Tak
więc ja ten tort dedykuję wszystkim kochanym Mamom w dniu ich święta wraz z
serdecznymi uśmiechami od dzieci :)
(tortownica 28
cm)
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Składniki na biszkopt:
4 jajka (o temperaturze pokojowej)
4 jajka (o temperaturze pokojowej)
110 g mąki
pszennej tortowej
30 g mąki ziemniaczanej
140 g drobnego cukru
szczypta soli
Składniki na bezę kokosową:
3 białka
szczypta soli
60 g cukru pudru
30 g drobnych wiórków kokosowych
3 białka
szczypta soli
60 g cukru pudru
30 g drobnych wiórków kokosowych
Składniki na krem kokosowy:
250 ml mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 pełne łyżki cukru
150 g miękkiego masła
2 łyżki likieru kokosowego (można zastąpić innym alkoholem)
3 wafelki Princessa kokosowa w białej czekoladzie
250 ml mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 pełne łyżki cukru
150 g miękkiego masła
2 łyżki likieru kokosowego (można zastąpić innym alkoholem)
3 wafelki Princessa kokosowa w białej czekoladzie
Składniki na polewę:
2 tabliczki białej czekolady
2 łyżeczki masła
6 łyżek słodkiej śmietanki
2 tabliczki białej czekolady
2 łyżeczki masła
6 łyżek słodkiej śmietanki
2 wafelki Princessa
do dekoracji
Wykonanie biszkoptu:
Biszkopt upiekłam wg tego
przepisu (na biszkopt doskonały)
Po wystudzeniu przekroiłam biszkopt na dwa blaty.
Wykonanie bezy kokosowej:
Piekarnik nastawiłam na 170 °C (g/d).
Piekarnik nastawiłam na 170 °C (g/d).
Tortownicę wyłożyłam papierem
do pieczenia.
Białka przelałam do miski miksera, wsypałam odrobinę
soli i ubijałam do momentu spienienia białek. Zwiększyłam obroty miksera i
wsypywałam cukier. Łyżka po łyżce. Za każdym razem trzeba dobrze zmiksować,
zanim wsypie się następna porcję cukru.
Na koniec wsypałam wiórki
kokosowe. Wymieszałam łopatką, żeby ni zburzyć konstrukcji bezy.
Masę bezową przelałam do
tortownicy i wstawiłam do piekarnika na 30 minut.
Po wystudzeniu bezy zdjęłam z
niej papier.
Zajęłam się masą kokosową:
Budyń, mąkę ziemniaczaną i
cukier wymieszałam w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka zagotowałam, dodałam suche składniki i
ugotowałam budyń.
Przykryłam folią spożywczą tak
aby dotykała powierzchni budyniu, wówczas nie zrobi się kożuch. Wystudziłam.
Zimny utarłam z masłem,
dodałam likier kokosowy i drobno pokrojone wafelki. Wymieszałam.
Zrobiłam polewę:
Czekoladę połamałam na kawałki
i podgrzałam w "łaźni parowej", żeby się rozpuściła. Dodałam masło i śmietankę.
Wymieszałam. Kiedy już wszystkie składniki się połączyły odstawiłam do przestudzenia.
Wykonanie tortu:
Jeden blat biszkoptu posmarowałam
połową masy, na którą położyłam bezę kokosową a następnie wyłożyłam resztę kremu. Na wierzchu położyłam
drugi blat biszkoptu.
Wystudzoną polewę rozsmarowałam i wygładziłam nożem na całym torcie. Na wierzchu rozsypałam rozdrobnione wafelki Princessa
Jeśli lubicie kokosowe
słodkości, to z pewnością ten tort Was zadowoli. Kokosu tu nie brakuje. Życzę
więc SMACZNEGO! Krys
Każda mama byłaby zachwycona takim tortem, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Każda mama jest wyjątkowa, więc jej się to należy :)
UsuńKrysiu, wyglada fantastycznie!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńWspaniały ten torcik Krysiu, wygląda pysznie. Z chęcią bym zjadła kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńWobec tego zapraszam Cię :)
UsuńI już jesteś przygotowana na przyjęcie gości. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie.
O, tak. Staram się :)
UsuńWygląda bajecznie Krysiu, musiał być słodziutki :)
OdpowiedzUsuńDzięki. Był smaczny. Ale jakoś tej słodkości nie wyczuwałam bo piłam gorzką kawę :)
UsuńWspaniałości! A co można Krysiu upiec z mąki kokosowej bo mam takową.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Basiu, z uwagi na to, że mąka kokosowa zawiera dużo błonnika i nie zawiera glutenu, z powodzeniem można stosować ją w diecie bezglutenowej. Mąkę kokosową można używać jako dodatek do wypieków, np. muffinek, ciasteczek.... Pozdrawiam Cię :)
UsuńTort cudo !! a jak kokos i kokosowe Princessa to zdecydowanie tort dla mnie :D
OdpowiedzUsuńMyślę, że każda mama będzie zachwycona takim wypiekiem! ;)
OdpowiedzUsuńMam taką nadzieję ... :)
UsuńŁatwy przepis. Moja mama lubi te wafelki. Ten tort by jej zasmakował :)
OdpowiedzUsuńNajlepiej zrobić i się przekonać .... :)
UsuńMaj to czas gdy takie królewny mają wzięcie. Jestem wielką fanką wszelakich kokosowych przysmaków i nigdy nie mam dość. Bardzo efektowny tort :)
OdpowiedzUsuńTo fakt, maj zaczyna tortowe szaleństwo. Lubię ten okres. A kokos to też mój ulubiony dodatek do deserów :)
UsuńTort jak z bajki! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKokosowy wspaniały.
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam. Uwielbiam wszystko z kokosem :)
UsuńSame wspaniałości:)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie :)
UsuńToż to spełnienie moich najskrytszych deserowych marzeń. Uwielbiam kokosowe smaki, a i jeszcze ta biała czekolada! Czy może być coś pyszniejszego? :) Już nawet nie chce wspominać, że najlepsze cukiernie nie powstydziłyby się takiego wysokiego, wspaniałego tortu. Brawo! :) Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Madziu za tyle miłych słów :)
UsuńPrawdziwa rozkosz!
OdpowiedzUsuńBył ... bardzo smaczny :)
UsuńFantastyczny wypiek, wspaniały smak :)
OdpowiedzUsuńWspaniały, bo kokosowy :)
UsuńŚwietny tort, uwielbiam łakocie z kokosem w roli głównej, więc dla mnie idealny ;)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie kuszący!
OdpowiedzUsuńWobec tego skuś się :)
UsuńWspaniały! Ileż bym dała za kawałek tego tortu teraz... :)
OdpowiedzUsuńKasiu, gdybyś mogła... tak wirtualnie. się poczęstować... :)
UsuńNiebo w gębie, jak to mówią Krysiu...mistrzyni kuchni...buziaki...
OdpowiedzUsuńDzięki Basiu, on jest naprawdę smaczny :)
UsuńTort kokosowy w smaku jest znakomity.Sam zapach kokosa już zachęca;))
OdpowiedzUsuńDokładnie, sam zapach już pobudza kubki smakowe.... :)
UsuńChyba moje zdolności kulinarne są zbyt mizerne :)
OdpowiedzUsuńOj, nieprawda. To jest bardzo, bardzo łatwy do wykonania tort :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie, a niedawno szukałam jakiegoś fajnego i prostego przepisu na torcik dla syna na urodziny :).
OdpowiedzUsuńMoże się przyda na inną okazję.... :)
UsuńWygląda tak apetycznie, że od razu ślinka leci, kusisz bardzo! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie Zuziu, specjalnie kuszę :)
Usuńuwielbiam wszystko, co kokosowe. Pyszności :-)))
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam kokosowe smaki :)
UsuńŚwietny przepis Krysiu! Tort wspaniale wygląda i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńTak, Jolu smakował bardzo. Polecam :)
UsuńWspaniały tort, w sam raz na Dzień Matki! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńTak, na taką okazję jest doskonały :)
UsuńBajkowy tort - bardzo lubię wszystko co smakuje kokosem.Talentu zazdroszczę - ja tylko popatrzę... Warto !!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJaki piękny torcik, aż ślinka leci.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam tort, w prawdzie pozmieniałam proporcje, podwoiłam masę i beze bo dla mnie było za mało i dodałam powidłą jagodowe, ale wyszedł wielki i pyszny. Idealne połączenie!!! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się udało i tort smakował :)
Usuń