MENU...

sobota, 23 listopada 2013

Kurczak po myśliwsku

Jest wiele wersji przygotowania tego dania. Ja spotkałam się z kilkoma min. w książce   Jamiego Oliviera „Włoska wyprawa Jamiego”. Ale mając w pamięci różne przepisy przygotowałam go po swojemu.  Najważniejsze, żeby smakował, żeby był niepowtarzalny. A może stanie się ulubionym daniem w Waszym domu? Może zmienicie listę dodatków i zrobicie własną wersję kurczaka po myśliwsku. Spróbujcie ...




Składniki:
1 kg dowolnych części kurczaka (lub cały kurczak ok. 1,2 kg)
2 łyżki oliwy z oliwek...
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
40 dag pomidorów
200 ml czerwonego wytrawnego wina
15 dag pieczarek
2 gałązki rozmarynu
natka pietruszki
bazylia
sól
pieprz
Wykonanie:
Mięso umyłam i ususzyłam na papierowym ręczniku. Natarłam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałam olej i wkładałam kawałki kurczaka. Smażyłam krótko. Około 5 minut. Wyjęłam i przełożyłam na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Cebule drobno posiekałam i  wsypałam na patelnię na tłuszcz w którym smażył się kurczak. Podgrzewałam na małym gazie. Cebula ma się tylko zeszklić. Dodałam posiekany czosnek. Wsypałam mąkę i energicznie mieszałam rózgą, żeby nie powstały grudki. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, przekroiłam na połówki, pozbyłam ich pestek, pokroiłam w kosteczkę i dodałam do cebuli. Wlałam bulion i wino. Posiekałam listki rozmarynu i dodałam do wywaru.
Na patelnię, na rozgrzany sos  wkładałam kawałki kurczaka. Przemieszałam, aby mięso pokryło się w całości sosem.  Przykryłam i na małym gazie mięso dusiło się około 30 minut.
Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plasterki i dodałam do kurczaka. Przyprawiłam solą i pieprzem. Można posypać natką pietruszki, bazylią. Teraz już bez przykrycia pozostawiłam na gazie na  około 10 minut.
Takiego kurczaka można podać z  makaronem,  z pieczywem, lub z pieczonymi ziemniaczkami. Ja  podłam na niedzielny obiad z kolorowym makaronem, który świetnie komponował się sosem. Bardzo nam smakował.
 
Jeśli zdecydujecie się na tak przyrządzonego kurczaka , to życzę SMACZNEGO! Krys

9 komentarzy:

  1. bardzo apetyczne danie, chętnie skorzystam z przepisu :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś podobnie przygotowałam kurczaka i był wyśmienity. Ale przepis poszedł w zapomnienie. Super, że dzisiaj go podajesz, więc odgapię i dzisiaj go zrobię na obiad. Monia

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ładnie wygląda! Już czuję jak musi smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis na kurczaka z rozmarynem. To moje klimaty. Chętnie właśnie coś takiego podam na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie w domu lubimy nóżki z kurczaka. Ten przepis jest super i właśnie z nóżkami. Rozmaryn dodaję często do różnych dań. Myślę, że za mało ziół używamy w kuchni. A to one przecież nadają smak wszystkim potrawom. Widzę, że Pani używa zioła i dlatego podoba mi się Pani kuchnia. Alina

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis Krysiu- szczególnie, że bardzo lubię sos myśliwski:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie nadążam za tobą, twoja kuchnia chyba nigdy nie odpoczywa! Kolory tej potrawy są obłędne, o smaku nawet nie myślę bo na głośnika komentuje! Bużka

    OdpowiedzUsuń
  8. Danie prezentuje się obłędnie smacznie :) Chyba skorzystam z wyszukanego przez Ciebie przepisu :). Serdecznie pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń