Zazwyczaj do obiadu podajemy surówki lub sałatki. Podajemy też skarby ze słoiczków, które robiliśmy w lecie, kiedy był na nie sezon. Ale przecież nie tylko takie dodatki nam smakują. Chętnie zjadamy warzywa sezonowe i nie tylko, podane na ciepło. Mam nadzieję, że znajdziecie tutaj inspiracje na dodatki do Waszych obiadów
_________________________________________________________________
Puree ziemniaczane
Ziemniaki pieczone w piekarniku
Mizeria z ogórków
Bigos na jesień... na zimę...
Kasza bulgur
Błyskawiczna surówka z marchewki i jabłka
Świeże zioła w kuchni, czyli ...w moim ogródeczku
Młoda kapusta zasmażana
Młoda kapusta z kiełbasą
Młoda kapusta z młodą marchewką
Ziemniaczki w karmelu
Brukselka
Marchewka na ciepło
Marchewka glazurowana w miodzie...
Jest w czym wybierać. A obiady trzeba urozmaicać różnymi dodatkami. O każdej porze roku coś innego. W lecie lekkie sałatki a teraz będzie to np. bigos.
OdpowiedzUsuńANETA - Nie wyobrażam sobie drugiego dania bez dodatku np. surówki. To poprawia trawienie a obiad inaczej smakuje. Ja nawet do pierogów robię surówkę.
OdpowiedzUsuńTe ziemniaczki w karmelu mnie zaciekawiły i muszę spróbować :)
Też tak mam, do drugiego dania muszą być warzywa:) Wspaniałe propozycje:)
UsuńJak zwykle kusisz wielością propozycji. U nas nie ma posiłku bez warzywnego dodatku i chetnie skorzystam z nowości jakie znalazłam, jak zwykle zresztą, u Ciebie.
OdpowiedzUsuń