Ostatnio często serwowałam potrawy
ze schabu. Niedawno za sprawą Reni, która podała przepis na bitki, przypomniał mi
się przepis mojej mamy na pyszne bitki z szynki. Postanowiłam je zrobić,
ponieważ zatęskniłam za tamtym smakiem i mięsa i sosu... Zrobiłam je dokładnie tak
jak kiedyś. I wiecie co? Są dokładnie tak samo smaczne jak wtedy, kiedy robiła
je moja Mama J
Składniki:
80 dag mięsa wieprzowego od
szynki
1 cebula
tłuszcz do smażenia (olej,
smalec)
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
Vegeta do smaku (klik)
mąka do posypania kotletów
1 łyżeczka mąki do sosu
Wykonanie:
Mięso po umyciu osuszyłam na
ręczniku papierowym, podzieliłam na 6 kotletów i rozbiłam tłuczkiem, oprószyłam mąką i przełożyłam na rozgrzany na patelni tłuszcz. Obsmażyłam krótko z
obu stron.
W rondlu zagotowałam wywar z warzyw. Podsmażone kotlety przełożyłam do rondla z gorącym wywarem. Cebulę pokroiłam w grubą kostkę i wsypałam na patelnię i krótko podsmażyłam na tłuszczu, na którym smażyły się kotlety. Tłuszcz nie może być przypalony. W przeciwnym wypadku należy tłuszcz zlać, patelnię oczyścić i smażyć kolejną partię kotletów na czystym tłuszczu. Cebulę przełożyłam do rondla z bitkami. Dodałam również przyprawy, przykryłam, zmniejszyłam gaz i dusiłam do miękkości ponad godzinę.
Po ugotowaniu bitki wyjęłam. W garnuszku w niewielkiej ilości wody wymieszałam 1 łyżkę mąki i wlałam do sosu. Zagotowałam, sos przetarłam przez sito. Jeśli jest potrzeba, można "dosmaczyć" wg uznania. Do gotowego sosu przełożyłam bitki i jeszcze przez chwilę podgotowałam.
Bitki są smaczne, delikatne i chętnie zjadane przez dzieci.
Można podać z ziemniakami, kluskami albo z kaszą. Ja podałam z makaronem wstążki.
Ten makaron to tylko dodatek. Tak naprawdę najważniejsze w tym zestawie są bitki... SMACZNEGO! Krys
Bitki to ulubione mięsko mojej małej, choć i my nie pogardzimy:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają z makaronem :)mniam, mniam
pozdrawiam cieplutko:)
Reniu, to za Twoją sprawą te bitki zrobiłam. Wywołałaś mnie do tablicy :))) Pozdrawiam :)
UsuńSmakowite,a jakie równe.Często robię takie bitki,ale dodaję grzyby suszone i na koniec śmietanę.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDzięki uprzejmości Pani z "mięsnego" dostaję zawsze ładne mięso :)
Usuńpyszny obiad! moja rodzina takie lubi:)
OdpowiedzUsuńAle pyszny i ładanie podany obiad:)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis - muszę go wypróbować. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie jedzonko, biteczki wyglądają przeapetycznie !
OdpowiedzUsuńKiedy znudzę się mięsem podanym na nowoczesną nutę serwuję najlepsze bitki właśnie z szynki. Mój przepis jest prawie taki sam, ale dodaję jeszcze utarte suszone grzybki dla aromatu.
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie podany obiad. Zjadłbym nawet bez moich grzybków. Pozdrawiam MAX
Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMoże skusisz się na konkurs u mnie? :)
http://kulinarneprzeboje.blogspot.com/2013/12/konkurs-na-swiateczna-babeczke.html
O tak, ten przepis bardzo mi spasował. Super pomysł na niedzielny obiad. Pozdrowionka.
OdpowiedzUsuńLubię taki obiad :) Najlepszy jest z kluseczkami śląskimi i z buraczkami na ciepło :)
OdpowiedzUsuńPrzepis godny polecenia.Mięso pierwsza klasa -rozpada się w palcach. O wiele szybciej robi się bitki wieprzowe niż wołowe :) Pozdrawiam.
smaczne :) dziś wykorzystałam ten przepis i polecam jest pysznie :):)
OdpowiedzUsuńprzepyszne mięsko, znudzona nowymi przepisami, siegam po przepis pani reni ... mmmmmm pycha !!!:-)
OdpowiedzUsuńZastanawiam się ,dlaczego używa Pani Vegety , przecież jest tyle naturalnych przypraw...Mam nadzieję, że wywar warzywny nie jest z kostki!
OdpowiedzUsuńWawar warzywny nie jest z kostki. Sama też robię domową vegetę, którą dodaję do potraw. Muszę zrobić osobny wpis na taki przepis. Niebawem sie ukaże. W przepisie wyżej podałam: "Vegetę do smaku....", ale nie mogłam odnieść się do mojego przepisu, poniewać jeszcze go nie zamieściłam. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuńale upierdliwa BABA :)
UsuńDokładnie. Upierdliwa i czepialska. Nie doczyta tekstu i się czepia. Pozdrawiam:) Monika
UsuńZrobiłam te bitki już nie raz. Wczoraj również., Są doskonałe, są smaczne i wszyscy się nimi zajadają. Pozdrawiam, Aśka:))
OdpowiedzUsuńWczoraj robilem i wyszly rewelacyjne pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDroga Pani Krysiu
OdpowiedzUsuńdzis robilam bitki z Pani przepisu. ponieważ nie miałam ani deka warzyw (mialy byc kotlety wiec nie kupilam wloszczyzny) zrobilam sos na rosole wołowym. Nie jestem z tego dumna ale obiad wyszedl bajeczny!!!! zamiast buraczkow zrobilam sałate ze smietana i ziemniaczki.
Ja zrobiłam wczoraj bitki z szynki , ale sos zrobiłam grzybowy do nich.Wyszło sper, a jakie smaczne.
OdpowiedzUsuńIdealne danie dla całej rodziny. Wspaniale się udały bitki i już wiem, że częściej będę je robić :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na takie bitki jest świetny. Zrobiłam je na święta i były takie smaczne, że musiałam zrobić na bis, czyli powtórkę. Wczoraj. Polecam:))))
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne!!!!polecam.
OdpowiedzUsuńA czy zamiast szynki mogę użyć karkowkę?
OdpowiedzUsuńW przepisie podane są "bitki wieprzowe z szynki", które z pewnością smakują inaczej niż karkówka.
UsuńOczywiście każde mięso można zrobić na wiele sposobów, można zamieniać gatunki mięsa.
Jednym słowem, cudo. Zrobiłam, polecam, zapach unoszący się w domu idealnie pasuje do smaku. Wspaniały przepis
OdpowiedzUsuńWłaśnie robie po raz kolejny smaczne są
OdpowiedzUsuń