MENU...

czwartek, 28 lutego 2013

Jajka na .... kilka sposobów

Wielu z nas zadaje sobie pytanie: co było pierwsze, jajko czy kura? Ja nie wiem. Natomiast wiem, że jajka zawierają  ogromne  bogactwo odżywczych składników, przede wszystkim białko, składniki mineralne i witaminy. Są więc doceniane przez nas i są nieodzownym daniem na naszych stołach. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka minut i można wyczarować z nich pyszne zakąski. Proponuję ...jajka na ...kilka sposobów.
 
 
Składniki do wykonania  wszystkich rodzajów jajek:
jajka, majonez, twarożek, masło, wędzony łosoś, pieczarki, cebula, groszek konserwowy, oliwki, pasta krewetkowa, czerwona papryka, pasta ajwar, musztarda, kawior, koperek, curry, ulubione zioła, sól i pieprz do smaku
 
Poniżej podaję składniki potrzebne do wykonania wybranych rodzajów jajek (dla 4 osób):
 
Jajka nadziewane łososiem
4  jajka  ugotowane  na twardo
3  łyżki  majonezu          
2  łyżki twarożku
1  łyżka  masła
5 dag wędzonego łososia
 
Jajka należy obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Delikatnie wyjąć  żółtka, przetrzeć  je przez sito i wymieszać na jednolitą masę z majonezem, masłem i twarożkiem.  Dodać  rozdrobnionego łososia. Dodać musztardę i przyprawić ziołami.   Na koniec przystroić koperkiem.
  
Jajka nadziewane pieczarkami:   
4  jajka
3  małe pieczarki, posiekane i usmażone na łyżce masła wraz z małą,  drobno pokrojoną  cebulą
sól i czarny pieprz do smaku
starte żółtko
łyżka koperku do posypania gotowych jajek.
 
Z kawiorem i z białkiem
4 jajka ugotować. W  miejsce żółtek włożyć na dno odrobinę posiekanej cebulki, przykryć utartym białkiem, na wierzch nałożyć łyżeczkę kawioru i skropić kilkoma kroplami cytryny. Udekorować posiekanym koperkiem.

 
 Z kawiorem i z żółtkiem
4 jajka ugotować. W  miejsce żółtek włożyć na dno odrobinę posiekanej cebulki, przykryć utartym żółtkiem, na wierzch nałożyć łyżeczkę kawioru i skropić kilkoma kroplami cytryny. Udekorować posiekanym koperkiem.
 
Z groszkiem konserwowym
Z 4 ugotowanych  jajek wyjąć żółtka i zmiksować z łyżką majonezu, masła i serka.  Groszek rozdrobnić widelcem na miazgę, wymieszać z masą, doprawić curry. Ozdobić oliwką i posiekanym koperkiem.
  
Z pastą krewetkową (można kupić w Almie „Pasta Aakerman krewetkowa”)
4 jajka ugotować. W  miejsce żółtek włożyć na dno drobno posiekaną cebulkę i przykryć pastą krewetkową. Całość udekorować zieloną i czerwoną papryką.
 
Z pastą ajwar - pasta z bakłażanów i papryki (do kupienia w TESCO i CARREFOUR - AIWAR – Rolnik)
4 jajka pozbawić żółtek, przetrzeć  je przez sito i wymieszać na jednolitą masę z majonezem, masłem,  twarożkiem,  pastą ajwar i mieloną papryką. Wierzch przystroić paseczkami czerwonej papryki.
Gotowe jajka podawać na półmisku lub specjalnym talerzu do jajek, ozdobionym kolorowymi dodatkami (papryką, szczypiorkiem, rzodkiewką) i przystroić oliwkami, marynatami i czym tylko zechcecie. Niech będzie nie tylko smacznie, ale też kolorowo ....
Wbór należy do Was. Ja życzę SMACZNEGO!  Krys
 

4 komentarze:

  1. Ale fajne, pomysłowe jajka. Święta za pasem. Przyda się - Iza

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie sie też taka ściąga przyda. A Wam? :)))) Monia

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie wyglądają, ale przochłonne. Chetnie bym zjadła, jakby ktoś mi to przygotował, Renia

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, u nas nie ma imprezy bez takich faszerowanych jajek ;)

    OdpowiedzUsuń