MENU...

środa, 15 stycznia 2014

Łosoś w kapuście włoskiej

Chciałam przygotować danie z rybą w roli głównej. Przypomniał mi się przepis, na który natknęłam się kiedyś w „Wielkiej Księdze Kucharskiej”.  Jest to łosoś zawinięty w kapustę podobnie jak gołąbki. Danie okazało się doskonałe, ponieważ łosoś jest delikatną rybą, kapusta włoska również, a po przyprawieniu tworzą bardzo smaczny duet J
   


 Składniki:
500 g filetu z łososia bez skóry
główka włoskiej kapusty
2 cebule
½  l  bulionu z warzyw
100 g wytrawnego białego wina
4 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
2 łyżki posiekanych listków kolendry
sól
biały pieprz
 
 
 
Wykonanie:
Filet po opłukaniu i osuszeniu pokroiłam na kawałki. Skropiłam sokiem z cytryny, posypałam pieprzem  i wstawiłam do lodówki na pół godziny.
W dużym rondlu zagotowałam wodę i posoliłam. Kapustę oczyściłam ze zwiędłych liści. Pozostałe rozdzieliłam,  po opłukaniu włożyłam do gorącej wody i po 5 minutach wyjęłam. Ostrym nożem poodcinałam  twarde „ żyłki”.
 
 
 
Cebulę po opłukaniu posiekałam i przesmażyłam na patelni na złoty kolor, dolałam wino, zagotowałam. Wsypałam posiekaną kolendrę.
 
 
 
Na wystudzonych liściach kapusty rozsmarowałam cebulę a na wierzch ułożyłam kawałki łososia. Kapustę zwinęłam w kształtne gołąbki.
 
 
 W rondlu na specjalnej wkładce umiesiłam łososia zawiniętego w kapuście, zalałam gorącym bulionem i na małym gazie gotowałam 20 minut pod przykryciem.
 
 
 Łosoś przygotowany w ten właśnie sposób okazał się bardzo smacznym daniem.
 
 
 Można podać również z sosem, np. pomidorowym...
 
 
 
 
Tak więc nie tylko tradycyjne gołąbki z kapustą są wspaniałe, spróbujcie zrobić łososia w kapuście, a ja życzę SMACZNEGO! Krys

28 komentarzy:

  1. Wow! Jestem strasznie ciekawa smaku tego dania. Wygląda tak doskonale, że chyba dziś kupię łososia i zrobię :) Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zrobić, bo danie jest bardzo smaczne. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Oczywiście, że zrobię łososia w kapuście. Nawet nie pomyślałem, że może być tak apetycznie. Max

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba ten sposób na rybę. Tak ładnie na talerzu wygląda. Nie potrafię się oprzeć i na pewno zrobię tak, jak proponujesz:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajny sposób na rybę:)
    Koniecznie muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, sposób jest fajny, a łosoś smaczny i delikatny. Koniecznie spróbuj. Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. robiłam już kiedyś i to jest danie w moim guście!!! Twoje wyglądają smakowicie, kolendra to nowy dodatek, ja używam koperku muszę spróbować z kolendrą! buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że kolenrda z łososiem również zadowoli Twój smak. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Bardzo zachęcająco wygląda ten łosoś. Pyszne danie. Chętnie takie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Absolutnie doskonałe danie. Proste, a jednak wyjątkowe. Pozdrawiam, Hana

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyśmienity łosoś, wyśmienite danie. Mam łososia, więc dokupię kapustę i dzisiaj będzie u mnie na obiad. Koniecznie z ziołami

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie próbowałam takiego połączenia, ale chyba się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam łososia,ale w takiej postaci jeszcze nie jadłam...dziękuję za przepis,skusiłaś...wygląda apetycznie
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Smacznie i zdrowo :) Zwłaszcza tak przyrządzony - to musiało smakować :)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. połączenia ryby i kapusty włoskiej jeszcze nie próbowałam, a gołąbki wyglądają pysznie:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo interesujące danie, łososia uwielbiam, wiec będę musiała wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pomysł super! Moja Cóka będzie zachwycona :)!

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie jadłam łososia w takim towarzystwie;)koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  16. takiego pomysłu jeszcze nie widziałam;D a że lubię normalne gołąbki pewnie by mi posmakowały, łosoś jest pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Łososia przyrządzamy na parze z warzywami, ten przepis mnie bardzo zaciekawił. Wygląda pysznie. Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniałe danie ,zrobiłam ,zjadłam i jestem zachwycona smakiem !!

    OdpowiedzUsuń
  19. dziekuje, skorzystam z tego przepisu

    OdpowiedzUsuń