Jeśli lubicie mięso z indyka,
jeśli eksperymentujecie w kuchni i lubicie łączyć mięso z owocami.... to ten
przepis jest właśnie DLA WAS! Kiedy
zrobiłam go po raz pierwszy, zrobiłam z połowy porcji. Ale okazało się że
wszystkim smakowało, więc teraz nie dzieliłam porcji i przepis podaję w całości. Ten przepis można odnieść również do innych
gatunków mięsa. Bardzo dobrze smakuje zarówno z udkami kurczaka, jak i z mięsem wieprzowym. Wybór zależy od Was. Ja
zapewniam, że w każdym przypadku danie wychodzi znakomite.
Składniki:
500 g udźca z indyka
20 dag boczku surowego
20 dag boczku surowego
2 cebule
1 ząbek czosnku
200 g śliwek węgierek
1 łyżka powideł śliwkowych
1 szklanka bulionu warzywnego
Wykonanie:
Boczek drobno pokroiłam i
smażyłam, do wytopienia tłuszczu. Cebulę pokroiłam w piórka, czosnek drobno
posiekałam i dodałam razem do boczku.
Mięso opłukałam i osuszyłam na
ręczniku papierowym, pokroiłam na mniejsze kawałki,
przełożyłam do cebuli i
boczku. Wymieszałam i smażyłam około 5 minut.
Śliwki po umyciu wydrylowałam z pestek i dodałam do mięsa razem z łyżką
powideł śliwkowych. Zamieszałam, dolałam bulion i pozostawiłam na małym ogniu
do czasu, aż mięso zmięknie (około 20 minut).
Mięso i cała potrawa
nabrała pięknego śliwkowego koloru. Z
sosu odparował płyn i całość świetnie się zagęściła. Pysznie to wyszło.
Spróbujcie a się przekonacie
że to dobry pomysł na mięso ze śliwkami. Życzę SMACZNEGO! Krys
Dawno nie robiłam indyka, a ten przepis jest jak dla mnie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie mięsa i owoców!!
Pycha, zjadła bym całą miseczkę:)
pozdrawiam cieplutko
Mięso z indyka jest delikatne i sprawdza się w każdym przepisie. Zapraszam na ...całą miseczkę porcji :)
Usuń:Ooo takie połączenie mi pasuje :) Wygląda pysznie! skorzystam :D
OdpowiedzUsuńale to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńTaki udziec to jest coś. Ładnie przygotowała Pani tą potrawę. Śliwki jeszcze są, więc mam nadzieję, że nie spóźnię się z wykonaniem takiego dania na obiad. Bardzo dziękuję za ciekawy przepis, Max
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie szkoda ze nie przepadam za mięsem z owocami. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPołączenie mięsa z owocami to dobry wybór. Jadłem podobne danie ze schabem. Indyk jest delikatnym mięsem i prędzej wchłonie posmak śliwek z całej potrawy. Do tego idealnie pasuje makaron.
OdpowiedzUsuńja lubię takie połączenia więc pewnie by mi smakowało:) mniam!
OdpowiedzUsuńZ pewnością. Jest smaczne ii delikatne :)
UsuńGdy jeszcze jadłam mięso, bardzo lubiłam je łączyć z owocami. Wygląda smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Kiedy przygotowuję jakąś potrawę staram się, żeby najpierw cieszyła oko, a potem smakowała. Pozdrawiam :)
UsuńAle smakowity przepis , piękne zdjęcia.Uwielbiam połączenie mięsa i owoców.Indyka nie jadłam jeszcze w takim połączeniu.Dobre danie - w sam raz na jesienne chłody. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmięsa indyczego nie jadłam ale wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://vogueswing.blogspot.com
Robiłam kiedyś kurczaka ze śliwkami i był super smaczny, więc na pewno i indyk smakuje wyśmienicie, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKlrystyno mam pytanie, czy ty opróczgotowania i blogowania coś jeszcze robisz, tyle potraw i przepisów u ciebie, že zastanawiam sie czy gracza ci czasu na coś innego? Mięsko pierwsza liga!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Joasiu. Tak, czasu wystarcza mi na wszystko. Jestem zorganizowana. A pomysłów mi nie brakuje. Bloga prowadzę, bo sprawia mi przyjemność, kiedy widzę jak wiele osób tutaj zagląda. Pozdrawiam, Krys
Usuń