MENU...

sobota, 20 grudnia 2014

Pieczeń cielęca w sosie własnym

Dzisiaj.... obiecamy sposób podania cielęciny na ciepło z sosem własnym, która jest najpierw upieczona w piekarniku klik ale jej końcowy proces przygotowania w tym wypadku ma dalszy ciąg.
 

Po wyjęciu mięsa z naczynia do zapiekania, zlałam wytworzony sos, zagęściłam go 1 łyżką mąki. Przecedziłam przez sitko i przyprawiłam świeżo zmielonym pieprzem.
Po pokrojeniu cielęciny w plastry ponownie ułożyłam ją w naczyniu do zapiekania i polałam sosem.
Przed podaniem na stół podgrzałam w piekarniku około 15 minut.
Cielęcinę wyłożyłam na półmisek a sos podałam w sosjerce.

 
 
 

Bardzo wyjątkowe danie nadające się na świąteczny obiad. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
 

21 komentarzy:

  1. Pychota, szkoda tylko, że cielęcina nie może często gościć na stołach ze względu na cenę!

    OdpowiedzUsuń
  2. klasyka
    pyszna, niezawodna klasyka
    Krysiu, Twoja kuchnia zasługuje na medal :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cielęcina jest bardzo delikatnym mięsem. Dania przygotowane z niej należą do wykwintnych. Takie mam zamiar zrobić na świąteczny obiad. Pozdrawiam, Max

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż zgłodniałam z rana widząc taką pieczeń :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bardzo apetycznie, tak soczyście!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieczeń idealna:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie, no jestem zachwycona aż ślinka cieknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Krysiu wspaniałe mięsko idealne na świąteczny obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow to musi być pyszne, takie pieczenie były w moim dzieciństwie :-)
    Moja Mama była znakomitą kucharką :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam cielęcinkę, często gości u mnie na stole, w sosie własnym jest najsmaczniejsza :) Taka pieczeń fantastycznie smakuje też na chlebie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Co za piękne podanie :)
    Domowa wędlina nie ma sobie równych - u mnie w tym roku na Święta wędzenie więc też będę miała wszystko domowej roboty ! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Krysiu bardzo mi się podoba Twoja pieczeń, wygląda pysznie :-) może zrobię taką na sylwestra :-) miłego dzionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna pieczeń i bardzo lubimy cielecinę.... muszę zrobić kiedyś taką :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mmm.. takie mięso do obiadku to ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  15. pyszna klasyczna pieczeń :)

    OdpowiedzUsuń
  16. cielęcinka - rarytas! :) jutro zrobię pierniczki wg Twojego przepisu :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Jest wpóldo pierwszej w nocy, a tu taki smaczek na ekranie :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie podana i na pewno bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń