Myślę, że amatorów na kluski
leniwe nie trzeba długo namawiać na zrobienie ich w ogóle. Ale mam dzisiaj
propozycję, żeby zrobić na kolorowo. W zależności od upodobań smakowych i
chęci, np. na paprykowo, albo na słodko. Jak kto woli.
Składniki:
750 g sera twarogowego
1,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/3 szklanki szpinaku (ilość po
odparowaniu)
1 łyżka koncentratu
pomidorowego
sól
Wykonanie:
Szpinak (mrożony) ugotowałam i
zmiksowałam, odparowałam z nadmiaru wody.
Ser zmieliłam w maszynce. Do
sera dodałam mąkę jajka i żółtka. Wyrobiłam na gładkie ciasto podsypując mąką.
Do drugiej dodałam szpinak, do
trzeciej przecier pomidorowy. Każdy kawałek wyrobiłam z osobna formując
wałeczek. Lekko spłaszczyłam i pokroiłam ukośnie na zgrabne kluseczki.
Kiedy już wszystkie były
zrobione...
.... wrzuciłam na osolony wrzątek i gotowałam około 3 minuty. Odcedziłam i rozłożyłam na
półmisku. Polałam stopionym masłem, posypałam różnymi serami i ulubionymi ziołami.
Wyszło i smacznie i kolorowo.
Te moje leniwe zrobiłam w wersji raczej wytrawnej. Ale można barwić ciasto
również sokami i zrobić leniwe na słodko polewając masłem z bułką tartą. Każdy sposób jest dobry, smaczny i
...zachęcam i ...życzę SMACZNEGO! Krys
Świetny pomysł, by urozmaicić nasz talerz :)
OdpowiedzUsuńZawsze jadłam na słodko. Ale ten pomysł też mi się podoba :) może zachęci też dzieci do zjedzenia :) Nina
OdpowiedzUsuńhttp://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga_25.html
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs :)
Pomysł absolutnie genialny! Danie wygląda przepięknie, przeapetycznie!!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Bardzo dziękuję :))
Usuńświetne kolorowe:D zjadłabym wszystkie:D:D
OdpowiedzUsuńRóżnego rodzaju kluchy uwielbiam, zapewne te też by mi smakowały:) Tylko chyba za leniwa jestem na takie kolorowe urozmaicenia. Ale Twoje kluseczki kuszą.....
OdpowiedzUsuńTak, masz rację. Troszkę więcej czasu trzeba im poświęcić. Ale warte zachodu. Pozdrawiam :)
UsuńKrysiu, jak ja bym wpadła chętnie na taki obiad:)) pyszny!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, zapraszam :)
UsuńSmaka mi narobiłaś Krysiu:) robiłam juz wytrawne, jednak moje dziecię odmówiło spożycia i pozostanę w słodkiej wersji.
OdpowiedzUsuńPiękne!!!
OdpowiedzUsuńJakie piekne, kolorowe - musza smakowac wspaniale! Na pewno rzucilabym sie na nie gdyby byly w poblizu:-)))
OdpowiedzUsuńNie było mnie 2 tyg.,miałam kłopot z internetem, a tu takie pyszności.....nic tylko brać się do roboty , a robię to chętnie czytając Twój blog. Same wspaniałości ,widzę nowości ..rodzinka się ucieszy. Jeżeli chodzi o pierogi leniwe - uwielbiam je. Często je robię ,przeważnie na kolację . Robię je na słodko ,cukier waniliowy , masło stopione i cynamon.Robi się je szybko i są przepyszne.( takie najbardziej lubi moja rodzinka). Z Twoich leniwych bardzo odpowiadają te ze szpinakiem,na pewno je wypróbuję:)) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńszpinakowe mają fantastyczny kolor! no i podałaś je m.in z moim ulubionym serem z niebieską pleśnią - mniam
OdpowiedzUsuńo tak, na takie kluski nie musisz mnie długo namawiać, a jeszcze takie kolorowe kuszą niezmiernie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają te kluski.
OdpowiedzUsuńWooooow takich kluseczek jeszcze nie smakowałam, a uwielbiam wszelkiego rodzaju kluseczki :) Prosty i pyszny sposób na urozmaicenie prostego obiadu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię zdolniacho Ty nasza
mniamm:) obserwuję:)
OdpowiedzUsuńMogę sobie wyobrazić jakie było pyszne!
OdpowiedzUsuńKulinarna artystka! <3
OdpowiedzUsuń