MENU...

sobota, 14 grudnia 2013

Bitki wieprzowe z szynki

Ostatnio często serwowałam potrawy ze schabu. Niedawno  za sprawą Reni,  która podała przepis na bitki, przypomniał mi się przepis mojej mamy na pyszne bitki z szynki. Postanowiłam je zrobić, ponieważ zatęskniłam za tamtym  smakiem  i mięsa i sosu... Zrobiłam je dokładnie tak jak kiedyś. I wiecie co? Są dokładnie tak samo smaczne jak wtedy, kiedy robiła je moja Mama J
 

Składniki:
80 dag mięsa wieprzowego od szynki
1 cebula
tłuszcz do smażenia (olej, smalec)
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
Vegeta do smaku (klik)
mąka do posypania kotletów
1 łyżeczka mąki do sosu

Wykonanie:
Mięso po umyciu osuszyłam na ręczniku papierowym,  podzieliłam  na 6 kotletów i rozbiłam tłuczkiem,  oprószyłam mąką i przełożyłam  na rozgrzany na patelni  tłuszcz. Obsmażyłam  krótko z  obu stron. 

 

W rondlu zagotowałam wywar  z warzyw. Podsmażone kotlety przełożyłam do rondla z gorącym wywarem. Cebulę pokroiłam w grubą kostkę i wsypałam na patelnię i krótko podsmażyłam na tłuszczu, na którym smażyły się kotlety. Tłuszcz nie może być przypalony. W przeciwnym wypadku należy tłuszcz zlać, patelnię oczyścić i smażyć kolejną partię kotletów na czystym tłuszczu. Cebulę przełożyłam do rondla z bitkami. Dodałam również przyprawy,  przykryłam, zmniejszyłam gaz i dusiłam do miękkości ponad godzinę.

 

Po ugotowaniu bitki wyjęłam. W garnuszku w niewielkiej ilości wody wymieszałam 1 łyżkę mąki i wlałam do sosu. Zagotowałam, sos przetarłam przez sito. Jeśli jest potrzeba, można "dosmaczyć" wg uznania. Do gotowego sosu przełożyłam bitki i jeszcze przez chwilę podgotowałam.

 

Bitki są smaczne, delikatne i chętnie zjadane przez dzieci. 


Można podać z ziemniakami, kluskami albo z kaszą. Ja podałam z makaronem wstążki.
 
 

Ten makaron to tylko dodatek. Tak naprawdę najważniejsze w tym zestawie są bitki... SMACZNEGO! Krys







30 komentarzy:

  1. Bitki to ulubione mięsko mojej małej, choć i my nie pogardzimy:)
    Pysznie wyglądają z makaronem :)mniam, mniam
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, to za Twoją sprawą te bitki zrobiłam. Wywołałaś mnie do tablicy :))) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Smakowite,a jakie równe.Często robię takie bitki,ale dodaję grzyby suszone i na koniec śmietanę.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki uprzejmości Pani z "mięsnego" dostaję zawsze ładne mięso :)

      Usuń
  3. pyszny obiad! moja rodzina takie lubi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszny i ładanie podany obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis - muszę go wypróbować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie jedzonko, biteczki wyglądają przeapetycznie !

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedy znudzę się mięsem podanym na nowoczesną nutę serwuję najlepsze bitki właśnie z szynki. Mój przepis jest prawie taki sam, ale dodaję jeszcze utarte suszone grzybki dla aromatu.
    Bardzo ładnie podany obiad. Zjadłbym nawet bez moich grzybków. Pozdrawiam MAX

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    Może skusisz się na konkurs u mnie? :)
    http://kulinarneprzeboje.blogspot.com/2013/12/konkurs-na-swiateczna-babeczke.html

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak, ten przepis bardzo mi spasował. Super pomysł na niedzielny obiad. Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię taki obiad :) Najlepszy jest z kluseczkami śląskimi i z buraczkami na ciepło :)
    Przepis godny polecenia.Mięso pierwsza klasa -rozpada się w palcach. O wiele szybciej robi się bitki wieprzowe niż wołowe :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. smaczne :) dziś wykorzystałam ten przepis i polecam jest pysznie :):)

    OdpowiedzUsuń
  13. przepyszne mięsko, znudzona nowymi przepisami, siegam po przepis pani reni ... mmmmmm pycha !!!:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zastanawiam się ,dlaczego używa Pani Vegety , przecież jest tyle naturalnych przypraw...Mam nadzieję, że wywar warzywny nie jest z kostki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wawar warzywny nie jest z kostki. Sama też robię domową vegetę, którą dodaję do potraw. Muszę zrobić osobny wpis na taki przepis. Niebawem sie ukaże. W przepisie wyżej podałam: "Vegetę do smaku....", ale nie mogłam odnieść się do mojego przepisu, poniewać jeszcze go nie zamieściłam. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. ale upierdliwa BABA :)

      Usuń
    3. Dokładnie. Upierdliwa i czepialska. Nie doczyta tekstu i się czepia. Pozdrawiam:) Monika

      Usuń
  15. Zrobiłam te bitki już nie raz. Wczoraj również., Są doskonałe, są smaczne i wszyscy się nimi zajadają. Pozdrawiam, Aśka:))

    OdpowiedzUsuń
  16. Wczoraj robilem i wyszly rewelacyjne pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Droga Pani Krysiu
    dzis robilam bitki z Pani przepisu. ponieważ nie miałam ani deka warzyw (mialy byc kotlety wiec nie kupilam wloszczyzny) zrobilam sos na rosole wołowym. Nie jestem z tego dumna ale obiad wyszedl bajeczny!!!! zamiast buraczkow zrobilam sałate ze smietana i ziemniaczki.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja zrobiłam wczoraj bitki z szynki , ale sos zrobiłam grzybowy do nich.Wyszło sper, a jakie smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  19. Idealne danie dla całej rodziny. Wspaniale się udały bitki i już wiem, że częściej będę je robić :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepis na takie bitki jest świetny. Zrobiłam je na święta i były takie smaczne, że musiałam zrobić na bis, czyli powtórkę. Wczoraj. Polecam:))))

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo smaczne!!!!polecam.

    OdpowiedzUsuń
  22. A czy zamiast szynki mogę użyć karkowkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie podane są "bitki wieprzowe z szynki", które z pewnością smakują inaczej niż karkówka.
      Oczywiście każde mięso można zrobić na wiele sposobów, można zamieniać gatunki mięsa.

      Usuń
  23. Jednym słowem, cudo. Zrobiłam, polecam, zapach unoszący się w domu idealnie pasuje do smaku. Wspaniały przepis

    OdpowiedzUsuń
  24. Właśnie robie po raz kolejny smaczne są

    OdpowiedzUsuń