niedziela, 11 września 2016

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem

Do obiadu podaję zawsze surówkę, albo coś smacznego ze słoików, które wcześniej zrobiłam.
Surówkę z kapusty białej, pekińskiej, czerwonej, czy też z kiszonej lubimy wszyscy.
Do dzisiejszego obiadu zrobiłam moją ulubioną surówkę z kapusty kiszonej. Idealnie pasuje np. do smażonej ryby.





Składniki:
500 g kiszonej kapusty
2 marchewki
1 jabłko
1 mała albo pół średniej cebuli
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka kminku
2 -3 łyżeczki cukru
pieprz do smaku
5-6 łyżek oliwy




Wykonanie:
Kapustę opłukałam w zimnej wodzie, odcisnęłam, poszatkowałam drobno i przełożyłam do salaterki.
Cebulę posiekałam w małą kosteczkę.
Marchewkę starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
Jabłko również starłam na tarce jarzynowej i skropiłam sokiem z cytryny (żeby nie ściemniało).


Kapustę oprószyłam pieprzem.
Do marchewki dodałam cukier i wlałam oliwę.
Wszystko przełożyłam do salaterki z kapustą i dodałam jabłko.


Wszystko dokładnie wymieszałam.


Teraz już można przyprawić do smaku. Pieprz, oliwa, cukier, ulubione zioła...
Ja dodałam posiekany koperek. I nie żałowałam go. Obsypałam obficie.



 

 

Jeśli macie ochotę na taką surówkę i to w takim składzie, to zachęcam do zrobienia. Jest wspaniała. Niekoniecznie do obiadu. Często robię ją, kiedy dopada mnie „wilczy apetyt” a nie chcę mieć wyrzutów sumienia, że zjadłam  coś... czego będę żałować. Np. dodatkowy kawałek ciasta J
Zróbcie taką surówkę a ja życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...

30 komentarzy:

  1. zimą częstą taką robię dla zdrowia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To moja ulubiona surówka. Muszę jeszcze obsypać ją koperkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robie podobnie Ale zamiast cebuli dodaję por.Uwielbiam taka surówkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taką surówkę z kiszonej kapusty. Stanowi wspaniały dodatek do obiadu. Dobre mięsko, ziemniaczki i właśnie taka surówka - obiad idealny. Dziękuję za przypomnienie o niej, bo dawno nie jadłam, a jest taka pyszna i zdrowa! Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Surówka najlepsza z najlepszych. Smakuje zawsze. Nawet do pierogów. Nie dodawałam koperku, tylko natkę pietruszki. A teraz zrobię z koperkiem. Doda i smaku zapachu. Pozdrawiam i życzę słoneczka na niedzielę, Halinka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja daję więcej jabłka niż marchewki, pomijam też kminek, nie wszyscy go u mnie lubią. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Surówka klasyk! Też ją bardzo lubię jeść, szczególnie zimą:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam. Z natką pietruszki! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka surówka pomogła mi kiedyś zrzucić 10 kg ale to było 18 lat temu:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja ukochana suróweczka, pasuje do każdego dania. Pozdrawiam cieplutko Krysiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo ją lubię :) do ryby idealna! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Masz racje Krysiu -taka suróweczka idealnie pasuje do rybki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam, samo zdrowie, warto jeśc kiszonki

    OdpowiedzUsuń
  14. Klasyka z dzieciństwa, którą uwielbiam do dziś. Najbardziej w towarzystwie pysznej ryby lub mielonych :-).
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię, często robię, tylko bez kminku, bo go nie lubię, no może nie przepadam za nim. Czasami robię też z kapusty kiszonej, i kiszonych ogórków z cebulką i oliwą, też jest fajna. Surówki to samo dobro i moc witamin

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam takie surówki :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ mi Krysiu smaku narobiłaś. Teraz zajadamy ogórki, pomidory i dawno w moim domu nie gościła taka kapucha. A uwielbiam. Z rybką najlepsza. Pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajna, na pewno wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
  19. Często robię surówka z kapusty kiszone, nawet miałam wczoraj /nie dodaję cebuli/,
    jest pyszna...buziaki Krysiu...

    OdpowiedzUsuń
  20. Moja ulubiona suróweczka! Mniaaaaaaaaaaaaaam! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. To również i moja ulubiona surówka do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  22. wygląda bardzo apetycznie, prosty przepis

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie płukać kapustki.....witaminki idą do zlewu:(......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Elu. To zależy jaka kapusta. Jeśli zdarzy się że jest bardzo kwaśna, to trzeba ja opłukać. Niestety. Pozdrawiam :)

      Usuń
  24. uwielbiam takie domowe surówki! pycha!

    OdpowiedzUsuń