Nie ma lepszego przyprawienia
zupy czy sosu jak właśnie domowym bulionem, który nie zawiera glutaminianu sodu
i innych niezdrowych składników. Dzisiaj przedstawiam kolejny sposób na
zrobienie bulionu, tym razem drobiowego
Składniki na 1,5 l bulionu:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 średnie marchewki
1 cebula i 1 por
2 łodygi selera naciowego
1 listek laurowy
1 gałązka tymianku
2 ząbki czosnku
2 łyżki puree z pomidorów
(passaty)
ok 1,2 kg kurczaka zagrodowego (oczyszczonego)
sól i pieprz
Ponadto: oliwa z oliwek
Ponadto: oliwa z oliwek
Wykonanie:
Warzywa obrałam i umyłam. Pokroiłam marchewkę, cebulę, seler i por. Czosnek oczyściłam z łupinek.
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
W dużym rondlu rozgrzałam oliwę, wrzuciłam warzywa, tymianek i czosnek. Trzeba mieszać, żeby warzywa się nie przysmażyły, mają się tylko zeszklić i zmięknąć. Ponownie wymieszałam i dodałam puree z pomidorów. Pozostawiłam jeszcze chwilę na gazie. Włożyłam kurczaka, zalałam ok. 2 litrami wody, wrzuciłam listek laurowy, przyprawiłam solą i pieprzem i wstawiłam na gaz do zagotowania.
Po zagotowaniu zebrałam „szumy”
z wierzchu i zostawiłam do gotowania na malutkim gazie na około 1 godzinę.
Bulion odstawiłam do lekkiego
wystudzenia a następnie przecedziłam przez sitko. Można jeszcze przyprawić do
smaku solą i pieprzem.
Mięso można wykorzystać do
zrobienia np. pierogów, a resztę wyrzucić.
Bulion przelałam do pojemniczków
do lodu. Zamknęłam i włożyłam do zamrażarki.
Takie kostki po zamrożeniu
przekładam do woreczka foliowego i mam gotowe do zaprawiania zup i sosów. Można
przechowywać je w zamrażalniku do 3 miesięcy.
Ten sposób przygotowywania domowych
bulionowych kostek drobiowych sprawdził się już w mojej kuchni, więc zachęcam
Was do zrobienia, bo warto. Krys
Polecam również:
Przepis pochodzi z książki Gordona
Ramsay’a Szef kuchni po godzinach
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Podsmażane warzywa najlepiej oddają smak :) Musi być niezwykle aromatyczny i pyszny ten Twój bulion, Krysiu :)
OdpowiedzUsuńTo duże ułatwienie, raz, dwa można zrobić domową zupę:)
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy. Też robię podobny i mrożę :-)
OdpowiedzUsuńZapakowałam w kostki już bulion warzywny. Na pewno zrobię ten drobiowy. Kapitalny pomysł. Polecam:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Muszę zrobić :) Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńMrożone kostki bulionowe uważam za genialny pomysł, muszę takie zrobić :))
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł ;]
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł :) Aż ślinka cieknie :]
OdpowiedzUsuńJa też robię domowy bulion. Jest najlepszy i nadaje się do tylu potraw. Warto mieć zapas:)
OdpowiedzUsuńPyszny bulionik, najczęściej przygotowuję właśnie drobiowy:)
OdpowiedzUsuńtaki domowy bulion nie ma sobie równych! pycha:)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl, takie kostki bez grama szucznych skladnikow, bez szkodliwej chemi to skarb! Pomysl rewelacja!! Koniecznie musze to wyprobowac!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Uważam, że to bardzo dobry sposób na zrobienie bulionu w kostkach. Bulion warzywny zrobiłam od razu. Dzisiaj też nie czekałam. Moje kostki już się mrożą. Dziękuję za ten wpis i pozdrawiam, Aldona:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawym przepis, robię sobie takie buliony domowe...pozdrawiam Krysiu...buziaki...nadrabiam zaległości po krótkim wypoczynku...
OdpowiedzUsuńto ja sie przyłączę do zachwytów :)
OdpowiedzUsuńbulion drobiowy jest najlepszy, a Ty Krysiu podałaś fajny sposób na zdrowe kucharzenie:)
pozdrawiam cieplutko:)
Super Krysiu! Nigdy nie stosowałam kostek sklepowych zwyczajnie czuć je chemią. Kiedyś byłam na stypie i jak tylko weszliśmy do restauracji powiedziałam do męża...jadą na kostkach rosołowych. Ten zapach był przytłaczający. A rosołu zwyczajnie nie dało się zjeść.
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńdomowy to samo zdrowie jako baza do wielu rzeczy :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam bulion. Zamroziłam. Zapakowałam w woreczki do lodu. Mam pytanie. Ile tych zamrożonych kostek bulionu trzeba rozcieńczyć, żeby zrobić np. zupę? Bożena :)
OdpowiedzUsuńTen bulion nie jest skondensowany. To jest porcja zamrożona. Jeśli chcesz dodać do np. do sosu to dodajesz kilka kostek do smaku. A jeśli chcesz zrobić np. zupę to tyle ile kostek rozmrozisz, tyle masz bulionu :)
UsuńWarto mieć zamrożone takie kosteczki. Super przepis.
OdpowiedzUsuńczy puree z pomidorów to to samo co koncentrat pomidorowy? Świetny pomysł a Pani koreczki ogórkowe to mistrzostwo siata :)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń