Moja mama piekła sernik bez
spodu z ciasta. Tylko masa serowa z bakaliami. Wierzch obowiązkowo polany polewą
czekoladową. To był najlepszy sernik. To był właśnie sernik wiedeński. Ten przepis mam do dziś i często go piekę. Zawsze
mam pewność, że sernik nie opadnie, że upiecze się równo i na pewno będzie
smakował. Nie wiem dlaczego dopiero dzisiaj postanowiłam go umieścić na blogu. Pewnie dlatego, że znów miałam ochotę, żeby zjeść kawałek.
(na tortownicę średni. 28 cm)
Składniki:
10 jajek
¾ kostki (z 200g) masła
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu
cytrynowego lub waniliowego
10 dag bakalii (rodzynki,
skórka cytrynowa)
Składniki na polewę
czekoladową:
1 szklanka cukru
½ szklanki kakao
125 g śmietany (30%)
½ szklanki wody
2 płaskie łyżki żelatyny
3 łyżki wody do żelatyny
3 łyżki wody do żelatyny
Wykonanie:
Piekarnik nastawiłam na 180 °C
(góra/dół.)
Dno tortownicy wyłożyłam
papierem dopieczenia, a ścianki wewnętrzne wysmarowałam masłem.
Ser zmieliłam w maszynce. Mąkę
wymieszałam z budyniem, rodzynki sparzyłam.
Do miski miksera wsypałam
cukier, dodałam masło i ucierając wbijałam po jednym jajku. Kiedy masa była już
puszysta dodawałam porcjami ser, a następnie przesiałam mąkę z budyniem i
dodałam ekstrakt cytrynowy. Utarłam wszystko osiągając jednolitą gładką
konsystencję.
Na końcu dodałam bakalie. Masę
serową przełożyłam do formy. Wyrównałam wierzch nożem i wstawiłam do piekarnika na 1,5 godziny.
Zmniejszyłam temperaturę do 150 °C.
Po upieczeniu sernik studził
się przy uchylonych drzwiczkach przez około 1 godzinę. Po wyjęciu pozostawiłam
do całkowitego wystudzenia na kilka godzin.
Wykonanie polewy:
Żelatynę rozpuściłam w ciepłej
wodzie. Do rondelka wsypałam cukier i kakao.
Wlałam śmietanę i wodę. Podgrzałam mieszając. Kiedy masa już była gorąca
dodałam do niej żelatynę. Wymieszałam,
ostudziłam i wstawiłam do schłodzenia do lodówki.
Kiedy polewa zaczęła tężeć
polałam nią sernik tak aby pokryła całą górę i zaczęła lekko ściekać po bokach (jeśli
zachodzi potrzeba, można powierzchnię wyrównać
nożem). Sernik wstawiłam do lodówki do
zastygnięcia polewy.
Polewa wyszła fantastyczna, lśniąca. Trudno było mi nawet zrobić zdjęcia, ponieważ wszystko odbijało się jak w lustrze.
Po wyjęciu pokroiłam i... już
mogliśmy rozkoszować się smakiem tego pysznego, pulchnego, delikatnego sernika.
Radzę Wam Kochani spróbujcie upiec
najzwyklejszy, najlepszy sernik wiedeński, a ja życzę SMACZNEGO! Krys
Jestem pierwsza, porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła taki:D szkoda, że nie mam twarogu:(
OdpowiedzUsuńpiękny! taki sernik zawsze świetnie smakuje:)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko!
OdpowiedzUsuńJa się boję piec sernik bez spodu, że go potem z tortownicy nie wyciągnę...
Obłędnie wygląda ten serniczek, przepis zapisuję bo serniczki uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńwygląda idealnie, jeszcze ta polewa!
OdpowiedzUsuńzapachniało mi świętami, cudne ciasto :)
OdpowiedzUsuńTo samo chciałam napisać! Pachnie świętami :)
Usuńuroczo wyglada:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki :) wspaniała ta polewa :)
OdpowiedzUsuńTaki jak lubię najbardziej: bez spodu i z dodatkiem rodzynek :)
OdpowiedzUsuńOdniosę się tylko do opinii nt. tego wspaniałego sernika. Mimo, że to moje ulubione ciasto tym razem sobie odpuścimy. Sernik ma niesamowitą glazurę czekoladową. Przejrzeć się można. Teraz poczekam na coś piernikowego. Pozdrawiam, Jaśko
OdpowiedzUsuńjeszcze takiego nie jadłam :) Jak do tej pory robiłam tradycyjny sernik, polany czekoladą i wszyscy się nim zajadają :)
OdpowiedzUsuńhttp://vogueswing.blogspot.com
Jeśli założy Pani kiedyś Szkołę Gotowania to ja jestem pierwsza w kolejce na liście zapisów :)
OdpowiedzUsuńGosiu, jeszcze nie planuję, jeszcze sama się uczę :) Pozdrawiam, Krys
UsuńTaki sernik piekła moja babcia. Pamiętam jak mieszała masę serową z rodzynkami. To było ciasto, którego nie mogło zabraknąć na święta. To był w sumie pierwszy sernik jaki jadłam.
OdpowiedzUsuńMuszę z umiarem odwiedzać Pani bloga, za dużo tutaj ciast, które lubię :). Najchętniej zrobiłabym maraton po wszystkich przepisach począwszy od pierników norymberskich :).
OdpowiedzUsuńDziękuję i ... zapraszam :) Pozdrawiam, serdecznie :)
UsuńNajsmaczniejsze ciasto jak dla mnie czyli sernik wiedeński z czekoladą, aż mi ślinka pociekła! A tu w domu tylko delicjami z Wedla! No cóż! Zazdroszcze i podziwiam!
OdpowiedzUsuńJoasiu, zapraszam na porcję sernika :)
UsuńWspaniale wygląda :) Bardzo podziwiam Twój kunszt kulinarny , a zdjęcia - exstra :)
OdpowiedzUsuńJa bym takiego chyba nie zrobiła , bałabym się , że nie wyjdzie.:)
Prezentuje się po królewsku ! Rewelacja :)
Bardzo dziękuję :) Taki sernik zawsze się uda i zawsze smakuje. Pozdrawiam :)
UsuńWoow.... ale cudo :)! Porywam kawałeczek bo uwielbiam takie serniki :)!
OdpowiedzUsuńUpiekłam na święta. Wyszedł cudownie . Polewa rewelacja.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Pozdrawiam :)
UsuńSernik wyglada jak dzielo sztuki, ale rownie piekny jest ten talerzyk, na ktorym zostala podana porcja ciasta, a do tego jeszcze dekoracja czekoladowa. Gratuluje
OdpowiedzUsuńSernik pierwsza klasa,pieklam rözne serniki,ale ten jest numer jeden,uwielbiam serniki wiedenskie i w dodatku bez spodu,przepieknie urosl,i smakuje rewelacyjnie-polecam:)
OdpowiedzUsuńJest to jeden z ulubionych przeze mnie serników. Cieszę się , że smakował :) Pozdrawiam :)
UsuńWitam,chcę wreszcie upiec idealny sernik,miałam już co najmniej z 50 prób i żaden mnie nie zadowala.Następny w kolejce jest Pani "sernik wiedeński".Marzy mi się aby to ten był ten idealny.Córka mówi że budyń śmietankowy daje sztuczny smak,natomiast ja lubię ten smak.W związku z tym mam pytanie,czy mogę zastąpić budyń mąką ziemniaczaną,czy lepiej skrobią kukurydzianą.I jeszcze jedno,jakiej wielkości jaj Pani używa
OdpowiedzUsuńM czy L,bo to istotne.Z góry dziękuję za rozwianie moich wątpliwości.
Z pozdrowieniami Halina
Witam Pani Halinko. Każdy sernik jest wspaniały. Ale każdy następny po nim jest jeszcze lepszy. Moim faworytem jest sernik śmietanowy (polecam) i sernik makowy (polecam). Dlaczego? Bo są niepowtarzalne. Pyszne. Natomiast do sernika wiedeńskiego mam sentyment, ponieważ jest to sprawdzony przepis mojej Mamy. Nigdy nie zastępowałam budyniu mąką ziemniaczaną. Można dodać mleko w proszku.
UsuńJakiej wielkości jajka są w moim przepisie? Otóż, ja zawsze do wypieków kupuję duże jaja (ze wsi). Można je zaliczyć do L, XL. Czasami zdarzają mi się jajka z podwójnymi żółtkami.
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia :)
Witam ponownie,upiekłam ten sernik z 2/3 porcji,czyli z kilograma sera.Ser zmieliłam dwukrotnie.Mielenie sera drugi raz już zmielonego to masakra.Następnym razem po pierwszym zmieleniu spróbuję go zblędować.Zamiast budyniu dałam skrobię kukurydzianą.Przy studzeniu trochę opadł.Polewy nie zrobiłam,bo nie zdążyłam.Córka powiedziała że wreszcie prawdziwy sernik,czuć w nim twaróg,wilgotyn,pyszny.Następny w kolejce będzie sernik makowy.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam Halina
Witam Pani Halinko. Cieszę się, że sernik przypadł Wam do smaku.
UsuńProponuję następnym razem oszczędzić sobie pracy i zrobić sernik z sera śmietanowego (z Rawicza, paczka po 250 g lub "Mój ulubiony"). Dobrze też sprawdza się serek Philadelphia, ale on nie jest tani. Pozdrawiam :)
Witam ponownie Pani Krystyno.Dziękuję za poradę odnośnie sera.Mam do Pani pytanie,odnośnie sernika makowego.Czy ten sernik trzeba piec z termoobiegiem? Nie zwróciłam wcześniej na to uwagi.Nigdy nie piekłam z termoobiegiem.Pozdrawiam serdecznie Halina
OdpowiedzUsuńWitam. Pani Halinko termoobieg trochę wysusza. Najlepiej piec przy włączonych grzałkach góra/dół. Chociaż przez jakiś czas miałam zepsutą jedną grzałkę, wówczas wszystko piekłam w termoobiegu. Teraz też często z niego korzystam. Pozdrawiam :)
UsuńA CZY MOZE BYĆ SER JULKO SMIETANKOWY ?CZY LEBIEJ ZEBY BYŁ BIAŁY SER I DODAC DO NIEGO BUDYNIE SMIETANKOWE ?
OdpowiedzUsuńWitam. Mam kilka sprawdzonych rodzajów twarogów, które sama używam do serników i które mogę polecić.
UsuńNa pierwszym miejscu polecam: Twarożek kanapkowo-sernikowy "Mój ulubiony" z Wielunia.
Następnie: Twaróg sernikowy mielony - Piątnica
Kolejny: Delfico - Serek śmietankowy naturalny
Oraz: Juliko - Serek śmietankowy Creamy Cheese
Na koniec: Mlekowita - Twaróg Hanusi
Myślę, że coś z tego zestawienia można wybrać.
Pozdrawiam :)
A smietana 30%słodka ma być ??
OdpowiedzUsuńWitam. Śmietanka do deserów 30%. Pozdrawiam :)
UsuńI jak ktos nie ma maszynki ,to mozelna go zblenderować ?Basia
OdpowiedzUsuńWitam. Ser ma być idealnie gładki. Blender tego nie "załatwi". Jeśli nie ma maszynki, to lepiej kupić serek "wiaderkowy". W poprzedniej mojej odpowiedzi napisałam jakie rodzaje sera wiaderkowego są najlepsze. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję Pani Krysiu.Kupiłam julko we wiadereczku 😁.Pozdrawiam😊Basia
OdpowiedzUsuńPani Krysiu 😊a co u Pani na Wigilię sie jada ?ciekawa jestem ?Basia
OdpowiedzUsuńWitam. Na Wigilię robię wszystkie tradycyjne potrawy, które są na blogu. Są w zakładce WIGILIA, BOŻE NARODZENIE i oczywiście kompot z suszu, którego jeszcze nie pokazałam, ale niedługo zamieszczę przepis. Pozdrawiam :)
UsuńPANI KRYSIU TO OGOLNIE ILE POWINNIEN SIE PIEC TEN SERNIK WIEDESKI ,WLASNIE SIEDZI W PIEKARNIKU.Basia
OdpowiedzUsuńTak jak podałam w przepisie 1,5 godz. :)
UsuńI rozgrzac piekarnik do 180 i wlozyc sernik i dac 150 stopni tak ??Dobrze rozumiem ?Basia
OdpowiedzUsuńWitam. Dokładnie tak. Pozdrawiam :)
UsuńA jaka wielkosc tortownicy
OdpowiedzUsuńWitam. Pod głównym zdjęciem zawsze podaję wymiar foremki/tortownicy. W tym wypadku to jest średnica 28 cm. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję Pani za dzielenie się wykwintnymi smakami opisanymi w prosty i zrozumiały sposób - nie da się pomylić przygotowując dania z Pani blogu. Sernik właśnie zrobiłam na urodziny mojej córeczki - cudnie, że mogłam znaleźć przepis bez proszków do pieczenia czy sody - idealne ciasto dla dzieci (no, powiedzmy za wyjątkiem słodkiej czekolady ;) ale w ograniczonych ilościach czemu nie :) dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWITAM ,ROBIE TEN SERNIK CAŁY CZAS ALE MASA WYCHODZI MI PŁYNNA A U PANI WIDAC MASE GESTĄ,JAKI TO POWÓD BY MÓGŁ BYC ŻE MASA WYCHODZI PŁYNNA?
OdpowiedzUsuńWitam. Duży wpływ na sernik ma wybór sera. We wcześniejszych komentarzach odpowiadałam na pytania dotyczące wyboru sera. Można również zajrzeć do MENU: http://kuchniaukrysi.blogspot.com/p/rady-i-porady.html.
UsuńTam również podałam czym się kierować w wyborze sera na dobry sernik. Pozdrawiam :)
Kupiłam ser Haniusi ?I bardzo jest kleisty zbyt mokry?Ewelina
OdpowiedzUsuńNie znam tego sera. Mam nadzieję, że następnym razem sernik wyjdzie tak jak trzeba. Pozdrawiam :)
Usuń300gram wiecej dalam moze dlatego kleisty jest?Ewelina
OdpowiedzUsuń