niedziela, 2 marca 2014

Śledzie po kaszubsku

Klasyczny przepis na śledzie, które można bardzo łatwo przyrządzić. Śledzie tak, jak ryby wzbogacają nasz jadłospis i świetnie się prezentują na każdym stole. Proponuję więc na zakończenie karnawału, na ostatki śledzie po kaszubsku...
 

 
Składniki:
10 płatów śledziowych (matiasy)
0,25 l oleju
3 szt. cebuli
1 łyżka cukru
4 łyżki octu (10%)
5 łyżek koncentratu pomidorowego
3 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
½ łyżeczki ziarenek gorczycy
 
Wykonanie:
Śledzie moczyłam w zimnej wodzie około 3 godziny zmieniając wodę dwukrotnie.  Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam pokrojoną w ćwierć plasterki  cebulę, po chwili duszenia wsypałam cukier. Następnie dodałam pozostałe składniki.
 
 
 
Wymieszałam i po kilku minutach duszenia zdjęłam z gazu i wsypałam gorczycę. Odstawiłam żeby wystygły.
Śledzie osuszyłam na papierowym ręczniku, pokroiłam na mniejsze kawałki (1 płat na 3 części). Układałam warstwami na przemian z sosem w szklanej miseczce (ładnie wyglądają w przezroczystej) 
 
 
 
Na wierzchu warstwa sosu. Śledzie przykryłam i wstawiłam do lodówki.

 
 
Najlepiej smakują następnego dnia, kiedy smak sosu dobrze połączy się ze śledziami.
 
 
 
 
 
Spróbujcie przygotować w ten prosty sposób pyszne śledzie. Życzę SMACZNEGO! Krys

 

46 komentarzy:

  1. Oj Krysiu dbasz o moje podniebienie, ryby uwielbiam, takich jeszcze nie robiłam, a wyglądają bardzo smakowicie, pewnie się skuszę:):)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam... wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam. Takie też lubimy. A u mnie dzisiaj rybka po grecku - mintaj. Pozdrawiaj Cię Krysiu. Miłej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
  4. Te śledzie są wspaniałe, robię je bardzo podobnie, dodaję czasem garść rodzynek, czego nie lubi mój Małż(ON)ek, bywa ,że podlewam białym winem , wtedy nabierają innego smaku, ale już nie są po kaszubsku, jak u Ciebie.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. moje ulubione śledziki, pychotka, życzę ci miłej niedzieli Krysiu i pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  6. pycha, lubię tą wersje śledzi:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje śledziki Krysiu wyglądają przepysznie :-)
    Pozdrawiamy cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje ulubione:) tylko w oryginalnym przepisie są rodzynki, które mi tam przeszkadzają i robię tak jak te
    Pozdrawiam cieplutko i miłej niedzieli Krysiu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam śledziki w każdej postaci :) Pyszna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  10. no i teraz naszła mnie mega ochota na śledzie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Śledziki :) mniam :) Śledzia Wielkie Święto - może na wtorek zrobiłabym takie właśnie śledzie :-)
    Przepis podoba mi się :)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Często kupuję gotowe śledzie po kaszubsku, bo bardzo lubię i nigdy mi nie przyszło do głowy, żeby zrobić je samemu. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno nie jadłam śledzi po kaszubsku, a również mam swój ulubiony przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam Krysiu takie śledziki i po prostu palce lizać, pyszne wręcz!

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie przepadałam za śledziami własnej roboty. Mając taki przepis pod ręką może się skuszę i zmienię zdanie?

    OdpowiedzUsuń
  16. Też lubię takie śledzie.Dodaję do nich jeszcze czasami rodzynki,ale to szczegół.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wiem że rodzynki się dodaje, nie wszyscy jednak je lubią, więc celowo pominęłam. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. A czy z rodzynkami nie są po żydowsku?

      Usuń
    3. Nie ma obawy, że się szybko zepsują. Prędzej zostaną zjedzone. A postać mogą około dwóch tygodni. Trzeba jedna uważać, żeby olej w słoiku przykrył śledzie. Pozdrawiam :)

      Usuń
    4. Śledzie po żydowsku mają w składnikach rodzynki. Ale nie każde śledzie z rodzynkami są po żydowsku :)

      Usuń
  17. Sledziowo u Ciebie Krysiu ostatnio:-) Uwielbialam kiedys takie salatki, ale od roku juz nie jadam. Mimo wszystko wyglada pieknie u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda świetnie, chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  19. Już od patrzenia mam ślinotok :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cos za mna chodzilo i juz wiem co ;) Sledzie !! Na pewno na dniach pokusze sie zeby je zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Krysiu, zrobiłam śledzie i powiem Ci, że przepis pierwsza klasa ;) Dzięki!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Właśnie takie zrobię na Wigilię.

      Usuń
  22. dzien dobry
    jak najwczesniej przed wigilia mozna je zrobic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Takie śledzie można z powodzeniem zrobić nawet teraz. Trzymać w słoiku w lodówce. Pozdrawiam :)

      Usuń
  23. witam czemu az szklanka oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Na taką ilość śledzi (moje były duże) potrzeba tyle oleju. Jak widać na zdjęciu te śledzie są zanurzone w sosie i można je z powodzeniem przechować w lodówce i nie wyschną. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Pani Krysiu ile mogą postać takie śledzie?

      Usuń
  24. Ja robiła wczoraj z Pani przepisu i wyszło pyyyysznie, nie mogłam sie powstrzymać i już dziś spróbowałam, te sklepowe kaszuby są niczym w porównaniu z domowymi, wreszcie ma cebulki pod dostatkiem i sten smak miam mniam. dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Cieszę się że śledzie smakują :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  25. Przepis wypróbowany,śledzie Pycha! - nie wiem czy doczekają do Świąt :) Wcale nie takie trudne w przygotowaniu jakby się wydawało.
    Polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  26. Śledzie robię kolejny raz. Wyglądają wspaniale i są przepyszne. Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt Bożego Narodzenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Ja również życzę radosnych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia. Pozdrawiam :)

      Usuń
  27. Robiłam już dwa razy. Przepis jest super, śledziki smaczne. Ja pokroiłam je jedynie na mniejsze kawałki, żeby wyszło coś w rodzaju sałatki. Zalewa z cebulką jest pycha. Mój mąż myślał, ze to śledzik kupiony w sklepie ("nie wiedziałem, ze takie dobre śledzie można zrobić w domu") :) Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że śledzie smakowały :)
      Proponuję również spróbować sałatkę śledziową z żurawiną i papryką. Pozdrawiam :)

      Usuń
  28. Śledzie... palce lizać. Pyszota. Polecam. Jeszcze czuję ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Czy wyjda z tego przepisu koreczki

    OdpowiedzUsuń
  30. Takie robię,t tylko zamiast przecieru daję ketchup pikantny i Tak czekają ok,4-5 dni,sa superrrr , smacznego,pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Pani Krysiu sledziki super wyszly heeee moje po 2 godzinach od zrobienia byly zjedzone tak smakowaly wszystkim polecam ten przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  32. Te śledzie cieszyły się u mnie ogromnym powodzeniem. Wszystkim smakowały. Już nie kupie gotowych. Pyszne. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ja robię bardzo podobnie, ale dodaję do podduszenia pokrojone ogórki kiszone - jeśli mimo to potrzebny ocet dodaję odrobinę octu winnego lub jabłkowego. Warto spróbować.
    Pozdrawiam wszystkich smakoszy.

    OdpowiedzUsuń
  34. Dziękuję za pyszny przepis robiłam są po prostu przepyszne dziś robiłam ponownie
    😋

    OdpowiedzUsuń