MENU...

poniedziałek, 11 listopada 2013

Naleśniki... prawie wszystko o naleśnikach


Trochę historii o naleśnikach. Pierwsze naleśniki  zaczęto przyrządzać w Chinach. W Europie najwcześniej podawano prawdopodobnie we Włoszech lub we Francji, gdzie obecnie można je zjeść przyrządzane na około 30 sposobów. Najbardziej popularne są   w Europie Środkowej. W Polsce prawdopodobnie smażono naleśniki już od XVI w. 
* Na sugestię Christophera  w komentarzach, (za którą dziękuję) wspomnę o znanych na całym świecie węgierskich naleśnikach a’ la Gundel, przekładanych gęstą masą z orzechów, rodzynek, skórki pomarańczowej, mleka i rumu, polewane sosem czekoladowym, które przed podaniem skrapiane są rumem i zapalane (chociaż Gundel tego nie poleca, żeby nie psuć smaku). Przepis pochodzi od wspaniałego kucharza i restauratora Karola Gundela.
Warto też wspomnieć o francuskich naleśnikach, które na cześć dziewczyny, dla której zostały po raz pierwszy podane nazywano jej imieniem. I tak, naleśniki  noszą teraz imiona  Suzette, Colette, Simone ... Do ciasta dodaje się rosołu, mleka, śmietanki lub alkoholu.

To tyle historii. A co teraz, u nas? Zobaczcie sami :)   

Naleśniki składamy na różne sposoby:



na pół














w rożek









w trójkąt











w chusteczkę













w rulon









w roladę









Ponadto można składać:  w ślimaczka, w sakiewki, , jako babkę lub tort.


Dziś przygotowuje się różne rodzaje ciasta naleśnikowego.
W zależności od składników otrzymujemy różne rodzaje ciasta naleśnikowego. Z ciasta, do którego używa się mniej jajek i więcej wody zmieszanej z mlekiem wychodzą naleśniki cienkie i delikatne.
Ciasto zawierające więcej jajek i mniej wody jest bardziej gęste i nadaje się do naleśników grubszych, przeznaczonych do zawijania wilgotnego nadzienia.
Ciasto z wodą jest bardziej elastyczne niż z mlekiem.
Ciasto z gazowaną wodą mineralną jest miękkie i pulchne. 

Podpowiem Wam Kochani jakie najczęściej ciasta na naleśniki przygotowujemy

BISZKOPTOWE
1 szklanka mąki pszennej, 4 jajka, 1/3 szklanki mleka,
1/3 szkl  mineralnej wody gazowanej, szczypta soli, olej do smażenia
Wykonanie:
Mąkę przesiałam. Żółtka zmiksowałam z cukrem, solą i mlekiem. Miksując dodawałam mąkę, wodę mineralną i ubitą z białek pianę.
Takie naleśniki należy smażyć grubsze niż tradycyjne. Najlepiej smakują ze słodkim nadzieniem, posypane cukrem pudrem :)



TRADYCYJNE
2 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 1 łyżka oleju, szczypta soli,olej do smażenia
Wykonanie:
Jajka wbiłam do miski, dodałam sól i olej i miksując dodawałam przesianą mąkę, wodę i mleko. Odstawiłam na 30 minut.
Takie naleśniki smażymy cieniutkie z obu stron.



Z PIWEM
1 szklanka mąki pszennej, 2 jajka, 2 szklanki jasnego piwa,
1 łyżka oleju, szczypta soli, olej do smażenia
Wykonanie:
Ciasto przygotowałam i smażyłam wg przepisu na naleśniki tradycyjne. Smakują ze słonym nadzieniem




Z WODĄ MINERALNĄ
1 szklanka mąki pszennej, 2 jajka, 2 szkl mineralnej wody gazowanej,
1 łyżka oleju, szczypta soli, olej do smażenia 
Wykonanie:
Ciasto przygotowałam i smażyłam wg przepisu na naleśniki tradycyjne. Smakują ze słonym nadzieniem


JOGURTOWE
1 szkl mąki razowej, 1 szkl mąki pszennej, 2 jajka  
lub 6 łyżek mąki sojowej, 1 szkl jogurtu naturalnego, 1 szklanka mleka,
3 łyżki oleju, szczypta soli, olej do smażenia
Wykonanie:
Jogurt zmiksowałam z jajkami (mąką sojową), olejem i solą. Stopniowo dodawałam przesianą mąkę i mleko. Ciasto jest gęściejsze niż na tradycyjne naleśniki. Smażyłam z obu stron na rumiano. Można podawać złożone na pół z nadzieniem zarówno słodkim, jak i słonym. 


Mam nadzieję, że podsunęłam Wam jakiś pomysł na naleśniki. A może stworzycie własną wersję?  Nie ważne jakich składników użyjecie i jak będzie je składać, na pewno będą wspaniałe. Ja życzę SMACZNEGO! Krys


20 komentarzy:

  1. uwielbiam naleśniki! mogłabym je jeść codziennie, z różnym nadzieniem:)
    oczywiście mam ogromną słabość do naleśników mojej mamy i zawsze chętnie wracam do niej razem z moimi córkami i zajadamy się pysznymi naleśnikami:)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. ahhh, naleśniki ! są tak uniwersalne :) nigdy nie potrafię się im oprzeć ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny wpis. Ja smażę naleśniki tradycyjne, kroję w cieniutkie niteczki i dodaję do zupy np. owocowej albo pomidorowej zamiast makaronu. Moje dzieci bardzo to lubią. Pozdrawiam :) Hanka

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne pomysły na składanie naleśników! Jak zawsze jestem pod wrażeniem pomysłowości :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjny wpis! Wszechstronność naleśników jest niesamowita i moje szkraby bardzo lubią. Nawet szpinak zjedzą w naleśniku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Naleśniki w pigułce:)
    Chyba jest niewiele osób, które je nie lubi, u mnie są często ze względu na swoje różnorodne zastosowanie.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dziękuję za Wasze odwiedziny w ...mojej kuchni i za wszystkie komentarze. Pozdrawiam serdecznie, Krys

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, wspanialy wpis:-) Jak rzeczowo i obrazowo to wszystko ujelas:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wszystkie naleśniki :) Na słodko chyba najbardziej lubię z jabłkami, polane słodką czekoladą i śmietaną :) mniam. A składałam naleśniki w różne cuda ale w "rożki" jeszcze nie :D Bardzo przydatny post!
    http://vogueswing.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy wpis.Na pewno się przyda każdemu.Napisz jeszcze o najsłynniejszych naleśnikach francuskich pięknej suzette i węgierskich a'la gundel.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Christopher, dziękuję za miły komentarz. Oczywiście masz rację, że należy wspomnieć o znanych na całym świecie węgierskich naleśnikach, oraz francuskich zwanych Suzette. Uzupełniłam informację w opisie. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  11. Tak mi Pani narobila ochoty tym wpisem, ze zaraz następnego dnia pojawily się u mnie nalesniki biszkoptowe i to na obiad!!! Do tego postawilam na stole sloiczki z marmoladą wlasnej roboty/cztery rozne smaki, ktore staly pozaczynane w lodowce/ , kazdy smarowal sobie na co maial ochotę i bylo naprwdę pyszne.Dziękuję za przypomnienie.Tina

    OdpowiedzUsuń
  12. Woow ...na samą myśl ślinka cieknie....mogłabym jeść codziennie. .. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam serdecznie :) mam małe pytanko .....Co można dodać do ciasta naleśnikowego aby miało inny kolor ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Naleśniki można zabarwić sokiem z buraków na czerwono, na zielono dodając mrożony szpinak, na żółto zabarwią się po dodaniu kurkumy, albo rozpuszczony szafran. Na czekoladowo dodając kakao. Mam nadzieję, że będą smakować :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  14. PANI KRYSIU ,A JAK NP WEDŁUG PANI JEST DOBRY SER DO NALESNIKOW NA SŁODKO I JESZCZE JAKIE SKLADNIKI TRZEBA DAĆ ?Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Do naleśników na słodko najlepszy jest serek kremowy, śmietankowy (bez grudek) a do tego można dodać co się chce, np. zmiksowane sezonowe owoce i kilka nierozdrobnionych pozostawić, rodzynki, można posłodzić miodem, cukrem waniliowym... Pozdrawiam :)

      Usuń