MENU...

sobota, 23 maja 2015

Tort kokosowy PrincessA

Szukałam ciekawego przepisu na smaczne ciasto. Inspirację znalazłam u Moniki. Zamieniłam jej ciasto na tort i tak powstał tort kokosowy PrincessA, który śmiało mogę zaproponować na różne okazje. Teraz właśnie taka się nadarza, bo.... Dzień Matki już tuż tuż
 

 Tak więc ja ten tort dedykuję wszystkim kochanym Mamom w dniu ich święta wraz z serdecznymi uśmiechami od dzieci :)
 (tortownica 28 cm)

Składniki na biszkopt:
4  jajka (o temperaturze pokojowej)
110 g  mąki pszennej tortowej
30 g mąki ziemniaczanej
140 g drobnego cukru
szczypta soli
Składniki na bezę kokosową:
3 białka
szczypta soli
60 g cukru pudru
30 g drobnych wiórków kokosowych

 Składniki na krem kokosowy:
250 ml mleka
1 budyń waniliowy bez cukru 
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 pełne łyżki cukru
150 g miękkiego masła
2 łyżki likieru kokosowego (można zastąpić innym alkoholem)
3 wafelki  Princessa kokosowa w białej czekoladzie
 

 
Składniki na polewę:
2 tabliczki białej czekolady
2 łyżeczki masła
6  łyżek  słodkiej śmietanki
2 wafelki Princessa do dekoracji

Wykonanie biszkoptu:
Biszkopt upiekłam wg tego przepisu (na biszkopt doskonały)
Po wystudzeniu przekroiłam biszkopt na dwa blaty.

Wykonanie bezy kokosowej:
Piekarnik  nastawiłam na 170 °C (g/d).
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Białka  przelałam do miski miksera, wsypałam odrobinę soli i ubijałam do momentu spienienia białek. Zwiększyłam obroty miksera i wsypywałam cukier. Łyżka po łyżce. Za każdym razem trzeba dobrze zmiksować, zanim wsypie się następna porcję cukru. 
Na koniec wsypałam wiórki kokosowe. Wymieszałam łopatką, żeby ni zburzyć konstrukcji bezy.
Masę bezową przelałam do tortownicy i wstawiłam do piekarnika na 30 minut.
Po wystudzeniu bezy zdjęłam z niej papier.

Zajęłam się masą kokosową:
Budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier wymieszałam w niewielkiej ilości mleka. Resztę  mleka zagotowałam, dodałam suche składniki i ugotowałam budyń.
Przykryłam folią spożywczą tak aby dotykała powierzchni budyniu, wówczas nie zrobi się kożuch. Wystudziłam.
Zimny utarłam z masłem, dodałam likier kokosowy i drobno pokrojone wafelki. Wymieszałam.

Zrobiłam polewę:
Czekoladę połamałam na kawałki i podgrzałam w "łaźni parowej", żeby się rozpuściła. Dodałam masło i śmietankę. Wymieszałam. Kiedy już wszystkie składniki się połączyły odstawiłam do przestudzenia.
Wykonanie tortu:
Jeden blat biszkoptu posmarowałam połową masy, na którą położyłam bezę kokosową a następnie  wyłożyłam resztę kremu. Na wierzchu położyłam drugi blat biszkoptu.
Wystudzoną polewę rozsmarowałam i wygładziłam nożem na całym torcie. Na wierzchu rozsypałam rozdrobnione wafelki Princessa

 
 
Jeśli lubicie kokosowe słodkości, to z pewnością ten tort Was zadowoli. Kokosu tu nie brakuje. Życzę więc  SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 

 

56 komentarzy:

  1. Każda mama byłaby zachwycona takim tortem, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Każda mama jest wyjątkowa, więc jej się to należy :)

      Usuń
  2. Krysiu, wyglada fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały ten torcik Krysiu, wygląda pysznie. Z chęcią bym zjadła kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. I już jesteś przygotowana na przyjęcie gości. :)
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bajecznie Krysiu, musiał być słodziutki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Był smaczny. Ale jakoś tej słodkości nie wyczuwałam bo piłam gorzką kawę :)

      Usuń
  6. Wspaniałości! A co można Krysiu upiec z mąki kokosowej bo mam takową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Basiu, z uwagi na to, że mąka kokosowa zawiera dużo błonnika i nie zawiera glutenu, z powodzeniem można stosować ją w diecie bezglutenowej. Mąkę kokosową można używać jako dodatek do wypieków, np. muffinek, ciasteczek.... Pozdrawiam Cię :)

      Usuń
  7. Tort cudo !! a jak kokos i kokosowe Princessa to zdecydowanie tort dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Myślę, że każda mama będzie zachwycona takim wypiekiem! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Łatwy przepis. Moja mama lubi te wafelki. Ten tort by jej zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Maj to czas gdy takie królewny mają wzięcie. Jestem wielką fanką wszelakich kokosowych przysmaków i nigdy nie mam dość. Bardzo efektowny tort :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, maj zaczyna tortowe szaleństwo. Lubię ten okres. A kokos to też mój ulubiony dodatek do deserów :)

      Usuń
  11. Toż to spełnienie moich najskrytszych deserowych marzeń. Uwielbiam kokosowe smaki, a i jeszcze ta biała czekolada! Czy może być coś pyszniejszego? :) Już nawet nie chce wspominać, że najlepsze cukiernie nie powstydziłyby się takiego wysokiego, wspaniałego tortu. Brawo! :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczny wypiek, wspaniały smak :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny tort, uwielbiam łakocie z kokosem w roli głównej, więc dla mnie idealny ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały! Ileż bym dała za kawałek tego tortu teraz... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, gdybyś mogła... tak wirtualnie. się poczęstować... :)

      Usuń
  15. Niebo w gębie, jak to mówią Krysiu...mistrzyni kuchni...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  16. Tort kokosowy w smaku jest znakomity.Sam zapach kokosa już zachęca;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, sam zapach już pobudza kubki smakowe.... :)

      Usuń
  17. Chyba moje zdolności kulinarne są zbyt mizerne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, nieprawda. To jest bardzo, bardzo łatwy do wykonania tort :)

      Usuń
  18. Wygląda bardzo smakowicie, a niedawno szukałam jakiegoś fajnego i prostego przepisu na torcik dla syna na urodziny :).

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda tak apetycznie, że od razu ślinka leci, kusisz bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam wszystko, co kokosowe. Pyszności :-)))

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny przepis Krysiu! Tort wspaniale wygląda i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniały tort, w sam raz na Dzień Matki! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bajkowy tort - bardzo lubię wszystko co smakuje kokosem.Talentu zazdroszczę - ja tylko popatrzę... Warto !!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Jaki piękny torcik, aż ślinka leci.

    OdpowiedzUsuń
  25. Właśnie zrobiłam tort, w prawdzie pozmieniałam proporcje, podwoiłam masę i beze bo dla mnie było za mało i dodałam powidłą jagodowe, ale wyszedł wielki i pyszny. Idealne połączenie!!! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń