MENU...

wtorek, 26 lutego 2013

Pieczarki faszerowane

W każdej chwili, gdy przyjdzie nam ochota na grzyby, możemy sięgnąć po pieczarki. Z nimi uda się wszystko: przekąska, główne danie czy zupa (np. zupa kalafiorowa z pieczarkami)
Dzisiaj:
 Faszerowane kapelusze

 
 
  
Przygotowanie: 20 minut
Zapiekanie: 10 – 15 minut
 
 
Składniki (na 4 porcje)
16 dużych pieczarek
cebula
2 ząbki czosnku
½ szklanki płatków owsianych
2 pomidory
Po ½ strąka papryki: zielonej, żółtej i czerwonej
10 dag startego sera
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka ziół
prowansalskich
tłuszcz do wysmarowania formy
sól, pieprz
 
Wykonanie:
Pieczarki oczyściłam i umyłam.
Odcięłam i posiekałam trzonki.
Cebulę i czosnek również drobno posiekałam, przełożyłam na patelnię z 2 łyżkami oliwy, żeby się zeszkliła. Dodaję pokrojone trzonki i płatki owsiane. I niech się smaży około 3 minuty.
 

 
Czas na pomidory i paprykę. Z pomidorów po sparzeniu wrzątkiem łatwo zdejmuję skórkę i kroję na cząstki. Papryki po oczyszczeniu z gniazd nasiennych, umyłam , pokroiłam w kosteczkę.
Wszystko dołożyłam na patelnię, przyprawiłam solą i pieprzem. Dusiło się około 5 minut.
 

Po odstawieniu z kuchenki musi się przestudzić. Dodałam połowę startego sera żółtego i całość lekko wymieszałam łyżką, żeby się wszystko dobrze połączyło.
Resztę oliwy wymieszałam z ziołami i posmarowałam wnętrza kapeluszy pieczarek. Wypełniłam je farszem, ułożyłam w natłuszczonej formie i posypałam resztą żółtego sera.
Tak przygotowane pieczarki włożyłam do piekarnika na około 10 – 15 minut w temp. 180 ̊ C.
 
 
Można podawać gorące, można jeść na zimno z dodatkiem sałaty lub ulubionej surówki.
Danie jest delikatne, ładnie się prezentuje na stole, a zapach....aż kusi do zjedzenia ;). Smacznego, Krys
 

8 komentarzy:

  1. Super pomysł-jeszcze nie jadłam tego-chyba czas to naprawić....Kaśka-młodakuchareczka

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja przygotowywałam inaczej. Inne nadzienie: same korzonki, podsmażone z cebulką, doprawione i to wszystko. A te co tu prezentujesz wydają się byc takie apetyczne. Jutro spóbuję zrobić wg Twojego przepisu. Anna~23

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodanie płatków owsianych do nadzienia bardzo mnie zaskoczyło. Nie jadłam jeszcze z takim farszem. Preferuję tradycyjnie czyli właśnie z korzonkami i cebulką. Może kiedyś się skuszę na Twój przepis. Zobaczymy...
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Fajny farsz. Zrobię dzisiaj na obiad i może frytki do tego. Uwielbiam pieczarki i frytki. Dzięki Krys. Masz ciekawe przepisy, Aga

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne są te pieczarki. Do tej pory robiłam inaczej, bez takiego farszu. Ale te mnie zachęcają. Jak mi dobrze wyjdą to będę polecać Twój przepis, Iza

    OdpowiedzUsuń
  6. Szukałam czegoś z pieczarkami. Wybór padł na pieczarki faszerowane. Dobry wybór. Teraz bedę je częściej robić. Polecam niezdecydowanym

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooooo, jest w tym przepisie wszystko, co lubię : pieczarki,pomidor,papryka i ser a nawet zioła prowansalskie...Świetna i pyszna przekąska :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Zagubiłam ten przepis a teraz znów go znalazłam. Jest świetny:)

    OdpowiedzUsuń