MENU...

piątek, 12 lutego 2016

Po prostu... szarlotka

Dawno nie piekłam i nie jadłam szarlotki, ani żadnego ciasta z jabłkami. Ostatnio przeważnie makowce, pierniki... A teraz  właśnie mam apetyt na szarlotkę. Taką zwykłą, z delikatnego ciasta, taką... co się rozpływa w ustach.
 
Chcę się też wytłumaczyć dlaczego ostatnio  zaniedbywałam Wasze blogi. W ogóle mało czasu poświęcałam blogowaniu. Przepisy, które zamieszczałam przygotowałam dużo wcześniej.
Ostatnie dwa tygodnie czas poświęciłam moim kochanym wnuczkom, które ich rodzice pozostawili pod naszą opieką. Sami udali się w bardzo daleką podróż.
Ale już wszystko wróci do normy. Właśnie w tej chwili oczekujemy ich powrotu a u nas w domu wszystko powróci na stare tory.

Czas poświęcony dzieciom jest wspaniały. Warto więc taki czas wykorzystać na wspólne zabawy, na bycie ze sobą. Szkoda, że nie było śniegu i prawdziwej zimy. Pozostały wyjścia do kina, do Aquaparku,  spacery i oczywiście wspólne pichcenie w kuchni. Przecież był Tłusty Czwartek, więc wspólnie smażyłyśmy pączki i faworki. Razem robiłyśmy pizzerki.  Dzieci lubią pomagać w kuchni.
Poświęcajmy więcej czasu naszym dzieciom, bo tak szybko wyrastają z tego cudownego czasu, jakim jest dzieciństwo

 (blaszka 25x36 cm)

Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej przesianej (typ 450)
250 g masła (zimne)
150 g cukru
4 jajka
1 duża łyżka śmietany (min. 18%)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Do nadzienia:
2 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
 
 
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto przełożyłam do miski, wymieszałam i szybko zagniotłam elastyczne ciasto.
Podzieliłam na dwie części. Obie owinęłam w folię spożywczą. Jedną porcję włożyłam do lodówki a drugą do zamrażarki, na 1 godzinę.
 

W tym czasie obrałam jabłka, rozkroiłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne i rozdrobniłam w blenderze na niewielkie kawałeczki. Można zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach .
Jabłka oprószyłam cynamonem i delikatnie wymieszałam.
 
 
Piekarnik ustawiłam na 180°C.
Ciasto z lodówki rozwałkowałam na kształt prostokąta i  przeniosłam na wałku do foremki.
 

Jabłka wyłożyłam na ciasto.
Ciasto z zamrażarki starłam tarce jarzynowej na dużych oczkach, bezpośrednio na ułożone jabłka.
 

Foremkę z ciastem wstawiłam do piekarnika na około 55-60 minut. Kiedy góra ciasta nabrała złotego koloru wyłączyłam piekarnik, wyjęłam ciasto i zostawiłam do wystudzenia.
 
Szarlotkę można dowolnie udekorować, np. oprószyć cukrem pudrem, można polukrować dowolnym lukrem, albo zrobić dekorację z czekolady stopionej na parze.
Ja właśnie tak zrobiłam.
 

  

 
 

 
Pyszna szarlotka, jak to na szarlotkę przystało. Zawsze smakuje. A ta ... wyjątkowo. Spróbujcie. Życzę SMACZNEGO! Krys


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...  

 

69 komentarzy:

  1. Wspaniała, i jak pięknie udekorowana;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też dano nie jadłam takiej szarlotki- zwykłej/niezwykłej bo one zawsze smakują przepysznie:)
    A co do dzieci to masz całkowitą rację Krysiu- strasznie szybko dorastają
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, Reniu takie zwykłe szarlotki są najsmaczniejsze. Miłego weekendu :)

      Usuń
  3. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. Ty swoją pięknie udekorowałaś i pięknie sfotografowałaś!

    OdpowiedzUsuń
  4. Krysiu
    może szarlotka jest zwyczajna ale w Twoim wykonaniu wygląda nadzwyczajnie:)
    Piękna prezentacja, że trudno oczy oderwać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szarlotka jest ciastem, na które zawsze mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też. Właśnie mam ochotę jutro zrobić powtórkę :)

      Usuń
  6. Pyszna i piękna to pewnik. Nie mogę wprost usiedzieć na miejscu kiedy na nią patrzę. Natychmiast ruszyłabym w drogę, żeby jej spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, mniam! Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I właśnie jest taka... apetyczna kiedy się ją je :)

      Usuń
  8. Takiej szarlotki to nigdy nie odmówię, poproszę kawałeczek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dokładnie tak też robię szarlotkę! Uwielbiam takie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  10. Twoja "po prostu" szarlotka jest pięknie udekorowana i mogłaby być serwowana w kawiarniach:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam te najprostsze ciasta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie te proste, łatwe ciasta smakują wyjątkowo :)

      Usuń
  12. Tym przepisem przypomniałaś mi Krysiu, jak ja dawno nie jadłam szarlotki... a to jedno z moich ulubionych ciast. Faktycznie zimą jakoś częściej piecze się serniki i makowce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wobec tego zachęcam Cię do zrobienia takiej szarlotki :)

      Usuń
  13. do szarlotki mam zawsze słabość :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne ciacho. Uwielbiam szarlotki. Te ciasta nie potrzebują wymyślnych dodatków, obronią się smakiem zawsze :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Jedno z moich ulubionych ciast. A górę ozdobiłaś świetnie! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudowna szarlotka Krysiu, moje ukochane ciasto. Miłego wieczorku :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepysznie wygląda, smaczniutka, narobiłaś mi chęci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, Majeczko. Mogę Cię tylko zachęcić do zrobienia takiej szarlotki :)

      Usuń
  18. Narobiłaś apetytu.Dzisiaj upiekłam szarlotkę wg Twojego przepisu,fajnie sie robiło,nawet było łatwe w przygotowaniu,jest w piekarniku ,czekam z mężem na efekt końcowy.Moje będzie miało dekorację z cukru pudru.Takiego talentu jak Ty i cierpliwości to nie mam. Pozdrawiam i polecam innym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ważna dekoracja, najważniejsze, żeby ciasto smakowało :)

      Usuń
  19. taka szarlotka każdego skusi! oj, Krysiu, nasza kusicielko! ;D

    OdpowiedzUsuń
  20. Ohh kiedy ja jadłam taką szarlotkę już nie pamiętam ;]

    OdpowiedzUsuń
  21. oj tak! Dzieci strasznie szybko rosną! Widzę to po swoim chrześniaku.. :)
    Pyszne ciasto! U mnie mama właśnie w czwartek upiekła cudowną szarlotkę.. mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma to jak mama upiecze. Wtedy zawsze smakuje najlepiej :)

      Usuń
  22. To najbardziej "polskie" ciasto, obok sernika, tak uważam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Krysiu ale tu pięknie u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Szarlotka zawsze pyszna :) pozdrawiam Krysiu!

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam szarlotkę pod każdą postacią i mogłabym jeść ją na okrągło. Twoja wygląda obłędnie! Pięknie ją udekorowałaś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też szarlotkę uwielbiam :)Pięknie dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
  26. Piękna! Już sobie wyobrażam jak fantastycznie smakuje. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  27. Pyszna szarlotka :) Uwielbiam, a też jakoś ostatnio rzadko robię!

    OdpowiedzUsuń
  28. Pani Krysiu - jakiej odmiany użyć jabłka,by ciasto było przepyszne :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsza jest szara reneta. Ale czasami daję jabłka jakie mam akurat w domu (ostatnio champion) i zawsze się udaje. Pozdrawiam :)

      Usuń
  29. Przepis idealny ! Moja rodzina uwielbia szarlotki,często je piekłam.Ale nigdy nie natrafiłam na przepis idealny .....do teraz. Szarlotka idealna - smaczna,prosta,szybka,tania ...Do ciasta wykorzystam domowe jabłka prażone.

    OdpowiedzUsuń
  30. Znakomita ta Twoja szarlotka! Musi rewelacyjnie smakować. Dekoracja nadaje jej jeszcze więcej uroku. Chętnie i ja taką upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Przepis wspaniały.
    Ciasto na spód także starłam na tarce. Spód podpiekam ok. 15 min. Podpieczony spód posypuję bułką tartą, a do utartych jabłek dodaję orzechów włoskich.

    OdpowiedzUsuń
  32. Dzień dobry, góra ciasta mi wyszła twarda? Dlatego że nie było zamrożone? Tylko tak lekko? Góra szarlotki nie była spalona żeby twarda była...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nie wiem dlaczego coś poszło nie tak. Ciasto pieczone wg przepisu zawsze wychodzi i jest OK. Pozdrawiam :)

      Usuń