Dawno nie piekłam szarlotki. Dzisiejszą zrobiłam eksperymentalnie. Jest z lekko kwaskowata bo z wyraźną nutą żurawiny, przełamaną słodyczą orzechów pekan i miodu. Zdawać by się mogło, że jest zbyt wiele składników, ale to tylko pozornie tak brzmi. Szarlotka jest wyjątkowa w smaku.
Składniki na spód:
200 g biszkoptów
¼ szklanki brązowego cukru
120 g roztopionego masła
1 łyżeczka cynamonu
Składniki na masę:
2 kg jabłek (szara reneta)
sok z cytryny
10 dag żurawiny
1 opakowanie galaretki
cytrynowej
Składniki do wykonania musu:
1 łyżka miodu
50 g masła
¼ szklanki cukru
75 g orzechów pekan
Wykonanie:
Biszkopty przełożyłam do
foliowego woreczka i za pomocą wałka rozgniotłam
je na miał. Wsypałam do miski, dodałam masło, cukier i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, przesypałam do wyłożonej
papierem do pieczenia tortownicy i ugniotłam.
Jabłka , umyłam, obrałam,
pokroiłam do garnka w kosteczkę i skropiłam sokiem z cytryny. Dodałam masło,
cukier i żurawinę i na małym gazie prażyły się około 10 minut. Do gorących
jabłek wsypałam galaretkę. Wymieszałam i przełożyłam masę do tortownicy.
Piekarnik nagrzałam do 180°C i zrobiłam mus:
... do rondelka wsypałam cukier,
dodałam masło i miód i kiedy się zagotowało włożyłam orzechy, lekko wymieszałam
i przelałam na masę jabłkową. Wstawiłam do piekarnika na 30 minut.
Po ostudzeniu i wyjęciu z
formy włożyłam do lodówki do schłodzenia.
Moja szarlotka jest inna niż
dotychczasowe, które upiekłam. Jest delikatna o konsystencji musu, z
wyczuwalnym smakiem miodu i żurawiny.
Orzechy pekan pomimo, że są delikatne dają się chrupać. Szarlotka jest po prostu pyszna...
Spróbujcie i przekonajcie się, że warto szukać swoich, nowych smaków J Życzę SMACZNEGO! Krys
Uuuuwielbiam, szarlotkę, a takiej jeszcze nie jadłam?
OdpowiedzUsuńPora spróbować:)
Oj Krysiu, miałam wystawić dzisiaj swoją szarlotkę, ale przy Twojej wygląda ona jak nie powiem co:(
OdpowiedzUsuńPysznie jak zawsze i bardzo podobają mi się te orzeszki:)
Pozdrawiam cieplutko:)
Reniu, dziękuję za miły komentarz. Twoja szarlotka pewnie jest i smaczna i wystawna:) Pozdrawiam :)
UsuńPyszna ,z orzechami ,poezja ,patera też bardzo ładna ,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :)
UsuńMam słabość do szarlotek. Ta jest doskonała, bo dodatkowo z moimi ulubionymi orzechami :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się imponująco. Moje ulubione orzechy :)
OdpowiedzUsuńSzarlotki są przepyszne, ale Twoja to poezja !!! Pozdrawiam Krysiu :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńwyśmienita szarlotka, aż ślinka cieknie na sam widok :-)
OdpowiedzUsuńJacieeeee jakiego smaku narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńŚliczna,uwielbiam każde ciasto z jabłkami.No i te doskonałe orzechy,super.
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z jabłkami:) wygląda kusząco:) mniam!
OdpowiedzUsuńUszczęśliwiłaś mnie tym przepisem, zawiera wszystko to co lubię, a dodatek orzechów to juz po prostu niebo w gębie. :)))
OdpowiedzUsuńNawet nie chce myslec jak to smakowalo:-) Kocham szarlotki w kazdej wersji, a ta wyglada nieziemsko!
OdpowiedzUsuńPachnie przez ekran. Uciekam, bo zgłodniałam. Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje , ciekawe połączenie :) Zjadłabym taką szarlotkę :) Chyba się skuszę i zrobię:))
OdpowiedzUsuńwspaniała! uwielbiam pekany, więc szarlotką jestem zachwycona
OdpowiedzUsuńPo szarlotce pozostało tylko wspomnienie i smak. Orzechy dodały smaczku całej szarlotce. Zjedliśmy i czekamy na kolejne słodkie szaleństwo. Jaśko
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z biszkoptami, prześliczna ta szarlotka. Mogłabyś podesłać kawałeczek? :D
OdpowiedzUsuńChętnie podesłałabym Ci kawałeczek, ale... niestety nawet okruszków już nie ma :(
UsuńWszystkie szarlotki są super, ale Twoja jest taka wysoka i wygląda niesamowicie pysznie :-)
OdpowiedzUsuń