MENU...

wtorek, 26 lutego 2013

Zupa kalafiorowa z pieczarkami

Każdy ma ulubione danie, deser, ulubioną zupę. Moją, jedną z ulubionych jest zupa kalafiorowa z pieczarkami. Właśnie jest jeszcze pora (zimna) na taką właśnie zupę. Ta zupa jest delikatna i rozgrzewająca...delikatnie ;)

 
 
Składniki:
1 l wywaru z drobiu, kości lub warzyw
60 dag kalafiora
20 dag pieczarek
1 łyżka masła
½ l mleka
1 – 2 żółtka niekoniecznie
natka pietruszki
sól/pieprz
sok z cytryny do smaku


Wykonanie:
Przygotowałam wywar z warzyw (lub z dodatkiem mięsa). Zostawiłam na małym gazie do gotowania. W tym czasie zajęłam się pozostałymi składnikami. Kalafior oczyściłam i po opłukaniu rozdzieliłam na  małe różyczki. Pieczarki po oczyszczeniu opłukałam,  pokroiłam w paseczki ...
 

... i podsmażyłam na łyżce masła


Kiedy wywar jest już gotowy dodaję do niego różyczki kalafiora razem z wrzącym mlekiem i
podsmażonymi pieczarkami. Musi się chwilę podgotować. Można dodać żółtka (wg uznania), wymieszać, posypać natką pietruszki, doprawić ewentualnie solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. I GOTOWE!.
Myślę, że po skosztowaniu jej, stanie się tez Waszą ulubioną..... . Smacznego! Krys
 

7 komentarzy:

  1. Polecam zupkę kalafiorową,wyszła i na dodatek była PYSZNA.Ten przepis polecam bardzo....Dzięki..INGA

    OdpowiedzUsuń
  2. ANETA - Znam zupę pieczarkową i zupę kalfiorową. Ale takie połączenie? Nie znam. Może i dobry pomysł. Dzięki blogom takim jak ten (cztelnym, kolorowym i przkonywującym) coraz częściej zmieniamy przyzwyczajenia w kuchni. Czas na zmiany!!! Dzięęękkkkiii za pomysł - ANETA

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa bardzo smaczna. Delikatna. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa wyśmienita. Dzięki pieczarkom idelanie zmienia smak kalafiora na bardziej delikatny. Super. Pola

    OdpowiedzUsuń
  5. Cos tutaj sciemniasz. Na zdjeciu masz kalafiorowke z pieczarkami i MARcHEWKA a przepisie slowa o marchwi nie ma... Znam ta zupe i bardzo lubie ale z tym przepisem cos nie tak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest w porządku. Nic nie ściemniam. W przepisie podałam, że przygotowuję wywar z warzyw. Więc wśród warzyw była również marchewka, którą po prostu dodałam do dekoracji zupy. Pozdrawiam :)

      Usuń