piątek, 20 grudnia 2013

Sernik cytrynowy na kakaowym spodzie

 Serniki nigdy się nie znudzą, każdy przepis kryje w sobie jakieś tajemnice, każdy jest inny i najlepszy.  Ja upiekłam już kilka serników ze sprawdzonych przepisów i piekłam również serniki pierwszy raz z nieznanych mi przepisów. Zawsze jednak wypiek okazał się strzałem w 10!
Dzisiejszy przepis pochodzi z gazetki. Nie wiem z jakiej, ponieważ dostałam wycięty kawałek tylko z przepisem. Ale za to sernik jest doskonały. Jest delikatny i puszysty, jak ptasie mleczko, jest cytrynowy, orzeźwiający. Ja polecam tym wszystkim, którzy po prostu lubią serniki J
 

(na głęboką blaszkę 25x36cm)
Składniki na ciasto:
100 g wiórków kokosowych
4 jajka
125 g cukru
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
125 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
25 g kakao
odrobina cynamonu
 
 
Masa twarogowa:
500 g schłodzonej kremówki (30%)
2 opakowania(po 9 g) fix do śmietany
500 g serka trzykrotnie zmielonego
5 łyżek soku z cytryny
1,5 opakowania galaretki cytrynowej
150 g cukru
½ l wody ciepłej wody
 
Galaretka:
1 opakowanie galaretki cytrynowej
½ l ciepłej wody
50 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
Ciasto:
Wiórki kokosowe uprażyłam na złotobrązowo na patelni bez tłuszczu. Odłożyłam  do wystudzenia.
Włączyłam piekarnik i  nastawiłam na 180 °C (termoobieg).

 
 
 
Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia,  kakao i cynamonem. 
Jajka utarłam  z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.  Do masy przesiałam suche składniki i miksowałam mikserem na najniższych obrotach  do połączenia się składników. Na końcu dodałam uprażone wiórki kokosowe.
 
 
 
Wymieszałam i przelałam na blaszkę wyłożoną  papierem do pieczenia.  Wygładziłam powierzchnię i wstawiłam do piekarnika  na 10 minut.
Krem:
Ubiłam śmietanę ze śmietan fixem i wstawiłam do lodówki. Ser zmiksowałam z sokiem z cytryny i cukrem. Galaretkę (1,5 opakowania) rozpuściłam w 500 ml wody i wymieszałam do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Odstawiłam.
Do sera wlałam wystudzoną galaretkę a następnie połączyłam z ubitą  śmietaną.
 
 
 
Wszystko delikatnie wymieszałam, przełożyłam na upieczony, wystudzony  spód. Wygładziłam powierzchnię i wstawiłam na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowałam 1 opakowanie galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiłam do wystudzenia. Kiedy galaretka zaczęła lekko tężeć  wylałam ją delikatnie na masę serową i wstawiłam blaszkę z ciastem do lodówki do całkowitego stężenia (około 2 godziny). 
Ciasto pokroiłam. Na każdą porcję rozsypałam  uprażone wiórki kokosowe.



  
 
   
Można dodatkowo udekorować bitą śmietaną. Sernik, który polecam jest pyszny i trudno się jemu oprzeć, spróbujcie. Życzę SMACZNEGO! Krys

24 komentarze:

  1. Ojej, wygląda lepiej niż w najlepszej cukierni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam, jest absolutnie fantastyczne! Zostało tak szybko zjedzone, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć i zamieścić na blogu. Wkrótce zrobię je ponownie :)
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę Mariko, że smakował. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wygląda niesamowicie taki puszysty :)
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, sernik nigdy się nie znudzi :). A już na pewno nie tak pięknie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serniki na zimno to ja po prostu uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. to prawda, serniki coś w sobie mają, że zawsze chętnie po nie sięgamy:) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ajajaj!!! Jakież tu pyszności prezentujesz Krysiu :) Rewelacja!!! Pozdrawiam świątecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale super klimaty, pyszne połączenie smaków, muszę zrobić, nie mam wyjścia ! :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie, bardzo delikatnie i leciutko :) Powiedziałabym nawet, że to idealny sernik na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Po prostu wspaniały! Chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. och jak to smakowicie wyglada, Ty tu za bardzo mnie kusisz:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuszę, kuszę :) W końcu niedługo Święta, więc można sobie odpuścić :)

      Usuń
  11. Krysiu u ciebie jak zawsze smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  12. właśnie piekę biszkopcik pod serniczek, pachnie cudnie :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Krysiu, mam pytanie o cukier w masie serowej, nie doczytałam kiedy go dajemy, więc dodam go do sera razem z sokiem z cytryny i zblenduję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie jak zrobiłaś. Uzupełniłam już w tekście. Dzięki :)

      Usuń
  14. Kuszący :) Bardzo ładne zdjęcie ,jeszcze nie jadłam - wygląda obłędnie. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń