MENU...

poniedziałek, 16 marca 2015

Drożdżowe bułeczki z suszonymi pomidorami

Kiedy piekłam te bułeczki nie przypuszczałam, że zaraz będę piekła drugą porcję. Są tak smaczne, puszyste, a smak.... Rozpływają się w ustach. Z odrobiną masła, sera, czy wędliny... poezja
 

 
  
Składniki:
225 g przesianej mąki pszennej + trochę do posypania
1 paczuszka (7 g) suszonych drożdży
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki ciepłego mleka
2 jajka
100 g masła
50 g suszonych pomidorów z zalewy z oleju
odrobina mleka do posmarowania bułeczek
 
 




 

  
   
Wykonanie:
Mąkę wymieszałam z drożdżami i solą.
Masło roztopiłam i wystudziłam.
Pomidory pokroiłam na drobne paseczki
Jajka rozkłóciłam.



 
 
  
Do misy wsypałam suche składniki, dodałam jajka, mleko i masło. Wymieszałam. Wyrobiłam ciasto, zagniotłam w kulę . Przełożyłam do natłuszczonej miski i odstawiłam a ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1-1,5 godziny.
 
 

 Blachę, na której będą się piekły bułeczki wyłożyłam papierem do pieczenia.
Ciasto wyrobiłam, dodałam pomidory i dokładnie wmieszałam  do ciasta.
 

Wyrobione ciasto podzieliłam na 8 części, ukształtowałam z nich okrągłe bułeczki i rozłożyłam je na blaszce. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 190 °C.
Za pomocą pędzelka posmarowałam bułeczki mlekiem i wstawiłam do piekarnika na około 15 minut.
Kiedy się  upiekły a skórka nabrała złocistego koloru,  wyjęłam z piekarnika  i wystudziłam na kratce.
 

Świetne na śniadanie i nie tylko... One reklamują się same. Niestety jak coś smakuje to szybko znika.
 
 

 
 
Tak właśnie jest z tymi bułeczkami. Sprawdźcie... Przekonajcie się... Życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...  
 

41 komentarzy:

  1. Twoje bułeczki świetnie się prezentują Krysiu! Bardzo mi się podoba dodatek suszonych pomidorów, musi nadawać całości cudownego aromatu. Zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na śniadanko w sam raz, narobiłaś mi smaka, pozdrawiam Krysiu, idealna kuchareczko...miłego tygodnia...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię Pani przepisy:)
    Do głowy mi nie przyszło ,ze zrobienie swoich bułek jest w zasadzie całkiem proste.
    Na pewno spróbuję upiec,tylko część bez pomidorów bo podejrzewam ,że moje marudne niejadki mogą z takim dodatkiem nie zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam wszystko co potrzeba do tych bułek. Już zarobiłam ciasto i będę piekła :) :) :)
    Fajny przepis z tymi pomidorami. Pozdrawiam, Olka

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy może być coś lepszego od domowych wypieczonych własnoręcznie bułek? Ja piekę, ale dodanie pomidorów suszonych i przy okazji trochę oleju z nich da wspaniały smak. Nie dam się namawiać dwa razy. Dzisiaj je upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj chętnie bym tę poezję zjadła :-)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pomysłowe, niby drobny dodatek, a zupełnie zmienia smak. Taka ciepła bułeczka z masłem i serem-pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kusisz Krysiu, oj jak narobiłaś mi apetytu na takie świeżutkie bułeczki:) Może kiedyś spróbuję takie zrobić, ale znając moje umiejętności to nic z tego nie wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale zgłodniałam....:),spróbuję upiec ,ale to czy mi się uda staje pod znakiem zapytania,antytalent ze mnie w tej dziedzinie :)
    ______________________________________
    www.stylowo40.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem uzależniona od suszonych pomidorów. Dodaję do wszystkiego :-))

    OdpowiedzUsuń
  11. Krysiu zabieram sobie przepis. Buły wyglądają cudnie :-) muszę takie koniecznie upiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie chyba wszyscy są wielbicielami suszonych pomidorów, zatem już wiem, jak ich uszczęśliwić :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Już po śniadaniu, ale chętnie przygarnę takie bułeczki na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny przepis Krysiu, muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bułeczki muszą być wyśmienite;)

    OdpowiedzUsuń
  16. świetna propozycja! :) Dla mnie idealna.. muszę się o nią pokusić na dniach :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Krysiu jasne że sprawdzę, bo z pomidorami jeszcze nie robiła, a Twoje wyglądają cudownie:)
    i nie będę wspominać o zbieżności naszych przepisów:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Na śniadanie,na kolację,na lunch...och jadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
  19. wyglądają pysznie, uwielbiam takie domowe bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. muszą być pyszne skoro są z suszonymi pomidorami :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękny kolor mają, też chętnie zjadłabym na śniadanie z serem:)

    OdpowiedzUsuń
  22. narobiłaś mi smaku muszę zrobić takie bułeczki!

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  23. Napewno pyszne . Aż mi smaka narobiłaś, mimo tak póxnej pory chętna jestem na sprobowanie

    OdpowiedzUsuń
  24. Jako wielka fanka suszonych pomidorów kradnę Ci jedną bułeczkę. Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. na sniadanie taki bułeczki najlepsze :) wyglądaja bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale pyszności, idealne na sniadanko i kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ale bym się zajadała :D Bułeczki są świetne!

    OdpowiedzUsuń
  28. Jak one smakowicie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  29. Krystynko, ja już nie nadążam za Twoimi propozycjami. Bułeczki z dodatkiem pomidorów z pewnością są bardzo aromatyczne i wystarczy do nich masełko.

    OdpowiedzUsuń
  30. przepadam za pieczywem z dodatkiem suszonych pomidorów! pachnie obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  31. uwielbiam bułeczki w takim wydaniu :) w ogóle jestem fanką suszonych pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Mniam, wyglądają świetnie. Chętnie bym takie zjadła na jutrzejsze śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Zrobiłam !!! Wyszły superrrrr !!! Uwielbiam bułeczki drożdżowe, z pomidorami są przepyszne ,a posmarowane masłem :) Mniam , mniam , były wczoraj i już ich nie ma , rodzina zjadła je z wielkim apetytem :) Wielkie dzięki za przepis Krys. Powtórzę się ,ale jesteś wspaniała !! Serdecznie pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  34. Świetne bułeczki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Piękne bułeczki i ładny mają kolorek.

    OdpowiedzUsuń
  36. Witam serdecznie :) bułeczki są pyszne,ale zaraz po wystudzeniu robią się bardzo suche,nie można ich przekroić ponieważ się kruszą i rozpadają.Jaka może być tego przyczyna?W jaki sposób można tego uniknąć? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń