środa, 20 lipca 2016

Po prostu ...leczo

Lubicie leczo? Ja bardzo. Bardzo też lubię przyrządzać leczo. W kuchni wówczas roznosi się piękny zapach. A kiedy próbuję, czy smak już jest doskonały, nie mogę się doczekać kiedy zasiądę przed miseczką napełnioną tym pysznym gęstym leczo z papryką, kiełbasą...
Składniki:
4 cukinie
4 kolorowe papryki
świeże pomidory
3 cebule
250 g kiełbasy
3 ząbki czosnku
80 g koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki oleju
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka papryki wędzonej
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i świeżo zmielony pieprz
 

Wykonanie:
Cebulę pokroiłam w kostkę.
Czosnek drobno posiekałam.
Papryki oczyściłam z nasionek i pokroiłam w grubą kostkę.
Kiełbasę pokroiłam w plasterki.
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w cząstki.
Na dużej  patelni rozgrzałam olej. Wrzuciłam cebulę. Po chwili dodałam paprykę. Podsmażyłam na dużym gazie. Mieszałam, żeby warzywa się lekko zeszkliły ale nie przypaliły.
Dodałam plasterki kiełbasy a następnie wlałam przecier pomidorowy i włożyłam pokrojone pomidory. Wymieszałam i smażyłam na średnim gazie około 10 minut.
Teraz doprawiłam paprykami (wędzoną, słodką i ostrą). Dodałam czosnek a na koniec sól i pieprz. Wymieszałam i dołożyłam jeszcze koncentrat pomidorowy.
Cukinię obrałam i pokroiłam w grubą kostkę.
Przełożyłam na patelnię, wymieszałam i zostawiłam na małym gazie na około 15 minut.

Moje leczo jest gotowe. Pyszne,  aromatyczne z wyczuwalnymi kawałkami chrupiącej papryki. Można podać z chlebem, albo z ryżem...
Ummm... koniecznie zróbcie i cieszcie się tym aromatem, tym smakiem i tym wyglądem. Piękny paprykowy kolor kusi. Więc się skuście. Życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...

30 komentarzy:

  1. Przez długi okres czasu byłam strasznie zrażona do leczo przez moje przygody ze stołówką w podstawówce. Teraz je po prostu uwielbiam! Dzięki za przepis, na pewno wypróbuję gdy tylko skończę remont mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za ten przepis. Dostałam wczoraj od koleżanki 3 dorodne cukinie (prosto z działki) i tak się zastanawiałam co z nimi zrobić. Nigdy sama nie robiłam leczo. Cha, a tu już mam gotowy przepis. Całuski Pani Krysiu:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Leczo to moja ulubiona potrawa, ale już dawno jej nie robiłam. Kiedy robię, to zawsze dużą ilość i przynajmniej jeden słoik pasteryzuję, żeby zjeść za jakiś czas. Uwielbiam. Dzisiaj kupię cukinie i zrobię sobie i rodzinie. Pozdrawiam, Pola :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ulubione danie!!! Pychota!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha. Bardzo lubię takie dania. Miłego dnia Krysiu 😘

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię leczo, choć bardziej kojarzy mi się z jesienią.

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię pdobne, ale dodaję świeże pomidory.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ha, kilka dni temu z mężem robiliśmy leczo (zawsze robimy je razem, bo to faktycznie wielka frajda) i to samo stwierdziliśmy, że uwielbiamy ten zapach podczas gotowania! No a potem zawsze dopadamy do miseczek i jemy je zachłannie :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię takie leczo, mówię na to potrawka ha!ha! /jak mąż pyta co będziemy jedli/, czasami dodaję pieczarki. Pysznie wygląda Krysiu...pozdrawiam z Ustronia...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiem czy tak po prostu! To leczo wygląda obłędnie! Aż nabrałam ochoty na zwykle leczo. Siła tkwi w prostocie. Pełnia najlepszych smaków. Leczo zawsze kojarzy mi się z wakacjami. Pozdrowionka cieplutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Krysiu bardzo lubię leczo i przygotowuję bardzo często - teraz ze świeżych warzyw ,a w zimie i wiosną z słoiczkowych zapasów:)
    Porywam miseczkę, bo brzmi i wygląda doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja dzisiaj na obiad miałam leczo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam leczo Krysiu. Za bogactwo smaków i aromatów. Zrobiłaś pyszne leczo. Też dodaję cukinię. Jesteś jedną z niewielu osób, u których to widzę. Super. Cukinia jest wspaniałym dodatkiem. Jeśli chcesz, bo nie musisz, to następnym razem zrób eksperyment i cukinię podsmaż i dopiero daj do leczo. Smaczek zajefajny. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. po prostu leczo i po prostu pyszna klasyka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. No po prostu, uwielbiamy, jak robię to od razu na dwa dni :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak wykonam spróbuje będzie pyszne napewno pochwałę.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Krysiu ja uwielbiam! a Twoje wygląda tak smakowicie że chętnie wciągnęła bym je przez monitor ;D Pozdrawiam goraco

    OdpowiedzUsuń
  18. Moim zdaniem cukinia tylko paręnaście minut na patelni toza mało.Była Twardawa,musiałem trochę poddusić.Reszta Okey.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało. W końcu każdy szuka swoich smaków. Pozdrawiam :)

      Usuń
  19. Chętnie bym zjadła takie leczo, ale bez kiełbasy.

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy się nie mogę powstrzymać przed próbowaniem :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Z wielką chęcią bym się przysiadła do tej miseczki!

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale kiedy mam dać te pomidory??? Krysiu nie umiem gotować wszystko robię na twoich przepisach, i jak coś umyka w treści przepisu to jestem zagubiona:( ;)
    Ale jak nic nie zawalam to wszystko wychodzi pysznie, dziękuje za te przepisy:) :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Już uzupełniłam. Pomidory należy dodać razem z przecierem. Są miękkie, więc szybko się zagotują i wmieszają w całość.
      Cieszę się, że korzystasz z "mojej kuchni". Jak masz wątpliwości zawsze pytaj. Pozdrawiam :)

      Usuń
  23. Leczo idealne na teraz. U mnie akurat pada, więc ma się ochote na coś takiego ciepłego, ale też i pożywnego :)

    OdpowiedzUsuń