MENU...

piątek, 24 lutego 2017

Śledzie po cygańsku

Po Tłustym Czwartku czas na święto Śledzika. Na ten dzień proponuję śledzie po cygańsku. Przygotowuję je często, bo są niezwykle smaczne. Lubię śledzie i robię je na różne sposoby. Każde smakują inaczej. Na ten dzień, na „śledzika” robię kilka rodzajów: śledzie po wiejsku, po kaszubskuz jajkiem w śmietanie, z jabłkiem... Te i inne przepisy możecie znaleźć w Menu: Ryby, śledzie...  A tymczasem zapraszam na... śledzie po cygańsku


Składniki:
8 płatów śledziowych z zalewy winegret
8 ogórków konserwowych
słoiczek pieczarek marynowanych w zalewie naturalnej (260 g netto)
2 średnie czerwone cebule
Na sos:
250 ml pikantnego keczupu
100 ml oleju
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól
pieprz
cukier




Wykonanie:
Płaty śledziowe pokroiłam na 3 – 4 części.
Cebulę pokroiłam w piórka a ogórki w talarki.
Malutkie pieczarki zostawiłam w całości a większe przekroiłam na pół.
Czosnek przecisnęłam przez praskę.









Do miski przełożyłam śledzie, ogórki, cebulę i pieczarki.
Do drugiej miseczki przełożyłam składniki sosu.


Wymieszałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Połączyłam ze śledziami, ogórkami...


Przełożyłam do słoika i wstawiłam na kilka godzin do lodówki, żeby składniki się dobrze połączyły a śledzie nabrały niepowtarzalnego smaku.


Są pyszne, aromatyczne, lekko pikantne a zarazem słodkie. Po prostu takie jakie lubię i takie jakie chciałam, żeby były.



Lubicie śledzie w sosie? Spróbujcie takich po cygańsku. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu. Życzę SMACZNEGO! Krys


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...


37 komentarzy:

  1. Dziękuję za przepis, niebawem będę mieć Gości, którzy uwielbiają śledziki:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysiu śledzie po cygańsku będą u mnie w przyszłym tygodniu:)
    ale myślę, ze oba przepisy, choć nieco sie różniące są pyszne
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wyobrażam sobie "Śledzika" bez śledzika. U mnie w domu już od soboty jemy śledzie. A ten przepis wykorzystam na pewno, bo go nie znam. U mnie będzie kilka rodzajów śledzi. Po wiejsku również i śledzie w śmietanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. babcia takie robi, zawsze na stole były podczas świąt;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szukałam czegoś nowego na "śledzika" i znalazłam. Ja już tyle przepisów przetestowałam i wszystkie śledzie uwielbiam. Te też zrobię, bo mi ten przepis się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią bym zjadła takiego śledzika :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. witam ale mi smaków narobiłaś śledzikami ,uwielbiam je pod każdą postacią /jutro już kupuje śledziki ale zrobie po kaszubsku jak będzie czas wrzuce na blog pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Z pewnością wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię śledzie. Tych po cygańsku jeszcze nie jadłam. Świetny przepis, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Krysiu świetny pomysł na śledzika. Musi być pyszny. Pozdrawiam kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają smakowicie. Oj zjadłabym takiego śledzika chociaż jeden kawałeczek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Będzie czym zachwycić gości, już zapisałam sobie ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Apetyczny przepis i wszystkie skladniki lubie :). Mam pytanie czy moge uzyc osaczonych sledzi wiejskich czyli w zalewie ocet/olej? I jak dlugo w lodowce moga stac sledzie z Pani przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Do tego przepisu nie używam przyprawionych produktów. Np. pieczarki tylko w zalewie naturalnej i śledzie w zalewie winegret. Wszystko potem musi się przegryźć smakami z sosu. A w przeciwnym wypadku ten smak się zakłóci. Ale... próbować można.
      Jak długo można trzymać je w lodówce? Tydzień, spokojnie. Ale czy wytrzymają? U mnie znikają po dwóch dniach. Pozdrawiam :)

      Usuń
  14. Szczerze powiedziawszy jeszcze nigdy nie jadłam śledzi przyrządzonych w taki sposób, aby mi nie smakowały. Na ogół bardzo je lubię. Ta propozycja jest wspaniała i wydaje mi się, że to mógłby być hit u mnie w domu. Wszyscy lubimy śledzie, a takie w pysznym sosie wydają się być idealną propozycją. Przepis notuję i z chęcią się skuszę!
    Pozdrawiam, Krysiu cieplutko i życzę udanego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Koniecznie muszę wypróbować, uwielbiam śledziki☺

    OdpowiedzUsuń
  16. No i się ośliniłam, Krysiu, a przy tej okazji i klawiaturze się sięgnęło :p Serdeczności życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takich domowych śledzi nie odmówię. Bogate w smaku, pełne aromatów. Przepis fajny, chętnie przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale mi narobiłaś ochoty na te śledzie. Jestem dopiero dziś na uzupełnianiu komentarzy, więc po pracy zakupy i działam, pochwalę się jak mi wyszły, pozdrawiam Babooshka Style

    OdpowiedzUsuń
  19. Na Środę Popielcową jak znalazł! Będziemy testować!

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam śledziki, fajne smaki w tej propozycji :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszny sledzik, na sucha srode tak przygotowany bedzie jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  22. Oj, takiego śledzika to bym zjadła ;) muszę sobie zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Spróbuję Krysiu, u mnie je się mało śledzi bo mąż nie lubi ale dla siebie zrobię...pozdrawiam serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo lubię śledzie w każdym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  25. To jedne z najsmaczniejszych śledzi jakie jadłam. Ja lubię takie smaki. Zrobiłam w piątek a w niedzielę już śladu po nich nie było. Dzisiaj robię kolejną porcję, no bo przecież śledzik będzie. Ale to nie jedyne śledzie jakie robię. Bo po kaszubsku i po wiejsku to już znam na pamięć i robię nie tylko na śledzika. Dziękuję za ten przepis i wiele innych i polecam te po cygańsku. Pozdrawiam:) O. K.

    OdpowiedzUsuń
  26. Pyszne, też uwielbiamy śledzie. :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Śledziki zrobione i zjedzone. Wczoraj zrobiłam drugą partię, bo są bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam, te śledzie z zalewy winegret można kupić czy trzeba sobie taką zalewę samemu zrobić. Pozdrawiam Andrzej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Te śledzie kupuję gotowe w słoikach. Są z cebulką i marchewką, ale ja zużywam tylko płaty śledziowe.
      Ostatnio kupiłam w Carrefourze. Pozdrawiam :)

      Usuń
  29. Ach dlaczego? Dlaczego ja zawsze gdy wchodze tu po inspirację, robię się głodna? Zjadłabym te śledzie razem z tą miseczką ;) wyglądają obłędnie smacznie. Dobrze, że u nas pod Puckiem rybki tanie w miarę, kupię i zrobię na przyszły piąteczek ;) Skąd u Pani taka skarbnica wiedzy? :) podziwiam ps. zna Pani może przepis na babkę ziemniaczaną? Bo wszystkie Pani przepisy zawsze mi się udają ;)Pozdrawiam fanka z Kaszub Aleksandra ;D

    OdpowiedzUsuń
  30. czy te płaty w sosie winegret można kupić , czy trzeba samemu zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Płaty w zalewie można kupić gotowe. Ja kupiłam w Carrefourze. Pozdrawiam :)

      Usuń
  31. Czy takie płaty trzeba wcześniej namoczyć jak w przepisie na śledzie po kaszubsku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli płaty śledziowe są z zalewy winegret, to nie ma takiej potrzeby, bo one są delikatniejsze w smaku. Gdyby były solone z wiaderka, to koniecznie trzeba moczyć. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń