MENU...

poniedziałek, 22 maja 2017

Filet z indyka z koprem włoskim, podany z pieczarkami i sosem z suszonych pomidorów

Maj to miesiąc, w którym nie braknie okazji do uroczystych spotkań w gronie rodziny, a tym samym przygotowania wykwintnych dań obiadowych, kolacji i pysznych deserów. Będą Komunie Święte, Dzień Matki ... Co w takim dniu podać na stół i czym ugościć naszych wspaniałych  gości, żeby było i ładnie i smacznie? Mam propozycję na pyszny, wykwintny obiad...


Składniki:
800 g filetu z indyka
sól
pieprz kolorowy świeżo zmielony
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła klarowanego
1 duża (500 g) bulwa kopru włoskiego
2 łyżki soku z cytryny
¼ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
150 ml białego wytrawnego wina
350 g pieczarek
młoda cebulka
kilka sztuk pomidorów suszonych w oliwie
¾ szklanki  bulionu drobiowego
½ szklanki śmietanki kremówki (30%)

Wykonanie:
Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Owinęłam bawełnianą nicią, żeby nadać mu ładny kształt. Oprószyłam solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzałam olej z masłem i na gorącym tłuszczu obsmażyłam mojego fileta z każdej strony. Wystarczy, żeby tylko zamknąć włókna mięsa, aby wszystkie soki zostały wewnątrz. Wówczas mięso po upieczeniu jest soczyste.


Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C.
Mięso włożyłam do naczynia żaroodpornego, polałam 3 łyżkami  tłuszczu z patelni i podlałam 3 łyżkami wody. Przykryłam i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 30 -35 minut.
Po tym czasie ponownie polałam mięso wytworzonym sosem i znów wstawiłam do piekarnika na 30 minut, ale już bez przykrycia, żeby mięso się zrumieniło na wierzchu. Po upieczeniu zostawiłam fileta pod przykryciem, żeby nie ostygł.


Koper włoski oczyściłam i umyłam. Odcięłam z niego łodygi nad samą bulwą, przekroiłam na ćwiartki.
Pieczarki po oczyszczeniu i umyciu poszatkowałam w plasterki.
Pomidory odsączyłam z oliwy i pokroiłam w paseczki a potem jeszcze na pół.
Cebulki oczyściłam i pokroiłam w grube (około 1 cm) krążki.


Do rondla włożyłam koper, wlałam wino i 1 łyżkę wyciśniętego soku z cytryny. Dodałam cukier i sól. Zostawiłam do gotowania. Po zagotowaniu, zmniejszyłam gaz, przykryłam rondel i na średnim ogniu gotowałam jeszcze  około 20 minut.


Rozgrzałam patelnię z pozostałym tłuszczem i wrzuciłam pieczarki. Chwilę podsmażyłam i wlałam  bulion i śmietankę. A następnie dodałam pomidory i cebulę. Wymieszałam i po chwili wyłączyłam gaz.


Mięso delikatnie odwinęłam z nitki i pokroiłam w plastry (około 2 cm). Rozłożyłam na gorącym półmisku, obok ułożyłam ćwiartki kopru włoskiego a po drugiej stronie mięsa wyłożyłam pieczarki z wytworzonym sosem z pomidorów suszonych i cebulki







Do tak pysznego fileta z indyka zrobiłam kluski śląskie.
To była prawdziwa uczta dla podniebienia.







Polecam ten zestaw na elegancki rodzinny obiad. Powinien cieszyć oko a przede wszystkim smakować. Życzę więc... SMACZNEGO! Krys


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...



22 komentarze:

  1. Niesamowicie apetyczne danie Krysiu :) Bardzo ładnie podane, a sama potrawa pięknie się prezentuje. Na takie mięsko to ja zawsze jestem chętna :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pyszna propozycja obiadowa. Super

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały obiadek Krysiu miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo wykwintne danie, które myślę że posmakuje każdemu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Narobiłaś mi ochoty na takie danie niesamowicie! Po prostu rewelacja. Dla mnie jest to połączenie najukochańszych smaków - pieczarki i suszone pomidory. Muszę wypróbować ten sos i takie połączenie.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki cudny filecik! I te pieczarki, które wprost kocham :) Bardzo apetycznie, jak to zwykle u Ciebie, Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniałe, idealne na niedzielny obiad dla rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hi..
    I follow you I hope you follow me.
    http://www.dahamutluyuz.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo eleganckie danie Krysiu. Idealne na niedzielny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Apetyczne danie, podane tak, że aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe dodatki do pysznego mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  12. rewelacja!!! wiesz, Krysiu, jeszcze nigdy nie jadłam kopru włoskiego ;D teraz wiem jak zrobić to go wreszcie spróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. danie w sam raz na rodzinny nietypowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ekskluzywne danie na elegancki obiad dla wyjątkowych gości :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Niesamowicie smacznie wygląda to danie Krysiu, aż ślinka mi napłynęła do ust ;)
    a przy tym elegancko, wiec i na większe uroczystości w sam raz:)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Krysiu bardzo fajne danie, apetycznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne danie, zgłodniałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. O! Też coś dla mnie...same pyszności...buziaki...

    OdpowiedzUsuń