MENU...

czwartek, 7 listopada 2013

Ciasteczka przekładane

Ciasteczka, które dzisiaj upiekłam są zrobione z ciasta ucieranego. Ciasta takie bardzo łatwo się robi, piecze i szybko zjada J Takie ciasteczka można lukrować, przekładać masą, dżemem, ozdabiać owocami. Ja zrobiłam je bardzo prosto. Po prostu przełożyłam dżemem i konfiturą. Wyszły rewelacyjne, bo smaczne. Spróbujcie J
 
 

 Składniki:
300 g masła
½ szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 jajka
szczypta soli
skórka z 1 cytryny
3 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dżem lub konfitura
10 dag czekolady (min. 60%)
 
Wykonanie:
Do miski włożyłam masło, wsypałam  cukier puder, cukier waniliowy i ubiłam mikserem na pulchną masę. Następnie  nie przerywając ubijania,  dodałam  po jednym jajku oraz skórkę z cytryny i porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. 
 
 
 
Kiedy masa dokładnie się wymieszała, gładkie ciasto przełożyłam do woreczka cukierniczego. Nałożyłam końcówkę z gwiazdką i wyciskałam paseczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
 
 
Blaszkę z ciastkami włożyłam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C  na 15 minut.
Wyjęłam, kiedy ciasteczka osiągnęły złocisty kolor i pozostawiłam do wystudzenia.
Smarowałam dżemem jedno ciasteczko na gładkiej stronie , przykrywałam drugim i składałam.
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli widnej i zanurzałam ciasteczka jednym końcem i pozostawiłam do stwardnienia czekolady.
 
 
 
Ciasteczka wyłożyłam na talerzyk i .... zaczęły znikać, bo każdy chciał tylko spróbować J
 
 
 
Można też wykrawać różne wzorki z foremki. Ja wykroiłam półksiężyce, które również po posmarowaniu konfiturą sklejałam i polałam czekoladą
 

 
 
 
Ciasteczka są bardzo smaczne, delikatne i wyglądają ładnie.
 
 
 
Myślę, że nawet nie trzeba nikogo bardzo zachęcać do zjedzenia, bo same kuszą swoim wyglądem. Częstujcie się.... SMACZNEGO! Krys
 

23 komentarze:

  1. Krysiu jak ja bym chętnie wpadła do Ciebie na te ciasteczka!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojj takich ciasteczek to ja bym mogła zjeść......... dużoooo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie ciasteczka to i ja dam się zaprosić, zanim sama upiekę, bo mi język ucieknie :) Pozdrawiam, AGA

    OdpowiedzUsuń
  4. Krysiu właśnie siedzę sobie z kawką i tak troszkę mi czegoś brakuje?! już wiem ciasteczek, porywam talerzyk dla siebie :)
    Pysznie wyglądają!!
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ one są piękne! Zrobione z sercem i precyzją. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pani Krysiu, upiekłam ciasteczka wg Pani przepisu, ale nie chciało mi się popracować i zrobiłam takie z foremki. Też ładnie wyszły. Najważniejsze, że są bardzo smaczne. Czuję, że dzisiaj znikną i będę musiała znów coś upiec. Dzięki za świetny przepis, ANA

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudownie czekoladka lśni na nich, zapachniało mi i idę kawkę zaparzyć ale niestety delicjami Wedla mam do niej, mogą się skryć do twoich ciasteczek Krystyno! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Joasiu, za takie uznanie. Pozdrawiam, Krysa

      Usuń
  8. O rany ile cudnych ciasteczek, najgorsze jest to jak szybko znikają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają niezwykle kusząco :) Przypominają mi trochę Babcine z czasów mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja te ciasteczka muszę, ale to muszę upiec :) Czekoladka lśni przepięknie, aż ślinka leci :) Pozdrawiam Cię serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo są smaczne. Proponuję zrobić od razu więcej, bo maja tą wadę, że szybko znikają :)

      Usuń
  11. Ja się najpierw napatrzyłem na te cuda. Potem moja dziewczyna je upiekła, a teraz mogę pochwalić. Były tak smaczne, jak ładne, ale niestety już w czasie przeszłym. A szkoda. Pozdrawiam, Jaśko

    OdpowiedzUsuń
  12. Prezentują się przesmacznie! Szczególnie lekko zatopione w czekoladzie

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam pierwszy raz. I spodobały mi się bardzo . Ciasteczka smakowite w 100% :) Zachęcam do pieczenia :).

    OdpowiedzUsuń
  14. Pani Krysiu czy mogę pominąć skórkę cytryny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można pominąć. Dodatek skórki cytrynowej to moja propozycja :)

      Usuń