MENU...

poniedziałek, 29 lipca 2013

Przekąska z buraczkami

Gdy za oknem upał, a my nie mamy ochoty na gorący posiłek, zastąpmy go kolorową przekąską. Niech będzie zdrowa, treściwa  i chłodna.  Możemy również  zaproponować ją naszym  gościom  jako małe co nieco na zachętę przed uroczystym obiadem. Dzisiaj przedstawiam przepis na przekąskę z buraczkami (w roli głównej), z  ogórkami...
 

Składniki:
2 buraki
1 mała cukinia
por
2 kiszone ogórki
2 jajka
1 łyżka oleju
sól i pieprz
koperek i natka
 
 
Wykonanie:
Buraki umyłam i ugotowałam. Po wystudzeniu obrałam i starłam na tarce jarzynowej. Cukinię umyłam, obrałam i również starłam na tarce, dodałam do buraków i razem podsmażyłam na  na oleju.
 
 
 
Białą część pora pokroiłam w talarki, ogórki ukośnie na plasterki, jajka po obraniu pokroiłam w ósemki.
 

Przygotowałam półmisek na którym ułożyłam wszystkie składniki tworząc kolorową kompozycję.
Całość oprószyłam solą i pieprzem oraz  posypałam posiekaną natką i koperkiem.
 
 

Sałatka może być  dodatkiem  do dania mięsnego lub stanowić osobną przekąskę. Doskonale sprawdzi się również jako przystawka do potraw z grilla. Życzę SMACZNEGO! Krys   

9 komentarzy:

  1. Twoja przekąska to jak talerz rozmaitości. Świetna na taki upał, Iza-bell

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj zrobię tą kolorową przekąskę. Widać jest bardzo pożywna i może zastąpić obiad, zwłaszcza w taki upał.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jest to mój "klimat" (nie lubię buraczków). Ale pochwalę kompozycję i zdjęcia, Ela

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa przystawka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie? Czy przy podsmażaniu buraków z cukinią to nic nie przyprawiasz ? Dopiero na końcu po ułożeniu wszystkich składników ? A por? Czy on jest wmieszany do buraków czy leży pod jajkami ? My - cała rodzina bardzo lubimy buraczki ale najlepiej na ciepło są tolerowane.Chętnie zrobię ten Twój smakołyk -jestem ciekawa smaku ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Margaretka. Przyprawianie potraw jest indywidualną kwestią. Ja jestem ostrożna w przyprawach. Oczywiście możesz doprawić do smaku buraczki z cukinią podczas smażenia. Por leży obok jajek. Ale ta kompozycja jest przykładowa. Wszystko można dowolnie łączyć. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  6. Zrobiłam tą przekąskę, ale buraczki z cukinią doprawiłam wcześniej, tak raczej na ostro. Wyszło pysznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Uważam że buraczki sa troche niedocenione przez nas, a twój pomysł zachęca! Ja odkryłem buraki na nowo gdy zrobiłam carpacio z pieczonych z pomaranczami i feta super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe połączenie. Warto spróbować. Pozdrawiam, Krys

      Usuń