Trochę historii o naleśnikach. Pierwsze naleśniki zaczęto przyrządzać w Chinach. W Europie najwcześniej podawano prawdopodobnie we Włoszech lub we Francji, gdzie obecnie można je zjeść przyrządzane na około 30 sposobów. Najbardziej popularne są w Europie Środkowej. W Polsce prawdopodobnie smażono naleśniki już od XVI w.
* Na sugestię Christophera w komentarzach, (za którą dziękuję) wspomnę o znanych na całym świecie węgierskich naleśnikach a’ la Gundel, przekładanych gęstą masą z orzechów, rodzynek, skórki pomarańczowej, mleka i rumu, polewane sosem czekoladowym, które przed podaniem skrapiane są rumem i zapalane (chociaż Gundel tego nie poleca, żeby nie psuć smaku). Przepis pochodzi od wspaniałego kucharza i restauratora Karola Gundela.
Warto też wspomnieć o francuskich naleśnikach, które na cześć dziewczyny, dla której zostały po raz pierwszy podane nazywano jej imieniem. I tak, naleśniki noszą teraz imiona Suzette, Colette, Simone ... Do ciasta dodaje się rosołu, mleka, śmietanki lub alkoholu.
To tyle historii. A co teraz, u nas? Zobaczcie sami :)
Naleśniki składamy na różne sposoby:
na pół
* Na sugestię Christophera w komentarzach, (za którą dziękuję) wspomnę o znanych na całym świecie węgierskich naleśnikach a’ la Gundel, przekładanych gęstą masą z orzechów, rodzynek, skórki pomarańczowej, mleka i rumu, polewane sosem czekoladowym, które przed podaniem skrapiane są rumem i zapalane (chociaż Gundel tego nie poleca, żeby nie psuć smaku). Przepis pochodzi od wspaniałego kucharza i restauratora Karola Gundela.
Warto też wspomnieć o francuskich naleśnikach, które na cześć dziewczyny, dla której zostały po raz pierwszy podane nazywano jej imieniem. I tak, naleśniki noszą teraz imiona Suzette, Colette, Simone ... Do ciasta dodaje się rosołu, mleka, śmietanki lub alkoholu.
To tyle historii. A co teraz, u nas? Zobaczcie sami :)
Naleśniki składamy na różne sposoby:
na pół
Dziś przygotowuje się różne rodzaje ciasta naleśnikowego.
W zależności od składników otrzymujemy różne rodzaje ciasta naleśnikowego. Z ciasta, do którego używa się mniej jajek i więcej wody zmieszanej z mlekiem wychodzą naleśniki cienkie i delikatne.
Ciasto zawierające więcej jajek i mniej wody jest bardziej gęste i nadaje się do naleśników grubszych, przeznaczonych do zawijania wilgotnego nadzienia.
Ciasto z wodą jest bardziej elastyczne niż z mlekiem.
Ciasto z gazowaną wodą mineralną jest miękkie i pulchne.
Podpowiem Wam Kochani jakie najczęściej ciasta na naleśniki przygotowujemy
W zależności od składników otrzymujemy różne rodzaje ciasta naleśnikowego. Z ciasta, do którego używa się mniej jajek i więcej wody zmieszanej z mlekiem wychodzą naleśniki cienkie i delikatne.
Ciasto zawierające więcej jajek i mniej wody jest bardziej gęste i nadaje się do naleśników grubszych, przeznaczonych do zawijania wilgotnego nadzienia.
Ciasto z wodą jest bardziej elastyczne niż z mlekiem.
Ciasto z gazowaną wodą mineralną jest miękkie i pulchne.
Podpowiem Wam Kochani jakie najczęściej ciasta na naleśniki przygotowujemy
BISZKOPTOWE
1 szklanka mąki pszennej, 4 jajka, 1/3 szklanki mleka,
1/3 szkl mineralnej wody gazowanej, szczypta soli, olej do smażenia
Wykonanie:
Mąkę przesiałam. Żółtka zmiksowałam z cukrem, solą i mlekiem. Miksując dodawałam mąkę, wodę mineralną i ubitą z białek pianę.1/3 szkl mineralnej wody gazowanej, szczypta soli, olej do smażenia
Wykonanie:
Takie naleśniki należy smażyć grubsze niż tradycyjne. Najlepiej smakują ze słodkim nadzieniem, posypane cukrem pudrem :)
TRADYCYJNE
2 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 1 łyżka oleju, szczypta soli,olej do smażenia
Wykonanie:
Jajka wbiłam do miski, dodałam sól i olej i miksując dodawałam przesianą mąkę, wodę i mleko. Odstawiłam na 30 minut.
Takie naleśniki smażymy cieniutkie z obu stron.
Z PIWEM
1 szklanka mąki pszennej, 2 jajka, 2 szklanki jasnego piwa,
1 łyżka oleju, szczypta soli, olej do smażenia
Wykonanie:
Ciasto przygotowałam i smażyłam wg przepisu na naleśniki tradycyjne. Smakują ze słonym nadzieniem
Z WODĄ MINERALNĄ
1 szklanka mąki pszennej, 2 jajka, 2 szkl mineralnej wody gazowanej,
1 łyżka oleju, szczypta soli, olej do smażenia
Wykonanie:
Ciasto przygotowałam i smażyłam wg przepisu na naleśniki tradycyjne. Smakują ze słonym nadzieniem
JOGURTOWE
1 szkl mąki razowej, 1 szkl mąki pszennej, 2 jajka
lub 6 łyżek mąki sojowej, 1 szkl jogurtu naturalnego, 1 szklanka mleka,
3 łyżki oleju, szczypta soli, olej do smażenia
Wykonanie:
Jogurt zmiksowałam z jajkami (mąką sojową), olejem i solą. Stopniowo dodawałam przesianą mąkę i mleko. Ciasto jest gęściejsze niż na tradycyjne naleśniki. Smażyłam z obu stron na rumiano. Można podawać złożone na pół z nadzieniem zarówno słodkim, jak i słonym.
Mam nadzieję, że podsunęłam Wam jakiś pomysł na naleśniki. A może stworzycie własną wersję? Nie ważne jakich składników użyjecie i jak będzie je składać, na pewno będą wspaniałe. Ja życzę SMACZNEGO! Krys
uwielbiam naleśniki! mogłabym je jeść codziennie, z różnym nadzieniem:)
OdpowiedzUsuńoczywiście mam ogromną słabość do naleśników mojej mamy i zawsze chętnie wracam do niej razem z moimi córkami i zajadamy się pysznymi naleśnikami:)
pozdrawiam!
ahhh, naleśniki ! są tak uniwersalne :) nigdy nie potrafię się im oprzeć ;p
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis. Ja smażę naleśniki tradycyjne, kroję w cieniutkie niteczki i dodaję do zupy np. owocowej albo pomidorowej zamiast makaronu. Moje dzieci bardzo to lubią. Pozdrawiam :) Hanka
OdpowiedzUsuńŚwietne pomysły na składanie naleśników! Jak zawsze jestem pod wrażeniem pomysłowości :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny wpis! Wszechstronność naleśników jest niesamowita i moje szkraby bardzo lubią. Nawet szpinak zjedzą w naleśniku :)
OdpowiedzUsuńNaleśniki w pigułce:)
OdpowiedzUsuńChyba jest niewiele osób, które je nie lubi, u mnie są często ze względu na swoje różnorodne zastosowanie.
Pozdrawiam cieplutko:)
Bardzo dziękuję za Wasze odwiedziny w ...mojej kuchni i za wszystkie komentarze. Pozdrawiam serdecznie, Krys
OdpowiedzUsuńWow, wspanialy wpis:-) Jak rzeczowo i obrazowo to wszystko ujelas:-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńUwielbiam wszystkie naleśniki :) Na słodko chyba najbardziej lubię z jabłkami, polane słodką czekoladą i śmietaną :) mniam. A składałam naleśniki w różne cuda ale w "rożki" jeszcze nie :D Bardzo przydatny post!
OdpowiedzUsuńhttp://vogueswing.blogspot.com
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :)
UsuńBardzo ciekawy wpis.Na pewno się przyda każdemu.Napisz jeszcze o najsłynniejszych naleśnikach francuskich pięknej suzette i węgierskich a'la gundel.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńChristopher, dziękuję za miły komentarz. Oczywiście masz rację, że należy wspomnieć o znanych na całym świecie węgierskich naleśnikach, oraz francuskich zwanych Suzette. Uzupełniłam informację w opisie. Pozdrawiam, Krys
UsuńTak mi Pani narobila ochoty tym wpisem, ze zaraz następnego dnia pojawily się u mnie nalesniki biszkoptowe i to na obiad!!! Do tego postawilam na stole sloiczki z marmoladą wlasnej roboty/cztery rozne smaki, ktore staly pozaczynane w lodowce/ , kazdy smarowal sobie na co maial ochotę i bylo naprwdę pyszne.Dziękuję za przypomnienie.Tina
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńWoow ...na samą myśl ślinka cieknie....mogłabym jeść codziennie. .. :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie :) mam małe pytanko .....Co można dodać do ciasta naleśnikowego aby miało inny kolor ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Witam. Naleśniki można zabarwić sokiem z buraków na czerwono, na zielono dodając mrożony szpinak, na żółto zabarwią się po dodaniu kurkumy, albo rozpuszczony szafran. Na czekoladowo dodając kakao. Mam nadzieję, że będą smakować :) Pozdrawiam :)
UsuńPANI KRYSIU ,A JAK NP WEDŁUG PANI JEST DOBRY SER DO NALESNIKOW NA SŁODKO I JESZCZE JAKIE SKLADNIKI TRZEBA DAĆ ?Basia
OdpowiedzUsuńWitam. Do naleśników na słodko najlepszy jest serek kremowy, śmietankowy (bez grudek) a do tego można dodać co się chce, np. zmiksowane sezonowe owoce i kilka nierozdrobnionych pozostawić, rodzynki, można posłodzić miodem, cukrem waniliowym... Pozdrawiam :)
Usuń