nasza ulubiona zupa.
OdpowiedzUsuńPomidorowa każdej z Mam jest najlepsza. Przynajmniej ja śmiem twierdzić, że ta mojej Mamy jest najlepsza - nic nie ujmując oczywiście Twojej zupie ;) Chodzi pewnie o najlepszą przyprawę, którą nasze mamy dodają do gotowania - serce.
OdpowiedzUsuńTak, masz rację chodzi o to ...serce :) Pozdrawiam, Krys
UsuńŚwięte słowa !
UsuńJa uwielbiam pomidorowke w kazdej postaci, wiec zjadlabym z przyjemnoscia miseczke Twojej:-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wczoraj robiłam zupę pomidorową :) Można powiedzieć, że składniki identyczne, tylko nie dodałam łyżki keczupu... A zamiast kurczaka miałam bażanta :D Pierwszy raz jadłam rosół/ pomidorówkę na bażancie- ale mięso jak dla mnie smakuje jak kurczak.
OdpowiedzUsuńhttp://vogueswing.blogspot.com
Pomidorowa to tak jak " mała czarna" klasyka, tyle że może być gotowana ( noszone:)) na wiele sposobów! Mniam nabrałam chęci na pomidorowke w tym tygodniu zrobię!
OdpowiedzUsuńWyszła pyszna.......nawet moi goście niespodziewanie się załapali i nie mogli się nachwalić, na pewno będę często tę zupę pomidorową powtarzać :)) Polecam :)
OdpowiedzUsuńSpróbujcie......jest najlepsza !!!
No było potrzebne na zadanie, ale z ciekawości się coś takiego PYSZNEGO się ugotowało...
OdpowiedzUsuń... i zjadło
powinni zabraniać używania wynalazków typu kucharek vegetta itd
OdpowiedzUsuńJa znalazłam jeszcze jeden przepis na bardzo smaczną pomidorową. Załączam link http://gotowanie-jest-dla-wszystkich.pl/zupa-pomidorowa-z-makaronem/
OdpowiedzUsuńJa gotowałam trochę inaczej, bo na wywarze z warzyw, dodawałam 1 l soku pomidorowego i przyprawiałam ziołami prowansalskimi. Wczoraj ugotowałam tą pomidorówkę wg Twojego przepisu i bardziej nam zasmakowała, Zrobiłam z ryżem. Pyszna
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam zupę pomidorową :) wyszła bardzo smaczna :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Magda
A ja właśnie wcinam smaczną pomidorową. Pozdrawiam wszystkich fanów pomidorówki!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy bardzo serdecznie ... :))) zupa wyszła pyszna ...
UsuńRodzinka się zajada ... ah ... aż się uszy trzęsą :)))
Janina z rodzinką ... :)))
Ja wole dodac lyzeczke smietany juz do podanej zupy na stole, wyglada estetyczniej
OdpowiedzUsuńDobra zupka !! Poz lech
OdpowiedzUsuńPrzepis mistrzostwo!!! Pomidorówka idealna:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPomidorowa z dodatkiem kethupu..hmmmm....pewnie smakuje rewelacyjnie :) Konieczne muszę spróbować. .:)
OdpowiedzUsuńBez keczupu pewnie lepsza... Gotuję podobnie, tylko na nóżce, nie skrzydełkach. I nie przecedzam. Po co? Poza tym daję koncentrat a nie przecier. Z przecierem też gotuję, ale wtedy dodaję puszkę pomidorów krojonych i oczywiście bez skórki. Makaron świderki, ja daję lubella nr 19. Polecam :)
UsuńWłaśnie robię pomidorówkę według Twojego przepisu 3 raz. Wychodzi mi pyszna , choć ja dodaję trochę papryki do smaku :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje. Spróbuję dodać paprykę. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuje wyszła naprawę smaczna.
OdpowiedzUsuńNie umiem gotować. W dodatku jestem sam w Anglii.
Gotowe jedzenie ze sklepu znudziło mi się. To moje duże ościągnięcie.
Pozdrawiam i życzę powodzenia :)
Z całym szacunkiem, ale zalecam więcej skromności w formułowaniu tytułów. Prawdziwa pomidorowa jest ze świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki, zupa z przecierem i ketchupem(!)to nie jest prawdziwa pomidorówka. Magda Gessler by rzucała tutaj garami jakby to zobaczyła. Poza tym zupa pomidorowa powinna mieć intensywny kolor, a nie być taka blada jak na zdjęciu. Czasem warto zmieniac przepisy wyniesione z domu, bo to, że nasze mamy gotowały zupy na vegecie i przecierze nie znaczy, że tak jest najsmaczniej
OdpowiedzUsuńPani Kamilo, nie rozumiem Pani zarzutu.
UsuńKolor zupy nie jest intensywny, ponieważ zdjęcia zrobione są po dodaniu makaronu i śmietany, co powinna Pani zauważyć. Zupę zrobiłam z pomidorów z własnych przetworów (podane w składnikach), a że dodaję inne składniki np. keczup (1 łyżka na 2 l wody) do poprawienia smaku, to nie jest powód, żeby straszyć mnie Panią M. Gesler, która zresztą w swoim programie powiedziała, że „jeśli zupa pomidorowa ma intensywny kolor, to znaczy, że nie jest zrobiona z pomidorów, tylko w z przecieru pomidorowego” (którego ja nie użyłam). A tytuł? Nie wiem, co Pani przeszkadza, że ...zupa domowa, że najlepsza? Nie mam sobie nic do zarzucenia. Pozdrawiam
Chcialam tylko powiedziec Pani kamili ze przecier oraz ketchup sa zdrowsze nic pomidorwy poniewaz zawieraja wiecej likopenu, te przetworzone produkty jako jedne z nielicznych posiadaja wiecej wartosci odzywczych niz produkty nieprzetworzone, jestem zwolenniczka zdrowego jedzenia ale w mojej lodowce ketchup i przecier to podstawa, pomidory oczywiscie tez ale tylko z wlasnej uprawy
UsuńJa również się zgadzam. No, przecier jak przecier - po prostu przetwór z pomidorów.
UsuńAle jaka to zupa z vegetą? Ok, 'najlepsza', ktoś może powiedzieć w końcu, że zupka chińska też jest dla niego najlepsza.
Można publikować przepisy na proste potrawy, może ktoś faktycznie nie umie ugotować sobie zupy w taki oczywisty sposób jak opisany powyżej - i owszem, jak najbardziej warto dzielić się swoimi domowymi przepisami, zawsze ktoś zrobi coś inaczej po swojemu, doprawi inaczej, ale co to niby za umiejętność "gotowania" z vegetą? Bez sensu. Może po prostu lepiej dać więcej warzyw do wywaru... marchew, pietruszka i seler, por, cebula nie są drogie.
Tymczasem kostka rosołowa, kucharki, wegety - najlepsza zupa w polskich domach. Taaak, ludzie tak gotują i pochwalają takie przepisy, owszem, gdyż glutaminian sodu świetnie smakuje i uzależnia kubki smakowe. A po prawdziwej polskiej kuchni nie ma śladu.
Uświadomcie sobie wszystkie pochwalające ów sposób Panie, że to nie jest dobre gotowanie, a publikacja czegoś takiego nie ma sensu, bo... czego uczy?
Pozdrawiam
W pełni się zgadzam !!! Jeśli zachwycacie się najprostszą zupą z vegetą co w takim razie serwujecie sobie czy swoim rodzinom poza plasikowym jedzeniem!!!
UsuńPani Gesler ! Wielki Autorytet . Jej zupa pomidorowa najlepiej by wyszła z ,, podlaski,,
Usuńi z tymi Koltunami - fujjjjjjj .Ohyda , nie wspominajcie Jej nazwiska przy jedzeniu.
A nie wiem, czy ktoś w tym szale krytyki zauważył, że vegeta z przepisu to samodzielnie przez Krysię przygotowana domowa mieszanka, bez glutaminianu sodu ;)
UsuńPROSZĘ NIE OBRAŻAĆ PANI KRYSI !!!! POMIDORÓWKA Z JEJ PRZEPISU TO MISTRZOSTWO !!! NIE MA NIC LEPSZEGO ... BYŁO PYYYYYYYYYSZNE ... :)))) POLECAM I POZDRAWIAM CHEJTERÓW KTÓRZY SIĘ NIE ZNAJĄ !!!!
Usuńpozdrowionka z Poznania od Eli z rodzinką :))))))
Zupę ugotowałam wczoraj na dwa dni. Ale śladu po niej nie ma. Była bardzo smaczna. Dziękuję z ten przepis
OdpowiedzUsuńMuszę podziękować za przepis na tą pyyyyszną zupę. Przyznam, że dopiero teraz pomidorówka mi smakuje. Pozdrawiam, Z.
OdpowiedzUsuńPyszna zupa z czasów kiedy moja babcia ją gotowała na każde moje odwiedziny u niej. Dzisiaj kiedy ją gotuję moim dzieciom, najlepsza i zbliżona do jej smaku, dodaję Pomidori z Gomaru wraz ze świeżymi liściami bazyli i słodką śmietanką. Pyszności.
OdpowiedzUsuńBardzo dobra zupa, ja dalam o polowe mniej smietany ale i tak byla pyszna, wydrukowalam sobie ten przepis na przyszlosc :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, najlepsza :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za wspaniałe przepisy- jest Pani inspiracją :)
Pozdrawiam- Renata
Pani Krysiu, ugotowałam tę zupę dokładnie krok po kroku wg Pani przepisu i nareszcie wyszła mi taka zupa, jakiej szukałam. A nie jestem taką młodą gospodynią i nie z jednego garnka ... jadłam. Przepis jest doskonały i zupa wyszła doskonała. PRZEPIS ZOSTAWIAM NA ZAWSZE. Pozdrawiam, Lusia
OdpowiedzUsuńja gotuje z kostkami i tez mi smakuje nie wiem po co ta podnieta każdy gotuje jak mu smakuje
OdpowiedzUsuńPomidorówka dobra na wszystko :)
OdpowiedzUsuńdobra zupa,polecam
OdpowiedzUsuńWlasnie zrobiłem taką zupę, dzieciaki wsuwają po drugim talerzu !!! Pomieszałem tylko mięsko, kurczakowe z wołowym
OdpowiedzUsuńDziś u mnie też pomidoróweczka. Twoja Krysiu wygląda super! Pozdrawiam Monika
OdpowiedzUsuńNajlepsza pomidorówka wychodzi na drugi dzień po rosole który był dzień przed, dodajemy mały słoiczek koncetratu pomidorowego,3/4 łyżki śmietany do zup pieprzu , polecam z makaronem i marchewką pokrojoną w plasterki a jak kto. Lubi gęste to makaron gotujemy wcześniej w tym wywarze z rosołu i ot cała filozofia pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMarcin Kucharz Amator
Nigdy nie przepadałam za pomidorową, jedyną jaką zajadałam była pomidorówka mojej babci z domowym makaronem.. Dzięki temu przepisowi pokochałam pomidorową i nigdy nam nie starcza na dwa dni!
OdpowiedzUsuńTa pomidorówka jest super. Ugotowałam ją dokładnie wg przepisu. Jadłam różne pomidorowe, ale przyznaję tej właśnie palmę pierwszeństwa:) Pozdrawiam, Iza
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie!! Wlasnie gotuje zupe z Pani przepisu .Wyprobowalam również karkòwke z duszoną cebulką.Pycha!!! Dodalam do ulubionych.Napewno bede korzystac z Pani przepisów.Dziekuje :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że moje przepisy w Pani gusta smakowe :) Smacznego :)
UsuńNie uważam aby ta zupa była smaczna. Proponuje zamiast vegety czy innych tych "chińskich" dodatków uugotować wywar na boczku lub zeberkach z dodatkiem marchewki,pietruszk,selera i cebuli.Potem przterzec przez sito obrane ze skorki pomidory i na koniec wyjąć warzywa,zmiksować je i dodac do zupy.Doprawić do smaku.To jest dopiero zupa.Zamiast tej vegetu proponuję lubczyk,czubrycę zielona,czosnek niedźwiedzi.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie wiem, czy Pan/Pani próbowała zobaczyć co kryje się pod napisem "klik" przy Vegecie (w składnikach). Proszę najpierw sprawdzić i nie zarzucać mi dodawanie przeze mnie chińskich dodatków.
UsuńJeśli chodzi smak to oczywiście każdy ma prawo polecać swój najlepszy smak każdej potrawy. Pozdrawiam :)
Skąd u was tyle jadu? Co się czepiacie vegety? Nie widzicie, że jest podany przepis na zrobioną w domu vegetę? Lepiej czytajcie dokładnie przepisy a potem komentujcie. Zobacz, że przepis za zupę jest podany w listopadzie, a nie w lecie, kiedy pomidorów świeżych jest w bród. Pozdrawiam
UsuńWczoraj ugotowałam tę zupę, ale dodałam pomidory świeże, no bo też są. I dodałam resztę wg przepisu łącznie z vegetą domową, którą sama zrobiłam. Smak zupy? Jest pyszna i będę już tylko taką pomidorówkę gotować. Coś w tym jest. Przepis przepisowi nierówny. Ten jest świetny. Pozdrawiam, Alex
OdpowiedzUsuńWłaśnie teraz zajadam się pomidorówkową :D U nas bez śmietany i ketchupu, bo nikt nie lubi :)
OdpowiedzUsuńja lubię gotowaną na kości schabowej, daję warzywa, marchewka 2, 1 pietruszka, kawałeczek selera, sól i to się gotuje, potem pomidory albo swoje, a jak nie mam, to przecier z kartonu i śmietana. Musi mieć smak pomidorów i śmietany, łagodna ale pomidorowa. Nie lubię kwaśnej pomidorówki, najlepsza dla mnie z makaronem klub kluskami
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam pomidorową ale na pomidorach świeżych, bo akurat jeszcze są. Do słoików też zrobiłam przecier. To będzie na zimę. Zupa jest doskonała w smaku. Teraz już tylko tak będę robić. Aneta :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie gotuję pomidorową. Inaczej, niż w Twoim przepisie. Moją wersję można znaleźć na moim blogu. Zapraszam.
OdpowiedzUsuńKrysiu, wynurzeniami pani Kamili Kim nie ma się co martwić, tak samo jak "rzucanie" garami, przez panią Gesseler, która zanim weźmie się za "gotowanie" z "Bożej łaski", powinna najpierw założyć czepek na tą furę włosów, i nieco się odchudzić....!
OdpowiedzUsuńVegeta i koncentrat, brak slow.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że ten brak słów to pochwała dla domowej spiżarni, bo pewnie robiła pani domową vegetę i domowy przecier pomidorowy. Bo jeśli nie to proszę zobaczyć odnośniki w przepisie. Polecam domowe, bo najlepsze. Ale wiem, że wiele osób nie robi, więc jako propozycję podaję gotowy zamiennik. Pozdrawiam :)
UsuńPrzepyszna pomidorówka :-) akurat mialam przecier domowej roboty i nie miałam na niego pomysłu i tak właśnie trafilam na Pani bloga. Rewelacja :-)!
OdpowiedzUsuńDomowa pomidorowa jest najlepsza :)
UsuńOjj tak, pomidorowa najlepsza!
OdpowiedzUsuńPolecam również krem z pomidorów! Nie wiem czy nie lepszy od zwykłej pomidorówki, a o to naprawdę ciężko ;)
OdpowiedzUsuńWszyscy pitu pitu i koncentrat i vegeta i chinskie sandaly..... pomidorowka wyszla najlepsza zezarly ja wszyscy i Kryska jestes The Best 😗
OdpowiedzUsuńOj pomidorowa dobra zawsze jest :) Ale ta Twoja jest boska
OdpowiedzUsuńPani Krysiu a żeby pomidorowa a była taka lekko gesta to mozna dac np kwasną smietane 30% czy jedną puszkę pomidorów i zblendować,żeby mi nie wyszła pomarańczowa ,a z ilu łyzkami zupy wymieszać smietane zeby nie stara się biała 🤔🤔🤔🤔
OdpowiedzUsuńWitam. Zupy nie zagęszczam śmietaną. Do zupy pomidorowej najlepsze są przetarte pomidory. Taki mus. Najlepszy własny domowy, ale można kupić przecier w kartoniku. Nie blenduję pomidorów do zupy pomidorowej.
UsuńIle śmietany? Zazwyczaj dodaję cały kubeczek śmietany. Najlepsza jest śmietana kremowa Zott 18%. Jest gęsta. Dlatego dobrze jest do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i dopiero wtedy wlać wszystko do zupy. Można też kupić śmietanę przeznaczoną do: zup i sosów. Nie zważy się. Pozdrawiam :)
???Basia
OdpowiedzUsuńTo jest moja ulubiona zupa i na zmianę robię, raz z ryżem a raz z kluskami :)
OdpowiedzUsuń