Zupa grzybowa jest u nas, obok
barszczu z uszkami bardzo chętnie zjadana na Wigilię. Gotuję ją na wywarze z warzyw i
dobrze przyprawiam, tylko pieprzem i
sokiem z cytryny. Taka postna zupa grzybowa nie ma sobie równych J
Składniki:
5 dag suszonych grzybów
marchewka
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
kilka ziarenek czarnego
pieprzu
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny
Wykonanie:
Do grzybowej zupy wigilijnej
zawsze daję suszone borowiki, ponieważ
dają niesamowity aromat i delikatny złocisty
kolor.
Opłukane grzyby zalałam wodą
i wstawiłam do gotowania pod
przykryciem. Dodałam oczyszczone warzywa, wsypałam ziarenka pieprzu i na małym gazie gotowało się aż
grzyby zmiękły. Zupa zaczęła pięknie pachnieć i nabrała złocistego koloru.
Wyjęłam grzyby z zupy, pokroiłam w paseczki, a samą zupę
przecedziłam przez sito.
Na koniec do czystej zupy
włożyłam paseczki grzybów i przyprawiłam solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny (stopniowo). Zupa
smakuje najlepiej z łazankami.
Smak zupy można wzmocnić przez dodanie wywaru z ugotowanych grzybów, z których zrobiliśmy farsz do uszek lub pierogów z kapustą i grzybami
Spróbujcie mojej zupy, a na
pewno zostaniecie jej smakoszami. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys
u nas nie ma grzybowej, ale chętnie bym spróbowała Twojej zupy:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobnie jak Ty Krysiu, tylko ja zaprawiam zasmażką na masełku, polecam spróbuj!
OdpowiedzUsuńU nas zaprawia się śmietaną. Ale w tym roku zrezygnuję na korzyść właśnie takiej czystej grzybowej. Zapachniało mi grzybkami:) HANA
OdpowiedzUsuńU mnie w domu też są dwie zupy. Grzybowa naturalnie z borowików i kluseczkami. Pozdrawiam, Justyna
OdpowiedzUsuńZupę grzybową bardzo lubimy, ale u nas na Wigilię to tylko zupa rybna:)
OdpowiedzUsuńU nas w domu na Wigilię musi być postna zupa grzybowa, podana koniecznie na talerzach i do tego paszteciki z kapustą i grzybami. Pozdrawiam, Sabina
OdpowiedzUsuńZupę grzybową podaję w Boże Narodzenie. Przyprawiam cebulką podsmażoną i przecedzoną razem z wywarem. I do niej obowiązkowo łazanki. Na Wigilię koniecznie barszczyk L.M.
OdpowiedzUsuńTradycja nie ma sobie równych! U mnie króluje identyczna zupa. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszna, u mnie też zawsze grzybowa gości na wigilijnym stole :)
OdpowiedzUsuńpyszna, pachnąca, nieodmienna, jedyna taka, uwielbiam ją :)
OdpowiedzUsuńDla mnie królowa wszystkich zup na wigilię. Uciekam z tej strony, po poliżę ekran laptopa. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńTo jedna z moich ukochanych zup, wlasnie taka postna, mocno grzybowa. Pychota!:-)
OdpowiedzUsuńŚliczna postna zupa
OdpowiedzUsuńO muszę zrobić podobną!
OdpowiedzUsuńpysznie się zapowiada :) u mnie jest tylko barszcz, takiej zupki nie jadłam!
OdpowiedzUsuńBardzo ładna postna zupa.Chyba się skuszę i zrobię taką zupę, jest łatwa do zrobienia.Przyznam się, że z zup wigilijnych robię tylko barszcz z uszkami.Jest szansa na drugą zupę :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis :)
Krysiu, na ile osób robisz zupę z 5 dkg grzybów? Będę miała na kolacji 8 osób i nie wiem ile grzybów potrzebuję na tę zupkę.
OdpowiedzUsuńTo jest przepis dla 4 - 5 osób. Pozdrawiam :)
UsuńTaka zupa zawsze była na Wigilię w moim rodzinnym domu. Teraz mamy dwie, barszczyk czerwony i zupa grzybowa, bo mój mąż pochodzi z innych stron. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/
Pani Krysiu,do tej porcji grzybów jaka proporcja wody na zupę? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTaka proporcja składników jest dla 4-5 osób. Pozdrawiam :)
UsuńJakie powinny być proporcje, ile grzybów na ile wody?
OdpowiedzUsuńDo tej ilości grzybów (5 dag) potrzeba około 2 l wody :)
UsuńDziękuję bardzo :)
Usuń