MENU...

wtorek, 12 listopada 2013

Zupa pomidorowa... najlepsza

Mam przepis na najlepszą, domową pomidorową. Przepis sprawdzony przez wiele lat.  Taką zupę gotowała moja mama i taką często ja serwuję, kiedy mamy ochotę na prawdziwą, najlepszą pomidorówkę. Myślę, że w każdym domu są przepisy na takie najlepsze domowe zupy.

 
Chcę Wam dzisiaj zaproponować mój przepis. Spróbujcie, porównajcie i podzielcie się swoimi przepisami. A może to Wasza jest najlepsza? Tymczasem dzisiaj spróbujcie moją zupę...



 
 
 
 
Składniki:
3 skrzydełka z kurczaka
2 małe listki laurowe
2 ziela angielskie
3 marchewki
seler
kawałek pora
2 pietruszki







 
1 łyżeczkę domowej Vegety (klik)
1 słoik około 300 ml pomidorów przetartych (z domowej spiżarni) lub...
...zamiennie mały słoiczek (90 g) koncentratu pomidorowego
1 łyżka keczupu łagodnego
1 łyżeczka cukru
1 kubeczek 330 ml kwaśnej śmietany
natka pietruszki
pieprz do smaku
 
Wykonanie:
Skrzydełka umyłam,  włożyłam do garnka i  zalałam około 2 l wody, dodałam listki laurowe, ziele angielskie i Vegetę.
Wstawiłam do gotowania. Odszumowałam.  Warzywa oczyściłam, opłukałam  włożyłam do garnka i pozostawiłam do gotowania na około 1  godzinę.

 
  
Po ugotowaniu wywar przecedziłam.  Marchewkę pokroiłam w talarki przełożyłam do wywaru, odkroiłam mięso ze skrzydełek i również dodałam do wywaru.
Przecier pomidorowy ze słoiczka przelałam do garnka, dodałam keczup.  Wymieszałam i wstawiłam do gotowania na 15 minut. Doprawiłam do smaku pieprzem.
Na końcu  wsypałam posiekaną natkę pietruszki i wlałam śmietanę.


Do zupy dodałam malutkie makaronowe muszelki. Lubię też z ryżem. Zawsze smakuje.  


 

I  to już wszystko. Zupa pachnie i zachęca do zjedzenia . Wam tez proponuję i życzę SMACZNEGO! Krys
 

78 komentarzy:

  1. Taką właśnie zupę jada się u naszych mam. Ja też staram się taką gotować bez kostek bulionowych. Tylko prawdziwy wywar. Twoja zupa aż pachnie, taka jest prawdziwa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A vegeta to co? Naturalny produkt? To to samo co kostka (glownie glutaminian sodu)

      Usuń
    2. Pozwolę sobie odpowiedzieć na to pytanie pytaniem.
      O jaką vegetę chodzi? Bo jeśli o tą z mojego przepisu, to wystarczy kliknąć przy składnikach przy Vegecie na "klik", który przeniesie na przepis na domową vegetę.
      Po co to całe zamieszanie o vegetę, skoro nawet niektórzy nie zadają sobie trudu, żeby przeczytać przepis dokładnie. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Często idę na skróty i gotuję zupy z kostek. Ale jak zjem taką jak ta pomidorowa, to aż trudno się powstrzymać przed dokładką. Mniam, mniam, Pati

    OdpowiedzUsuń
  3. ulubiona zupa to zawsze pomidorowa! jej pamiętam jak babcia mi gotowała...
    ja też podobnie gotuję, moja rodzina najbardziej lubi z ryżem:)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak dobra, domowa pomidorowa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To prawda, najlepsza jest domowa zupa. Ja robię przecier pomidorowy sama i robię z niego takie pomidorówki. Czasami gotuję na kości ze schabu. Właśnie takie zupy są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Krysiu zupka pomidorowa zawsze najlepsza. Moja babcia robiła wspaniałą. Szkoda, że nie zdążyła mnie nauczyć, bo każdy robi inaczej :). Tak to już jest. Twoja również wygląfda pysznie, tym bardziej, że na skrzydełku:). Do tego zaprowiona śmietanką - jak u mamy :) !

    OdpowiedzUsuń
  7. Prawdziwa, domowa zupa! Wygląda tak wspaniale, że pomimo niedawno zjedzonego obiadu, z chęcią zjadłabym talerzyk takiej pomidorówki :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Krysiu robię identycznie- jest pyszna!!
    napisała,że robię identycznie a nie nie identyczną, bo myślę że przy doprawianiu każdy już dopasowuje do swoich smaków.
    Mam kilka zup, które nauczyłam się od mamy czy babci a teraz uczę moje dziewczyny- jedna miała być i dzisiaj ale siadła mi bateria w aparacie i nie mogę przerzucić zdjęć:(
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj gotuję pomidorową:) To nasza ulubiona zupa.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomidorowa każdej z Mam jest najlepsza. Przynajmniej ja śmiem twierdzić, że ta mojej Mamy jest najlepsza - nic nie ujmując oczywiście Twojej zupie ;) Chodzi pewnie o najlepszą przyprawę, którą nasze mamy dodają do gotowania - serce.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja uwielbiam pomidorowke w kazdej postaci, wiec zjadlabym z przyjemnoscia miseczke Twojej:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie wczoraj robiłam zupę pomidorową :) Można powiedzieć, że składniki identyczne, tylko nie dodałam łyżki keczupu... A zamiast kurczaka miałam bażanta :D Pierwszy raz jadłam rosół/ pomidorówkę na bażancie- ale mięso jak dla mnie smakuje jak kurczak.
    http://vogueswing.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Pomidorowa to tak jak " mała czarna" klasyka, tyle że może być gotowana ( noszone:)) na wiele sposobów! Mniam nabrałam chęci na pomidorowke w tym tygodniu zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyszła pyszna.......nawet moi goście niespodziewanie się załapali i nie mogli się nachwalić, na pewno będę często tę zupę pomidorową powtarzać :)) Polecam :)
    Spróbujcie......jest najlepsza !!!

    OdpowiedzUsuń
  15. No było potrzebne na zadanie, ale z ciekawości się coś takiego PYSZNEGO się ugotowało...
    ... i zjadło

    OdpowiedzUsuń
  16. powinni zabraniać używania wynalazków typu kucharek vegetta itd

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja znalazłam jeszcze jeden przepis na bardzo smaczną pomidorową. Załączam link http://gotowanie-jest-dla-wszystkich.pl/zupa-pomidorowa-z-makaronem/

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja gotowałam trochę inaczej, bo na wywarze z warzyw, dodawałam 1 l soku pomidorowego i przyprawiałam ziołami prowansalskimi. Wczoraj ugotowałam tą pomidorówkę wg Twojego przepisu i bardziej nam zasmakowała, Zrobiłam z ryżem. Pyszna

    OdpowiedzUsuń
  19. Właśnie zrobiłam zupę pomidorową :) wyszła bardzo smaczna :))
    Pozdrawiam,
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  20. A ja właśnie wcinam smaczną pomidorową. Pozdrawiam wszystkich fanów pomidorówki!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiamy bardzo serdecznie ... :))) zupa wyszła pyszna ...
      Rodzinka się zajada ... ah ... aż się uszy trzęsą :)))
      Janina z rodzinką ... :)))

      Usuń
  21. Ja wole dodac lyzeczke smietany juz do podanej zupy na stole, wyglada estetyczniej

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepis mistrzostwo!!! Pomidorówka idealna:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Pomidorowa z dodatkiem kethupu..hmmmm....pewnie smakuje rewelacyjnie :) Konieczne muszę spróbować. .:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez keczupu pewnie lepsza... Gotuję podobnie, tylko na nóżce, nie skrzydełkach. I nie przecedzam. Po co? Poza tym daję koncentrat a nie przecier. Z przecierem też gotuję, ale wtedy dodaję puszkę pomidorów krojonych i oczywiście bez skórki. Makaron świderki, ja daję lubella nr 19. Polecam :)

      Usuń
  24. Właśnie robię pomidorówkę według Twojego przepisu 3 raz. Wychodzi mi pyszna , choć ja dodaję trochę papryki do smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje. Spróbuję dodać paprykę. Pozdrawiam :)

      Usuń
  25. Dziękuje wyszła naprawę smaczna.
    Nie umiem gotować. W dodatku jestem sam w Anglii.
    Gotowe jedzenie ze sklepu znudziło mi się. To moje duże ościągnięcie.

    Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Z całym szacunkiem, ale zalecam więcej skromności w formułowaniu tytułów. Prawdziwa pomidorowa jest ze świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki, zupa z przecierem i ketchupem(!)to nie jest prawdziwa pomidorówka. Magda Gessler by rzucała tutaj garami jakby to zobaczyła. Poza tym zupa pomidorowa powinna mieć intensywny kolor, a nie być taka blada jak na zdjęciu. Czasem warto zmieniac przepisy wyniesione z domu, bo to, że nasze mamy gotowały zupy na vegecie i przecierze nie znaczy, że tak jest najsmaczniej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Kamilo, nie rozumiem Pani zarzutu.
      Kolor zupy nie jest intensywny, ponieważ zdjęcia zrobione są po dodaniu makaronu i śmietany, co powinna Pani zauważyć. Zupę zrobiłam z pomidorów z własnych przetworów (podane w składnikach), a że dodaję inne składniki np. keczup (1 łyżka na 2 l wody) do poprawienia smaku, to nie jest powód, żeby straszyć mnie Panią M. Gesler, która zresztą w swoim programie powiedziała, że „jeśli zupa pomidorowa ma intensywny kolor, to znaczy, że nie jest zrobiona z pomidorów, tylko w z przecieru pomidorowego” (którego ja nie użyłam). A tytuł? Nie wiem, co Pani przeszkadza, że ...zupa domowa, że najlepsza? Nie mam sobie nic do zarzucenia. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Chcialam tylko powiedziec Pani kamili ze przecier oraz ketchup sa zdrowsze nic pomidorwy poniewaz zawieraja wiecej likopenu, te przetworzone produkty jako jedne z nielicznych posiadaja wiecej wartosci odzywczych niz produkty nieprzetworzone, jestem zwolenniczka zdrowego jedzenia ale w mojej lodowce ketchup i przecier to podstawa, pomidory oczywiscie tez ale tylko z wlasnej uprawy

      Usuń
    3. Ja również się zgadzam. No, przecier jak przecier - po prostu przetwór z pomidorów.
      Ale jaka to zupa z vegetą? Ok, 'najlepsza', ktoś może powiedzieć w końcu, że zupka chińska też jest dla niego najlepsza.
      Można publikować przepisy na proste potrawy, może ktoś faktycznie nie umie ugotować sobie zupy w taki oczywisty sposób jak opisany powyżej - i owszem, jak najbardziej warto dzielić się swoimi domowymi przepisami, zawsze ktoś zrobi coś inaczej po swojemu, doprawi inaczej, ale co to niby za umiejętność "gotowania" z vegetą? Bez sensu. Może po prostu lepiej dać więcej warzyw do wywaru... marchew, pietruszka i seler, por, cebula nie są drogie.
      Tymczasem kostka rosołowa, kucharki, wegety - najlepsza zupa w polskich domach. Taaak, ludzie tak gotują i pochwalają takie przepisy, owszem, gdyż glutaminian sodu świetnie smakuje i uzależnia kubki smakowe. A po prawdziwej polskiej kuchni nie ma śladu.
      Uświadomcie sobie wszystkie pochwalające ów sposób Panie, że to nie jest dobre gotowanie, a publikacja czegoś takiego nie ma sensu, bo... czego uczy?
      Pozdrawiam

      Usuń
    4. W pełni się zgadzam !!! Jeśli zachwycacie się najprostszą zupą z vegetą co w takim razie serwujecie sobie czy swoim rodzinom poza plasikowym jedzeniem!!!

      Usuń
    5. Pani Gesler ! Wielki Autorytet . Jej zupa pomidorowa najlepiej by wyszła z ,, podlaski,,
      i z tymi Koltunami - fujjjjjjj .Ohyda , nie wspominajcie Jej nazwiska przy jedzeniu.

      Usuń
    6. A nie wiem, czy ktoś w tym szale krytyki zauważył, że vegeta z przepisu to samodzielnie przez Krysię przygotowana domowa mieszanka, bez glutaminianu sodu ;)

      Usuń
    7. PROSZĘ NIE OBRAŻAĆ PANI KRYSI !!!! POMIDORÓWKA Z JEJ PRZEPISU TO MISTRZOSTWO !!! NIE MA NIC LEPSZEGO ... BYŁO PYYYYYYYYYSZNE ... :)))) POLECAM I POZDRAWIAM CHEJTERÓW KTÓRZY SIĘ NIE ZNAJĄ !!!!
      pozdrowionka z Poznania od Eli z rodzinką :))))))

      Usuń
  27. Zupę ugotowałam wczoraj na dwa dni. Ale śladu po niej nie ma. Była bardzo smaczna. Dziękuję z ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  28. Muszę podziękować za przepis na tą pyyyyszną zupę. Przyznam, że dopiero teraz pomidorówka mi smakuje. Pozdrawiam, Z.

    OdpowiedzUsuń
  29. Pyszna zupa z czasów kiedy moja babcia ją gotowała na każde moje odwiedziny u niej. Dzisiaj kiedy ją gotuję moim dzieciom, najlepsza i zbliżona do jej smaku, dodaję Pomidori z Gomaru wraz ze świeżymi liściami bazyli i słodką śmietanką. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo dobra zupa, ja dalam o polowe mniej smietany ale i tak byla pyszna, wydrukowalam sobie ten przepis na przyszlosc :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Faktycznie, najlepsza :)
    Bardzo dziękuję za wspaniałe przepisy- jest Pani inspiracją :)
    Pozdrawiam- Renata

    OdpowiedzUsuń
  32. Pani Krysiu, ugotowałam tę zupę dokładnie krok po kroku wg Pani przepisu i nareszcie wyszła mi taka zupa, jakiej szukałam. A nie jestem taką młodą gospodynią i nie z jednego garnka ... jadłam. Przepis jest doskonały i zupa wyszła doskonała. PRZEPIS ZOSTAWIAM NA ZAWSZE. Pozdrawiam, Lusia

    OdpowiedzUsuń
  33. ja gotuje z kostkami i tez mi smakuje nie wiem po co ta podnieta każdy gotuje jak mu smakuje

    OdpowiedzUsuń
  34. dobra zupa,polecam

    OdpowiedzUsuń
  35. Wlasnie zrobiłem taką zupę, dzieciaki wsuwają po drugim talerzu !!! Pomieszałem tylko mięsko, kurczakowe z wołowym

    OdpowiedzUsuń
  36. Dziś u mnie też pomidoróweczka. Twoja Krysiu wygląda super! Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
  37. Najlepsza pomidorówka wychodzi na drugi dzień po rosole który był dzień przed, dodajemy mały słoiczek koncetratu pomidorowego,3/4 łyżki śmietany do zup pieprzu , polecam z makaronem i marchewką pokrojoną w plasterki a jak kto. Lubi gęste to makaron gotujemy wcześniej w tym wywarze z rosołu i ot cała filozofia pozdrawiam
    Marcin Kucharz Amator

    OdpowiedzUsuń
  38. Nigdy nie przepadałam za pomidorową, jedyną jaką zajadałam była pomidorówka mojej babci z domowym makaronem.. Dzięki temu przepisowi pokochałam pomidorową i nigdy nam nie starcza na dwa dni!

    OdpowiedzUsuń
  39. Ta pomidorówka jest super. Ugotowałam ją dokładnie wg przepisu. Jadłam różne pomidorowe, ale przyznaję tej właśnie palmę pierwszeństwa:) Pozdrawiam, Iza

    OdpowiedzUsuń
  40. Wyglada pysznie!! Wlasnie gotuje zupe z Pani przepisu .Wyprobowalam również karkòwke z duszoną cebulką.Pycha!!! Dodalam do ulubionych.Napewno bede korzystac z Pani przepisów.Dziekuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że moje przepisy w Pani gusta smakowe :) Smacznego :)

      Usuń
  41. Nie uważam aby ta zupa była smaczna. Proponuje zamiast vegety czy innych tych "chińskich" dodatków uugotować wywar na boczku lub zeberkach z dodatkiem marchewki,pietruszk,selera i cebuli.Potem przterzec przez sito obrane ze skorki pomidory i na koniec wyjąć warzywa,zmiksować je i dodac do zupy.Doprawić do smaku.To jest dopiero zupa.Zamiast tej vegetu proponuję lubczyk,czubrycę zielona,czosnek niedźwiedzi.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, czy Pan/Pani próbowała zobaczyć co kryje się pod napisem "klik" przy Vegecie (w składnikach). Proszę najpierw sprawdzić i nie zarzucać mi dodawanie przeze mnie chińskich dodatków.
      Jeśli chodzi smak to oczywiście każdy ma prawo polecać swój najlepszy smak każdej potrawy. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Skąd u was tyle jadu? Co się czepiacie vegety? Nie widzicie, że jest podany przepis na zrobioną w domu vegetę? Lepiej czytajcie dokładnie przepisy a potem komentujcie. Zobacz, że przepis za zupę jest podany w listopadzie, a nie w lecie, kiedy pomidorów świeżych jest w bród. Pozdrawiam

      Usuń
  42. Wczoraj ugotowałam tę zupę, ale dodałam pomidory świeże, no bo też są. I dodałam resztę wg przepisu łącznie z vegetą domową, którą sama zrobiłam. Smak zupy? Jest pyszna i będę już tylko taką pomidorówkę gotować. Coś w tym jest. Przepis przepisowi nierówny. Ten jest świetny. Pozdrawiam, Alex

    OdpowiedzUsuń
  43. Właśnie teraz zajadam się pomidorówkową :D U nas bez śmietany i ketchupu, bo nikt nie lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  44. ja lubię gotowaną na kości schabowej, daję warzywa, marchewka 2, 1 pietruszka, kawałeczek selera, sól i to się gotuje, potem pomidory albo swoje, a jak nie mam, to przecier z kartonu i śmietana. Musi mieć smak pomidorów i śmietany, łagodna ale pomidorowa. Nie lubię kwaśnej pomidorówki, najlepsza dla mnie z makaronem klub kluskami

    OdpowiedzUsuń
  45. Wczoraj zrobiłam pomidorową ale na pomidorach świeżych, bo akurat jeszcze są. Do słoików też zrobiłam przecier. To będzie na zimę. Zupa jest doskonała w smaku. Teraz już tylko tak będę robić. Aneta :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Właśnie gotuję pomidorową. Inaczej, niż w Twoim przepisie. Moją wersję można znaleźć na moim blogu. Zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  47. Krysiu, wynurzeniami pani Kamili Kim nie ma się co martwić, tak samo jak "rzucanie" garami, przez panią Gesseler, która zanim weźmie się za "gotowanie" z "Bożej łaski", powinna najpierw założyć czepek na tą furę włosów, i nieco się odchudzić....!

    OdpowiedzUsuń
  48. Vegeta i koncentrat, brak slow.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że ten brak słów to pochwała dla domowej spiżarni, bo pewnie robiła pani domową vegetę i domowy przecier pomidorowy. Bo jeśli nie to proszę zobaczyć odnośniki w przepisie. Polecam domowe, bo najlepsze. Ale wiem, że wiele osób nie robi, więc jako propozycję podaję gotowy zamiennik. Pozdrawiam :)

      Usuń
  49. Przepyszna pomidorówka :-) akurat mialam przecier domowej roboty i nie miałam na niego pomysłu i tak właśnie trafilam na Pani bloga. Rewelacja :-)!

    OdpowiedzUsuń
  50. Ojj tak, pomidorowa najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  51. Polecam również krem z pomidorów! Nie wiem czy nie lepszy od zwykłej pomidorówki, a o to naprawdę ciężko ;)

    OdpowiedzUsuń
  52. Wszyscy pitu pitu i koncentrat i vegeta i chinskie sandaly..... pomidorowka wyszla najlepsza zezarly ja wszyscy i Kryska jestes The Best 😗

    OdpowiedzUsuń
  53. Oj pomidorowa dobra zawsze jest :) Ale ta Twoja jest boska

    OdpowiedzUsuń
  54. Pani Krysiu a żeby pomidorowa a była taka lekko gesta to mozna dac np kwasną smietane 30% czy jedną puszkę pomidorów i zblendować,żeby mi nie wyszła pomarańczowa ,a z ilu łyzkami zupy wymieszać smietane zeby nie stara się biała 🤔🤔🤔🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Zupy nie zagęszczam śmietaną. Do zupy pomidorowej najlepsze są przetarte pomidory. Taki mus. Najlepszy własny domowy, ale można kupić przecier w kartoniku. Nie blenduję pomidorów do zupy pomidorowej.
      Ile śmietany? Zazwyczaj dodaję cały kubeczek śmietany. Najlepsza jest śmietana kremowa Zott 18%. Jest gęsta. Dlatego dobrze jest do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i dopiero wtedy wlać wszystko do zupy. Można też kupić śmietanę przeznaczoną do: zup i sosów. Nie zważy się. Pozdrawiam :)

      Usuń
  55. To jest moja ulubiona zupa i na zmianę robię, raz z ryżem a raz z kluskami :)

    OdpowiedzUsuń