MENU...

niedziela, 21 sierpnia 2016

Leczo w wersji wegetariańskiej

Leczo, które ostatnio pokazałam tutaj cieszyło się wśród Was ogromnym zainteresowaniem. Cieszy mnie to, bo w końcu taka potrawa, jak leczo najlepiej smakuje, kiedy są świeże pomidory, cukinia... i inne dodatki i można to wszystko doskonale przyprawić. Ale pytaliście mnie również o przepis na  leczo bez dodawania kiełbasy, które jednocześnie nie straciłoby na smaku i atrakcyjności.
Spełniam więc Waszą prośbę i dzisiaj mam dla Was.... leczo w wersji wegetariańskiej
 

Składniki:
2 cukinie

2 cebule
3 kolorowe papryki
świeże pomidory
kilka pieczarek
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
puszka kukurydzy (lub świeża, wyłuskana)
1 łyżeczka  papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki ostrej (można dać mniej, jak kto woli)
2-3 łyżki oleju
sól i pieprz (brak na zdjęciu)
1 łyżeczka vegety domowej (brak na zdjęciu)
  
Wykonanie:
Cebule pokroiłam w piórka.
Pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w plasterki.
Paprykę umyłam, oczyściłam z pestek, pokroiłam w paski.
Pomidory sparzyłam wrzątkiem, zdjęłam skórkę. Pokroiłam w grubą kostkę.
Cukinie obrałam, pokroiłam w kostkę.
 
Olej rozgrzałam na dużej patelni. Wrzuciłam cebulę. Po chwili dodałam pieczarki. Chwilę się podsmażyły i dodałam pokrojoną paprykę. Wymieszałam i zostawiłam na średnim gazie około 15 minut.
 

Teraz czas na cukinię i pomidory. Dodałam jeszcze koncentrat pomidorowy dla zaostrzenia smaku i wszystko zalałam przecierem pomidorowym.
Przyprawiłam do smaku solą, pieprzem, obiema paprykami i vegetą.
Wymieszałam i zostawiłam na małym gazie około 20 minut.

Na koniec wsypałam odsączoną z zalewy kukurydzę. Wymieszałam i po 5 minutach wyłączyłam gaz.
Gotowe.

Teraz czas się zajadać pysznym leczo. Wspaniale smakuje. Papryka i cukinia lekko chrupkie a kukurydza świetnie strzela w zębach.


 
Zdecydowaliście się zrobić leczo w wersji wegetariańskiej? Świetny wybór. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje. Pozostaje mi życzyć SMACZNEGO! Krys

Kochani, jestem teraz na wakacjach i nie mam teraz dostępu do internetu, jedynie w telefonie. W zwiazku z tym nie jestem aktywna na moich ulubionych blogach.  
Po powrocie Was odwiedzę. 
Życzę Wam miłego weekendu 😁

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...   


22 komentarze:

  1. Krysiu leczo bardzo lubimy i często przygotowuję nie tylko ze świeżych warzyw, choć masz racje- teraz smakuje najlepiej:)
    udanego wypoczynku życzę i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Udanych I pysznych wakacji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię kombinacje w kuchni i nowe wariacje :)
    To leczo zapowiada się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj! :) Dla mnie wegetariańskie leczo jest po prostu bez dodatku kiełbaski, czyli papryka, cukinia, cebulka i mnóstwo pomidorów. Ale Twój pomysł też trafiony. Spróbuję na pewno! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pominęłabym może kukurydzę, bo nie zawsze dobrze się po niej czuję. Ale takie leczo z samych warzywek także robię i bardzo lubię. Przede wszystkim zdrowe, a smak - nieziemski, zwłaszcza w pełni sezonu, gdzie wszystko takie świeże, dorodne :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smaku leczo nabiera od tak wielu warzyw, że wersja bezmięsna jak najbardziej jest pyszna :) A poza tym teraz, latem wolę jeść obiady wege :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię taką wersję :-) pyszności kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię takie tylko bez kukurydzy i nazywam to potrawką, jakoś tak sobie wymyśliłam ha!ha!...pozdrawiam Krysiu...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie wegetariańskie leczo :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam leczo - czy to z kiełbasą czy bez :) I chyba je sobie jutro zrobię na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Krysiu, robiłam takie tylko bez kukurydzy, trzeba i ten przepis wypróbować, lubię leczo i paprykę, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię takie smaki. Leczo w każdej wersji jest pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis Krysiu. Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. w wersji mięsnej i nie bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bezmięsnie też jest pysznie, lubie leczo bez mięsa

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszności, w każdej wersji smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Od zawsze robię leczo bez mięsa, bo przerażała mnie ilość tłuszczu, która w nim pływała. Poza tym wegeteriańskie jest nawet smaczniejsze, bardziej wyrazisty jest smak warzyw.

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię leczo. Zwykle robię z kiełbasą:)

    OdpowiedzUsuń

  19. To leczo prezentuje się znakomicie ale ja i moja rodzina preferujemy w wersji mięsnej - serdecznie Cię pozdrawiam Krysiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo lubię leczo. Zrobiłam to w wersji wegetariańskie. Dotąd nie robiłam z dodatkiem kukurydzy. Ale muszę przyznać, że jest bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń