MENU...

sobota, 27 lipca 2013

Suflety z brokułów i kalafora

Zmiksowane i zapieczone warzywa z różnymi dodatkami to doskonały pomysł na przekąskę. Mam nadzieję, że suflet brokułowo-kalafiorowy jako przekąska zadowoli Wasz smak. Oczywiście wszystko zależy od efektu końcowego, tzn. przyprawienia potrawy.


(użyłam 4 szt. naczynek do zapiekania
o średn. 10 cm i wys. 6 cm)
 
Składniki:
(na 4 duże porcje)
1 brokuł
1 kalafior
4 jajka
białko z jednego jajka
sól, pieprz
odrobina startej gałki muszkatołowej
olej
buła tostowa do grzanek
ulubiony  starty ser do posypania grzanek
 
Wykonanie:
Brokuł i kalafior oczyściłam , podzieliłam na różyczki, opłukałam i ugotowałam w osolonej wodzie (w osobnych garnkach). Odcedziłam i wystudziłam.


  
Przełożyłam do jednego garnka. Doprawiłam  solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Trzeba dosyć mocno doprawić ze względu na specyficzny smak kalafiora w połączeniu z brokułem. Najlepiej próbować, żeby nie przesadzić z którąś z przypraw. Całość zmiksowałam blenderem.  Białko ubiłam na sztywną pianę przełożyłam do warzywnego puree i delikatnie wymieszałam.
  


Puree przełożyłam do naczynek do zapiekania. Wstawiłam do piekarnika w 180 °C na 15 minut. Jeśli suflety mają stanowić przekąskę a nie danie obiadowe, to lepiej użyć mniejszych naczynek i zrobić mniejsze porcje.
 

 
Po tym czasie na każde zapieczone puree wbiłam jajko i ponownie wstawiłam na chwilę do zapieczenia. 
 
 

 
Suflety podałam z grzankami oprószonymi parmezanem, startym na tarce. Uwielbiam ten ser.
 
 

 
Są bardzo smaczne, jeśli nie wierzycie, wypróbujcie przepis.  Jeśli się zdecydujecie na moją propozycję i przygotujecie sufleciki z brokułów, pozostaje mi tylko życzyć SMACZNEGO! Krys

13 komentarzy:

  1. Suflety są bardzo delikatne, ale w tym zestawie lepiej mocniej je doprawić gałką i pieprzem. Wyjdą pysznie. Bardzo ładne te Twoje suflety.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wspaniałości. Brokuł należy do moich ulubionych warzyw. No, proszę co można z niego wyczarować. I pięknie i pewnie smacznie. Zrobię koniecznie, Monia

    OdpowiedzUsuń
  3. jeju, o takim suflecie marzyłam! wspaniały, warzywny i lekki. zapisane! do zrobienia, koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Na przekąskę akurat. I smacznie i ozdobnie na stole:) . mała-czarna

    OdpowiedzUsuń
  5. Super lekka przekąska i jak ładnie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla moich znajomych jak znalazł. Będę miała dla nich świetną przekąskę. Ja pocieszę się czymś innym. Pewnie znajdę coś dla siebie, jak już nie raz

    OdpowiedzUsuń
  7. Przygotowanie sufletu zabiera trochę czasu i uwagi,chyba trzeba go obserwować,kiedy się piecze? Nie wiem - tak mi się wydaje.Suflet nie jest prostym daniem,panuje opinia ,że rzadko się udaje,dlatego nie robię.Twoje są śliczne i apetyczne - chyba się wproszę do Ciebie - oczywiście z dobrym winem ?? Chyba można sobie pożartować.....ale trzeba przyznać po raz enty "ŚWIETNE SĄ TWOJE PRZEPISY".Szacun dla Ciebie i Twojej pracy:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za uznanie :) Te suflety piecze się bardzo prosto. Możesz bez obawy je zrobić kierując się przepisem. Powodzenia. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  8. Ozdobnie i kusząco na stole z tymi sufletami.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekne i smaczne danie ale boje sie bo słyszałam że suflet nigdy po raz pierwszy sie nie udaje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu! Więcej wiary w siebie. Na pewno się uda. Mnie wyszyły za pierwszym razem. Powodzenia. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  10. Ja się chyba przeprowadzę do Wrocławia. No bo kto Wam te wszystkie warzywne pyszności pozjada? No kto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam nie tylko na te warzywne, ale i pozostałe pyszności bezmięsne :) Pozdrawiam, Krys

      Usuń