Chciałam przygotować danie z rybą w roli głównej. Przypomniał mi się przepis, na który natknęłam się kiedyś w „Wielkiej Księdze Kucharskiej”. Jest to łosoś zawinięty w kapustę podobnie jak gołąbki. Danie okazało się doskonałe, ponieważ łosoś jest delikatną rybą, kapusta włoska również, a po przyprawieniu tworzą bardzo smaczny duet J
Składniki:
500 g filetu z łososia bez
skóry
główka włoskiej kapusty
2 cebule
½ l bulionu z warzyw
100 g wytrawnego białego wina
4 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
2 łyżki posiekanych listków
kolendry
sól
biały pieprz
Wykonanie:
Filet po opłukaniu i osuszeniu
pokroiłam na kawałki. Skropiłam sokiem z cytryny, posypałam pieprzem i wstawiłam do lodówki na pół godziny.
W dużym rondlu zagotowałam
wodę i posoliłam. Kapustę oczyściłam ze zwiędłych liści. Pozostałe rozdzieliłam,
po opłukaniu włożyłam do gorącej wody i
po 5 minutach wyjęłam. Ostrym nożem poodcinałam
twarde „ żyłki”.
Cebulę po opłukaniu posiekałam
i przesmażyłam na patelni na złoty kolor, dolałam wino, zagotowałam. Wsypałam
posiekaną kolendrę.
Na wystudzonych liściach
kapusty rozsmarowałam cebulę a na wierzch ułożyłam kawałki łososia. Kapustę zwinęłam
w kształtne gołąbki.
W rondlu na specjalnej wkładce
umiesiłam łososia zawiniętego w kapuście, zalałam gorącym bulionem i na małym
gazie gotowałam 20 minut pod przykryciem.
Łosoś przygotowany w ten
właśnie sposób okazał się bardzo smacznym daniem.
Można podać również z sosem, np. pomidorowym...
Tak więc nie tylko tradycyjne
gołąbki z kapustą są wspaniałe, spróbujcie zrobić łososia w kapuście, a ja
życzę SMACZNEGO! Krys
Wow! Jestem strasznie ciekawa smaku tego dania. Wygląda tak doskonale, że chyba dziś kupię łososia i zrobię :) Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
OdpowiedzUsuńWarto zrobić, bo danie jest bardzo smaczne. Pozdrawiam :)
UsuńOczywiście, że zrobię łososia w kapuście. Nawet nie pomyślałem, że może być tak apetycznie. Max
OdpowiedzUsuńPolecam to apetyczne danie. Pozdrawiam :)
UsuńBardzo mi się podoba ten sposób na rybę. Tak ładnie na talerzu wygląda. Nie potrafię się oprzeć i na pewno zrobię tak, jak proponujesz:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie Ci smakować. Pozdrawiam :)
UsuńAle fajny sposób na rybę:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować:)
Tak, sposób jest fajny, a łosoś smaczny i delikatny. Koniecznie spróbuj. Pozdrawiam:)
Usuńrobiłam już kiedyś i to jest danie w moim guście!!! Twoje wyglądają smakowicie, kolendra to nowy dodatek, ja używam koperku muszę spróbować z kolendrą! buziaki
OdpowiedzUsuńMyślę, że kolenrda z łososiem również zadowoli Twój smak. Pozdrawiam :)
UsuńBardzo zachęcająco wygląda ten łosoś. Pyszne danie. Chętnie takie przygotuję :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie doskonałe danie. Proste, a jednak wyjątkowe. Pozdrawiam, Hana
OdpowiedzUsuńtakie jedzonko to jest to! cudo!
OdpowiedzUsuńWyśmienity łosoś, wyśmienite danie. Mam łososia, więc dokupię kapustę i dzisiaj będzie u mnie na obiad. Koniecznie z ziołami
OdpowiedzUsuńNie próbowałam takiego połączenia, ale chyba się skuszę:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam łososia,ale w takiej postaci jeszcze nie jadłam...dziękuję za przepis,skusiłaś...wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Smacznie i zdrowo :) Zwłaszcza tak przyrządzony - to musiało smakować :)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpołączenia ryby i kapusty włoskiej jeszcze nie próbowałam, a gołąbki wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Bardzo interesujące danie, łososia uwielbiam, wiec będę musiała wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńPomysł super! Moja Cóka będzie zachwycona :)!
OdpowiedzUsuńNie jadłam łososia w takim towarzystwie;)koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńtakiego pomysłu jeszcze nie widziałam;D a że lubię normalne gołąbki pewnie by mi posmakowały, łosoś jest pycha:)
OdpowiedzUsuńŁososia przyrządzamy na parze z warzywami, ten przepis mnie bardzo zaciekawił. Wygląda pysznie. Pozdrowionka.
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie ,zrobiłam ,zjadłam i jestem zachwycona smakiem !!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :)
Usuńdziekuje, skorzystam z tego przepisu
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń