Składniki:
300 g mąki pszennej
460 g cukru drobnego do
wypieków
220 g miękkiego masła
6 jajek
200 g kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do
pieczenia
ekstrakt waniliowy
szczypta soli
100 g dowolnej czekolady (ja użyłam czekoladę-choinkę)
Do glazury:
1 pełną łyżeczkę żelatyny w
proszku
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki wody
50 g masła
40 g cukru pudru
1 łyżka kakao
Ponadto:
1 łyżeczka masła do wysmarowania foremki
1 łyżka bułki tartej do foremki
Wykonanie:
Formę wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą.Piekarnik włączyłam na 180 °C (termoobieg)
Jajka rozdzieliłam. Żółtka wbiłam do misy miksera, lekko spieniłam, wsypałam ¾ ilości cukru, dodałam masło, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Ubiłam na bardzo puszystą masę.
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i wsypałam do ubitej masy. Delikatnie wymieszałam.
Białka ubiłam w mikserze na bardzo sztywną pianę z odrobiną soli. W trakcie ubijania wsypałam resztę cukru.
Sztywną pianę przełożyłam do masy żółtkowo-maślanej.
Czekoladę pokroiłam na kawałki i również dodałam do masy.
Wymieszałam szpatułką delikatnie żeby składniki się dobrze połączyły.
Ciasto przełożyłam do
przygotowanej foremki.
Z tej porcji wyszły mi
dodatkowo dwie małe babeczki. Wyrównałam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 50 minut. Sprawdziłam patyczkiem.
Po upieczeniu wyłożyłam na kratkę, żeby moje babeczki wystygły.
Zrobiłam glazurę:
W zimnej wodzie rozpuściłam żelatynę.
Odstawiłam do napęcznienia.Do rondelka wsypałam kakao, dodałam masło, cukier i napęczniałą żelatynę. Podgrzewałam chwilę na małym gazie. Kiedy masło się rozpuści i składniki ze sobą połączą a glazura będzie błyszcząca wówczas nadaje się po polania ciasta.
Tak właśnie wyglądały moje babeczki. Polane glazurą i ozdobione kawałeczkami czekolady
Zniknęła tak szybko, że sama
zapragnęłam upiec kolejną. Jest to jedna z najsmaczniejszych babek. Polecam tym
wszystkim którzy lubią takie babki i życzę SMACZNEGO! Krys
Zachęcam do upieczenia innych babek:
- Baba drożdżowa parzona
- Baba wielkanocna z rodzynkami w rumie
- Babka w pomarańczach
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Uwielbiam babki i nie mam super przepisu, więc chętnie z tego Krysiu skorzystam!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ta baba :)
OdpowiedzUsuńGdzie się nie rozejrzeć - fajne babki! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta różne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wiosennie.
Babki muszą być na świątecznym stole i ten przepis bardzo mi sie podoba.
OdpowiedzUsuńTwoja zapowiada prawdziwą ucztę - piękna i pyszna :)
pozdrawiam cieplutko:)
Jakie urocze babeczki :)
OdpowiedzUsuńnie jestem fanką babek- jakoś są dla mnie za suche.. ale może ta maślana? :D wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńCudna babeczka.
OdpowiedzUsuńAle cudna babeczka !!! mniam!!! :)
OdpowiedzUsuńLubię, piekę...mniammm...pozdrawiam Krysiu, miłego weekendu...
OdpowiedzUsuńPiękna po prostu, i tak łatwo ją zrobić. Na pewno jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńpięknie wyrośnięta baba:)
OdpowiedzUsuńPrześliczna babka, w sam raz na święta :)
OdpowiedzUsuńKrysiu wspaniała ta baba :-) super przepis. Muszę w tym roku koniecznie zrobić babę na święta, tylko muszę kupić blaszkę :-)
OdpowiedzUsuńWielkanoc coraz bliżej wszyscy pieką baby! takiej jeszcze nie robiłam, ale domyślam się, że smakuje genialnie :D
OdpowiedzUsuńPiękna i pyszna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam babki, obok takiej nie przeszłabym obojętnie :)
OdpowiedzUsuńpiękna babka!! na pewno bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie i pieknie wyglada Twoja babka, Krysiu. Przepis warty grzechu!! Coch chcialam zaprzestac wypiekow na jakis czas, to jednak sie skusze tym smakowicie zapowiadajacym sie przepisem.
OdpowiedzUsuńDziekuje za pokuse i pozdrawiam Cie wiosennie, Krysiu:)
Apetyczna babeczka, aż się prosi, żeby wziąć kawałek i spróbować :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam! Z tej porcji wyszła babka w foremce i mała keksówka. Do środka dałam 10 dkg czekolady gorzkiej. Jejciu, to najlepsza babka jaką upiekłam i nie na drożdżach. Ta w keksówce już prawie zjedzona. Jest naprawdę smaczna. Pozdrawiam :) Basia
OdpowiedzUsuńTaka babka to od razu przyciąga wzrok.Maślane są naprawdę świetne;)
OdpowiedzUsuńKrysiu u Ciebie zapachniało już świętami, więc i ja muszę zacząć myśleć o świątecznych wypiekach :-)
OdpowiedzUsuńTa babka jest taka świąteczna. A ja miałam ochotę, żeby zjeść przed świętami, więc ją zrobiłam i właśnie siedzi w piekarniku. Będzie cos słodkiego do kawy. Jak zasmakuje to zrobię powtórkę :)
OdpowiedzUsuńJak sie pięknie prezentuje, napewno przepyszna
OdpowiedzUsuńPiękna ta babeczka, a jak musi smakować :) Jest taka puszysta i delikatna :)
OdpowiedzUsuńMniami :o) piękna babeczka :o)
OdpowiedzUsuńwygląda perfekcyjnie!
OdpowiedzUsuńFantastyczna baba!
OdpowiedzUsuńPięknie ozdobiona, naprawdę pięknie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak babki :) Muszę się ogarnąć i upiec :)
OdpowiedzUsuńKrysiu czy nie za dużo cukru.ja wszędzie zmniejszam ilośc cukru ,nie wiem czy i tu sie da? Czesia
OdpowiedzUsuńWiele razy piekłam z tą ilością cukru. I taki właśnie smak tej babki lubię. Ona ma być w sumie słodka. Ale nie jest przesłodzona. Oczywiście, że możesz zmniejszyć ilość cukru. Spróbuj. Pochwal się tym. Może akurat będzie dobrze :) Pozdrawiam :)
UsuńChcę się pochwalić i zaśpiewać z radości !! Zrobiłam Twoją babkę maślaną z czekoladą :) Wyszła wspaniale i wspaniale smakuje. Z podanych proporcji wyszła mi babka z formy i mała keksówka. Jedno jest pewne : nie jest trudna do zrobienia - na święta napewno zrobię taką samą.:)
OdpowiedzUsuńPYCHOTA :))) Dzieki za fajny przepis.... Pozdrawiam
Ale fajna babka, cudownie się prezentuje, chyba się skuszę, choć odrobinkę zmniejszyłabym ilość cukru może...pozdrawiam Krys
OdpowiedzUsuńAle cudna baba <3
OdpowiedzUsuńPiękna ta baba :)
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda ta babka :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam tę babkę. Właśnie wyjęłam z piekarnika. Zrobiłam ją już w zeszłym roku i wiem, że jest smaczna i u mnie w domu bardzo ją lubimy. Do tego stopnia, że piekę ją nawet w keksówce i mam ciasto na niedzielę. Polecam :). Pozdrawiam, Renata:)
OdpowiedzUsuń