MENU...

poniedziałek, 15 lutego 2016

Roladki drobiowe a’la devolay

Dzisiaj moja kolejna propozycja na smaczny, obfity obiad. Filety z kurczaka nadziałam pysznym farszem, który zrobiłam z  pieczarek i żółtego sera. Tak przygotowane kotlety porównałam do kotletów de’volay, które nadziewa się masłem, czasami z dodatkiem żółtego sera.
Moje kotlety są pyszne. W środku soczyste a na wierzchu mają chrupiącą skórkę. Mam nadzieję, że skorzystacie z tego przepisu


 
 Składniki:
2 duże pojedyncze filety z kurczaka
170 g pieczarek
100 g sera żółtego
1 cebula
sól
pieprz
2 jajka
2 łyżki mąki
bułka tarta
olej do smażenia (brak na zdjęciu)
 
 
Wykonanie:
Najpierw zrobiłam farsz.
Posiekałam cebulę.
Pieczarki oczyściłam i drobno pokroiłam.
Ser można zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ja miałam ser w plasterkach więc rozdrobniłam go w blenderze.
Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i zeszkliłam cebulę. Dodała pieczarki. Przyprawiłam sola i pieprzem. Po odparowaniu nadmiaru płynu wsypałam ser. Wymieszałam. Kiedy masa się zagęściła, zestawiłam patelnię z gazu.
 


Filety opłukałam osuszyłam papierowym ręcznikiem.
Każdy filet rozcięłam tak, żeby powstał duży płat. Ale trzeba uważać, żeby nie przeciąć. 
Filety włożyłam do woreczka foliowego i delikatnie rozbiłam gładką stroną tłuczka.
Posoliłam, oprószyłam pieprzem.
Na każdym filecie rozłożyłam porcję farszu.
 

 
Zwinęłam filety tak, żeby farsz był schowany i nie wyciekał na zewnątrz. Roladki ułożyłam na kształt wrzeciona.
 

Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Na patelni rozgrzałam olej.
Przygotowałam panierkę: mąkę, jajka i bułkę tartą.
Roladki najpierw obtoczyłam w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
Tak przygotowane roladki przełożyłam na rozgrzaną na średnim gazie patelnię i smażyłam ok. 3 minuty  z każdej strony.
Usmażone roladki włożyłam do naczynia do zapiekania. Podlałam 1 łyżką wody i wstawiłam pod przykryciem do piekarnika na 15 minut.
 

 Najlepiej smakują podane zaraz po upieczeniu. Chociaż... smaczne s ą również na zimno
 
 


 

Polecam takie roladki a’la devolay i życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...  
 

41 komentarzy:

  1. ulala.. cudny niedzielny obiad :)
    z wielką chęcią się wpraszam, bo takiego mięska dawno już nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znów napawam się smacznym obiadem ze zdjęcia. Dla mnie mięso z drobiu jest ponad mięsem wieprzowym. Ten przepis trafił do mnie w całości. Kupuję, zapisuję i zrobię:) Aneta

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne roladki :)
    I jeszcze ta chrupiąca panierka ... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała panierka, wiem,że niezbyt zdrowa,ale w takich roladkach najbardziej lubię te pysznie chrupiące panierki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie o tę panierkę też chodzi. Ja też ją lubię :)

      Usuń
  5. Uwielbiam takie roladki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe roladki. Chętnie takie przygotuję na obiad :>

    OdpowiedzUsuń
  7. Krysiu wspaniałe są te roladki. Pysznie się prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z wielką przyjemnością zrobię na mężowskie imieniny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Basiu. Mam nadzieję że roladki będą smakować :)

      Usuń
  9. Uwielbiam tak przygotowane mięsko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jas też. Bo i smaczne i domownicy się domagają i ładnie wygląda :)

      Usuń
  10. Jak ja dawno nie jadłam takich roladek! Muszę pomyśleć kiedy je zrobić:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  11. zupełnie zapomniałam, że można takie roladki z drobiu zrobić fajnie, że mi przypomniałaś i od razu z ciekawym przepisem! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis, skorzystam Krysiu, bo lubię kurczaka ...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajne te roladki, idealny obiadek dla każdego ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale Ci Krysiu fajnie wyszła ta panierka :))
    Bardzo lubię takie roladki i zazwyczaj nadziewam czymś więcej niż tylko serem i masłem :))
    Lubię takie na bogato. Pyszny ten Twój przepis :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panierka jest bardzo fajna. Ale najlepiej podać roladki gorące, wówczas panierka przylega do mięsa. Zimne też są smaczne, natomiast panierka troszkę odstaje, co wcale nie zmienia smaku całej potrawy :)

      Usuń
  15. Takie roladki zawsze znajdą wielu amatorów :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne roladki:)
    najczęściej robię z masłem i czosnkiem niedźwiedzim, ale z pieczarkami tez są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grunt to próbować, kombinować i eksperymentować. Wtedy jest najsmaczniej :)

      Usuń
  17. bardzo lubię wszelkie roladki :) to fajne urozmaicenie zamiast zwykłych kotletów :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Krysiu u Ciebie jak zwykle smaki mojego dzieciństwa. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Te roladki są świetne. Zrobiłem je. Ale trzeba jeść je od razu po upieczeniu, bo pod wpływem stygnięcia panierka odstaje od farszu. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Hallo Krysiu,mam pytanie w jakiej temp.nalezy zapiec w piekarnkiu te roladki drobiowe?

    OdpowiedzUsuń
  21. Roladki zrobiłam na niedzielny obiad. Wspaniałe. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń