wtorek, 17 grudnia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami zajmują również  ważne miejsce na stole wigilijnym co barszcz z uszkami. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez nich. W mojej rodzinie wszyscy są amatorami tych wspaniałych pierogów. Każdego roku z ogromną pieczołowitością przygotowuję farsz do nich a następnie starannie je lepię. Zawsze się udają, nie rozklejają i oczywiście są wyśmienite J

  
Składniki na ciasto: *
3 szklanki   mąki pszennej
1  szklanka  gorącej wody
odrobina soli
1  łyżka  oleju

Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
8 -10 dag suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
1 duża cebula
1 łyżka masła
sól i pieprz

Ponadto:
masło do polania pierogów
 
Wykonanie:
Grzyby opłukałam, namoczyłam na noc. Na drugi dzień gotowałam około 10-15 minut. Wystudziłam, osączyłam z wywaru (wywar zostawiłam), grzyby bardzo drobniutko posiekałam.
Kapustę zalałam wodą, gotowałam do miękkości kapusty i po wystudzeniu przecedziłam i odcisnęłam a następnie drobno poszatkowałam.
Podobnie cebulę bardzo drobno posiekałam.  
Na patelni, na łyżce masła podsmażyłam cebulę, dodałam grzyby i kapustę. Wymieszałam, podsmażyłam. Na koniec doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

 

Ciasto na pierogi: 
Mąkę przesiałam do miski, posoliłam i mieszałam  widelcem wlewając strumieniem gorącą wodę i olej. Następnie odstawiłam i po wystudzeniu  wyrobiłam ręką wolne ciasto. Kiedy już było jedwabiste,  odstawiłam znów pod przykryciem na 15 minut. Z ciasta  wykrawałam krążki i na każdy  nakładałam  po łyżeczce farszu. Zlepiałam brzegi.

* Polecam również ciasto na pierogi, które uważam za najlepsze. Przepis znajdziecie tutaj
 

Kiedy już wszystkie pierogi były ulepione,  ugotowałam je w osolonej wodzie.


 Po przełożeniu na talerze polałam stopionym masłem

 
Myślę, że w każdym domu w tym wyjątkowym dniu pierogi smakują najlepiej. Życzę, jak zwykle... SMACZNEGO! Krys


33 komentarze:

  1. Krysiu wyglądają pięknie i pewnie pysznie smakują:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione. Dodaję jeszcze troszkę pieczarek. Duszę z cebulką i mieszam z farszem. Zofia

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie zrobię takie pierogi na święta. Ale czy nie za wcześnie? Czy można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zamrażać pierogi. Należy lekko je podgotować i wystudzić. Uważać, żeby się nie posklejały. Przełożyć na posmarowaną olejem tackę, przełożyć do zamrażarki i po kilku godzinach włożyć do woreczka. Pierogi zamrożone wrzuca się na osolony wrzątek . Gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. Pozdrawiam, Krys 

      Usuń
  4. Krysiu, kiedy patrzę na zdjęcia, to od razu czuję smak i zapach. Pierogi to też moja ulubiona potrawa i nie ma jak to domowe. Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas jest podział ról. Siostra robi uszka a ja pierogi. W sobotę zrobię i zamrożę. Skorzystam oczywiście z Twojego przepisu. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie pierożki sa najlepszą potrawą na wigilijnym stole, przepadam za nimi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze mnie irytował mokry farsz. Spróbuję zrobić Twoją metodą :)
    A uszka z grzybami samymi zrobię

    OdpowiedzUsuń
  8. Czeka mnie ich lepienie w najbliższy weekend...

    OdpowiedzUsuń
  9. No wiadomo , że pyszne, widać od razu:) Ja też nie wyobrażam sobie Świąt bez pierogów:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie, świątecznie, ja też dodaję gorącą wodę, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Oczywiście uwielbiam :) A najbardziej odsmażane :)!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wyglądają Krysiu! Uwielbiam te pierożki...już nie mogę się doczekać maminych świątecznych :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ one piękne! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmm... lubię takie pierożki :) Te wyglądają cudnie! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie danie zawsze się sprawdza, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  16. Aż ślinotoku dostaję patrząc na te zdjęcia i przepisy. :) Z miłą chęcią przyłączam się do Twych fanek. :))

    OdpowiedzUsuń
  17. klasyk, który lubię dopiero od niedawna;D Ale teraz nie wyobrażam sobie, że mogłabym tego nie lubić ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam :) Będę robić i to niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam takie pierogi. Nie wyobrażam sobie wigilii bez pierogów z kapustą i grzybami. Zawsze gotuję tyle ,aby na drugi dzień i po świętach mieć do odgrzania
    Takie przyrumienione, chrupiące....mniam.. .mniam.... Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Piekne te Twoje pierozki:-) Juz sie nie moge doczekac Wigilii:-)

    OdpowiedzUsuń
  21. PANI KRYSIU A PO CO SIĘ DAJE SÓL I OLEJ DO CIASTA NA PIEROGI????JAK ZALEWAM GORĄCĄ WODĄ MĄKE TO JAJKO TEŻ DAWAĆ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sól do ciasta pierogowego dodaje się zawsze, a olej, żeby ciasto było bardziej elastyczne, a pierogi nie sklejały się po ugotowaniu. W tym przepisie nie ma jajka do ciasta.
      Zaproponowałam, że można zrobić ciasto na pierogi z przepisu "idealne ciasto na pierogi" ponieważ robi się je lżej, lepiej i szybciej.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  22. Aha ,bardzo dziekuje a jesli chodzi o grzybki namoczone w wodzie to gotowac w tej samej wodzie co się moczyły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Tak, grzyby gotuje się w tej samej wodzie, w której się moczyły :)

      Usuń
  23. Nie trzeba podgotowywać pierogów przed zamrożeniem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze podgotowuję (tylko do wypłynięcia pierogów na wierzch). Po wystudzeniu i wyschnięciu pierogów przekładam je na wysmarowaną olejem tackę, tak żeby się nie stykały. Wkładam do zamrażarki. A po zamrożeniu przekładam do woreczka. Wtedy się pierogi nie sklejają.
      Można też pierogów nie gotować. Tylko posypane obficie mąką zamrażać.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  24. Kolejny rok i kolejne święta z pierogami i uszkami z Pani przepisu. To na nich nauczyłam się dobrego ciasta. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i jest mi niezmiernie miło, kiedy czytam takie komentarze, bo wtedy wiem, że to co podaję dla moich czytelników trafia właśnie do nich i że korzystacie z tych przepisów, a jeszcze bardziej kiedy się przepis sprawdza a potrawa smakuje. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń