poniedziałek, 16 grudnia 2013

Wigilijna zupa grzybowa

Zupa grzybowa jest u nas, obok barszczu z uszkami bardzo chętnie zjadana na Wigilię. Gotuję ją na wywarze z warzyw i dobrze przyprawiam, tylko  pieprzem i sokiem z cytryny. Taka postna zupa grzybowa nie ma sobie równych J
 

Składniki:
5 dag suszonych grzybów
marchewka
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
kilka ziarenek czarnego pieprzu
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny
 
Wykonanie:
Do grzybowej zupy wigilijnej zawsze daję  suszone borowiki, ponieważ dają niesamowity aromat i delikatny złocisty kolor.
 

Opłukane grzyby zalałam wodą i  wstawiłam do gotowania pod przykryciem. Dodałam oczyszczone warzywa, wsypałam ziarenka pieprzu i na małym gazie gotowało się aż grzyby zmiękły. Zupa zaczęła pięknie pachnieć i nabrała złocistego koloru.
 
 
Wyjęłam grzyby z zupy,  pokroiłam w paseczki, a samą zupę przecedziłam przez sito.
 

Na koniec do czystej zupy włożyłam paseczki grzybów i przyprawiłam solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny (stopniowo). Zupa smakuje najlepiej z łazankami.
Smak zupy można wzmocnić przez dodanie wywaru z ugotowanych grzybów, z których zrobiliśmy farsz do uszek lub pierogów z kapustą i grzybami
 
 
Spróbujcie mojej zupy, a na pewno zostaniecie jej smakoszami. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys

24 komentarze:

  1. u nas nie ma grzybowej, ale chętnie bym spróbowała Twojej zupy:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię bardzo podobnie jak Ty Krysiu, tylko ja zaprawiam zasmażką na masełku, polecam spróbuj!

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas zaprawia się śmietaną. Ale w tym roku zrezygnuję na korzyść właśnie takiej czystej grzybowej. Zapachniało mi grzybkami:) HANA

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie w domu też są dwie zupy. Grzybowa naturalnie z borowików i kluseczkami. Pozdrawiam, Justyna

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupę grzybową bardzo lubimy, ale u nas na Wigilię to tylko zupa rybna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas w domu na Wigilię musi być postna zupa grzybowa, podana koniecznie na talerzach i do tego paszteciki z kapustą i grzybami. Pozdrawiam, Sabina

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupę grzybową podaję w Boże Narodzenie. Przyprawiam cebulką podsmażoną i przecedzoną razem z wywarem. I do niej obowiązkowo łazanki. Na Wigilię koniecznie barszczyk L.M.

    OdpowiedzUsuń
  8. Tradycja nie ma sobie równych! U mnie króluje identyczna zupa. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna, u mnie też zawsze grzybowa gości na wigilijnym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszna, pachnąca, nieodmienna, jedyna taka, uwielbiam ją :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dla mnie królowa wszystkich zup na wigilię. Uciekam z tej strony, po poliżę ekran laptopa. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  12. To jedna z moich ukochanych zup, wlasnie taka postna, mocno grzybowa. Pychota!:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. pysznie się zapowiada :) u mnie jest tylko barszcz, takiej zupki nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ładna postna zupa.Chyba się skuszę i zrobię taką zupę, jest łatwa do zrobienia.Przyznam się, że z zup wigilijnych robię tylko barszcz z uszkami.Jest szansa na drugą zupę :)
    Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Krysiu, na ile osób robisz zupę z 5 dkg grzybów? Będę miała na kolacji 8 osób i nie wiem ile grzybów potrzebuję na tę zupkę.

    OdpowiedzUsuń
  16. Taka zupa zawsze była na Wigilię w moim rodzinnym domu. Teraz mamy dwie, barszczyk czerwony i zupa grzybowa, bo mój mąż pochodzi z innych stron. Pozdrawiam serdecznie.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń
  17. Pani Krysiu,do tej porcji grzybów jaka proporcja wody na zupę? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka proporcja składników jest dla 4-5 osób. Pozdrawiam :)

      Usuń
  18. Jakie powinny być proporcje, ile grzybów na ile wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tej ilości grzybów (5 dag) potrzeba około 2 l wody :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo :)

      Usuń