Na kolejnym spotkaniu z naszymi znajomymi zaserwowałam smaczny schab z ... niespodzianką. Tą niespodzianką był farsz z masła, natki pietruszki i żółtego sera. Tym razem miałam również małą podpowiedź: schab i ser. Jednym słowem reszta znów należała do mojej inwencji. Tak więc powstały pyszne schabowe z... w które postanowiłam zawinąć farsz i usmażyć je w głębokim tłuszczu.
Składniki (dla 6 osób):
80 dag schabu bez kości
200 g masła miękkiego
pęczek natki pietruszki
10 dag sera żółtego
sól i pieprz
¾ l oleju do (głębokiego) smażenia
do panierowania:
1 jajko
bułka tarta
Ponadto
potrzebny będzie
głęboki rondel albo frytownica
Wykonanie:
Ser starłam na tarce
jarzynowej. Masło wymieszałam z umytą i posiekaną natką pietruszki, dodałam ser
i wymieszałam. Uformowałam 6 wałeczków.
Mięso opukałam, osuszyłam
i pokroiłam na 6 kotletów. Rozbiłam
tłuczkiem. Posoliłam i posypałam
pieprzem z obu stron. Na kotletach położyłam wałeczki farszu i zawinęłam w
rolady. Można obwiązać bawełnianym sznureczkiem. Ale jeśli są dobrze zawinięte to nie ma takiej potrzeby.
Panierowałam w jajku i bułce i wykładałam kolejno na rozgrzany głęboki tłuszcz.
Panierowałam w jajku i bułce i wykładałam kolejno na rozgrzany głęboki tłuszcz.
Smażyłam(około 5 -7
minut) tak jak pączki, z obu stron,
odwracając, żeby się równo przyrumieniły. Wyłożyłam na papierowy ręcznik, aby
osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Wspaniała odmiana od tradycyjnego schabowego! Myślę, że skorzystam z przepisu i na jakąś okazję podam takie schabowe:)
OdpowiedzUsuńSmakują inaczej niż tradycyjne schabowe. Gorąco polecam. Pozdrawiam :)
UsuńKrysiu, pychotki, zapisuję do zrobienia, koniecznie, cieplutko pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWarto zrobić, bo są smaczne. Pozdrawiam :)
Usuńale super! Podoba mi się to nadzienie :) Zielone, tak ładnie się wyróżnia :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł!
Dziękuję :) Dzięki temu nadzieniu te schabiki są soczyste i delikatne. Pozdrawiam :)
UsuńPieknie i pysznie- jak zwykle u Ciebie Krysiu!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Dziękuję Reniu :)
UsuńGRATULACJE ! Następny pomysł do zapamiętania i zrobienia ! To nadzienie-niby nic, proste składniki -a jednak -rewelacja -pietruszka zielona,masełko ,ser .....mniamm...coś nowego ....Pyszne i oczywiście i piękne:) Na pewno wykorzystam ten przepis i to niebawem :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Warto zrobić, goście będą zadowoleni. Pozdrawiam :)
UsuńO jaka niespodzianka w kotlecie schabowym. Doda zwykłemu kawałkowi mięsa blasku i niecodziennego smaku. Doskonały pomysł, gratulacje. Zapisuję do zrobienia w najbliższym czasie, kiedy już będziemy mogli jeść smażone rzeczy. Oby jak najszybciej bo Twój pomysł kusi.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Cieszę się że Ci się podoba. Mam nadzieję, że również będzie smakować. Pozdrawiam :)
UsuńSmakować będzie na 150% . A instrukcja wykonania w obrazkach pomoże zbliżyć się do mistrzowskiego oryginału.
UsuńLubię niespodzianki.Sympatyczna Krysiu.Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Christopher za miłe życzenia. Ja również życzę Tobie i Twoim bliskim Wesołych Świąt i szczęścia w Nowym Roku. Pozdrawiam :)
Usuńciekawa propozycja na świąteczny obiad :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności, aż się głodna zrobiłam. :) Wspaniały przepis. :) Pozdrawiam serdecznie i życzę wspaniałych i radosnych Świąt. :)
OdpowiedzUsuńApetyczne :) Z chęcią skusiłabym się na taki obiad :)
OdpowiedzUsuńświetne są te roladki i takie soczyste, pycha
OdpowiedzUsuńTakie schabowe będą na naszym stole świątecznym. Uważam, że odpowiedzi czas i miejsce dla nich. Pozdrawiam świątecznie. MAX
OdpowiedzUsuńrewelacja!!! wyglądają obłędnie, no i ta smakowita wkładka...super:)
OdpowiedzUsuń