Wielkanocne wypieki to przede wszystkim baby, babki, mazurki. Te ciasta zawsze kojarzą się ze świętami wielkanocnymi.
Kiedyś baby musiały być przeważnie drożdżowe. Dzisiaj pieczemy na różne sposoby i na różne smaki. Są babki jogurtowe, korzenne, z owocami, z polewą lub bez...
Niech fantazja piekarnicza nas nie ogranicza
___________________________________________________________________
Baba wielkanocna z rodzynkami w rumie
Babka w pomarańczach
Drożdżowa baba zaparzana
Warstwowa baba bakaliowa
Babka maślaną z czekoladą
Babeczki waniliowe z malinami
Babeczki w marcepanowe kwiatuszki
Jogurtowe babeczki o smaku cytrynowym
________________________________________________
Krysiu, nawet nie wiesz jakiej ochoty narobiłaś mi na te drożdżowe baby!!! już się nie mogę doczekać świąt! :)
OdpowiedzUsuńA zna pani jakiś przepis na babkę gotowaną?
OdpowiedzUsuń