sobota, 21 marca 2015

Babka maślana z czekoladą

Piekłam różne babki, baby i babeczki. Wszystkie są smaczne, ładne i chętnie zjadane.  Przepis który teraz Wam przedstawiam jest bardzo łatwy do wykonania. A kiedy już upieczecie i podacie taką babkę na stół każdy będzie Was chwalił za doskonały smak


 
 
 
Składniki:
300 g mąki pszennej
460 g cukru drobnego do wypieków
220 g miękkiego masła
6 jajek
200 g  kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt waniliowy
szczypta soli
100 g dowolnej czekolady (ja użyłam czekoladę-choinkę)
 
 
 
  
Do glazury:
1 pełną łyżeczkę żelatyny w proszku
1/4 szklanki wody
50 g masła
40 g cukru pudru
1 łyżka kakao
 
Ponadto:
1 łyżeczka masła do wysmarowania foremki
1 łyżka bułki tartej do foremki
 
Wykonanie:
Formę  wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą.
Piekarnik włączyłam na 180 °C (termoobieg)
Jajka rozdzieliłam. Żółtka wbiłam do misy miksera, lekko spieniłam, wsypałam ¾ ilości  cukru, dodałam masło, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Ubiłam na bardzo puszystą masę.
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i wsypałam do ubitej masy. Delikatnie wymieszałam.
Białka ubiłam w mikserze na bardzo sztywną pianę z odrobiną soli. W trakcie ubijania wsypałam resztę cukru.
Sztywną pianę przełożyłam do masy żółtkowo-maślanej.
Czekoladę pokroiłam na kawałki i również dodałam do masy.
Wymieszałam szpatułką delikatnie żeby składniki się dobrze połączyły.


Ciasto przełożyłam do przygotowanej foremki.
Z tej porcji wyszły mi dodatkowo dwie małe babeczki.
Wyrównałam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 50 minut. Sprawdziłam patyczkiem.
Po upieczeniu wyłożyłam na kratkę, żeby moje babeczki wystygły.
 
Zrobiłam glazurę:
W zimnej wodzie rozpuściłam żelatynę. Odstawiłam do napęcznienia.
Do rondelka wsypałam kakao, dodałam masło, cukier i napęczniałą żelatynę. Podgrzewałam chwilę na małym gazie. Kiedy masło się rozpuści i składniki ze sobą połączą a glazura będzie błyszcząca wówczas nadaje się po polania ciasta.
Tak właśnie wyglądały moje babeczki. Polane glazurą i ozdobione kawałeczkami czekolady


  Babka jest delikatna, wilgotna, lekka i puszysta.
 

 
 

Zniknęła tak szybko, że sama zapragnęłam upiec kolejną. Jest to jedna z najsmaczniejszych babek. Polecam tym wszystkim którzy lubią takie babki i życzę SMACZNEGO! Krys

Zachęcam do upieczenia innych babek:
- Baba drożdżowa parzona
- Baba wielkanocna z rodzynkami w rumie
- Babka w pomarańczach

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 

39 komentarzy:

  1. Uwielbiam babki i nie mam super przepisu, więc chętnie z tego Krysiu skorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie się nie rozejrzeć - fajne babki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta różne.
    Pozdrawiam wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Babki muszą być na świątecznym stole i ten przepis bardzo mi sie podoba.
    Twoja zapowiada prawdziwą ucztę - piękna i pyszna :)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie jestem fanką babek- jakoś są dla mnie za suche.. ale może ta maślana? :D wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale cudna babeczka !!! mniam!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię, piekę...mniammm...pozdrawiam Krysiu, miłego weekendu...

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna po prostu, i tak łatwo ją zrobić. Na pewno jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  9. pięknie wyrośnięta baba:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prześliczna babka, w sam raz na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Krysiu wspaniała ta baba :-) super przepis. Muszę w tym roku koniecznie zrobić babę na święta, tylko muszę kupić blaszkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wielkanoc coraz bliżej wszyscy pieką baby! takiej jeszcze nie robiłam, ale domyślam się, że smakuje genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam babki, obok takiej nie przeszłabym obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. piękna babka!! na pewno bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowicie i pieknie wyglada Twoja babka, Krysiu. Przepis warty grzechu!! Coch chcialam zaprzestac wypiekow na jakis czas, to jednak sie skusze tym smakowicie zapowiadajacym sie przepisem.
    Dziekuje za pokuse i pozdrawiam Cie wiosennie, Krysiu:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Apetyczna babeczka, aż się prosi, żeby wziąć kawałek i spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Upiekłam! Z tej porcji wyszła babka w foremce i mała keksówka. Do środka dałam 10 dkg czekolady gorzkiej. Jejciu, to najlepsza babka jaką upiekłam i nie na drożdżach. Ta w keksówce już prawie zjedzona. Jest naprawdę smaczna. Pozdrawiam :) Basia

    OdpowiedzUsuń
  18. Taka babka to od razu przyciąga wzrok.Maślane są naprawdę świetne;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Krysiu u Ciebie zapachniało już świętami, więc i ja muszę zacząć myśleć o świątecznych wypiekach :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ta babka jest taka świąteczna. A ja miałam ochotę, żeby zjeść przed świętami, więc ją zrobiłam i właśnie siedzi w piekarniku. Będzie cos słodkiego do kawy. Jak zasmakuje to zrobię powtórkę :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak sie pięknie prezentuje, napewno przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękna ta babeczka, a jak musi smakować :) Jest taka puszysta i delikatna :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mniami :o) piękna babeczka :o)

    OdpowiedzUsuń
  24. wygląda perfekcyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Pięknie ozdobiona, naprawdę pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam smak babki :) Muszę się ogarnąć i upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Krysiu czy nie za dużo cukru.ja wszędzie zmniejszam ilośc cukru ,nie wiem czy i tu sie da? Czesia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiele razy piekłam z tą ilością cukru. I taki właśnie smak tej babki lubię. Ona ma być w sumie słodka. Ale nie jest przesłodzona. Oczywiście, że możesz zmniejszyć ilość cukru. Spróbuj. Pochwal się tym. Może akurat będzie dobrze :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  28. Chcę się pochwalić i zaśpiewać z radości !! Zrobiłam Twoją babkę maślaną z czekoladą :) Wyszła wspaniale i wspaniale smakuje. Z podanych proporcji wyszła mi babka z formy i mała keksówka. Jedno jest pewne : nie jest trudna do zrobienia - na święta napewno zrobię taką samą.:)
    PYCHOTA :))) Dzieki za fajny przepis.... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  29. Ale fajna babka, cudownie się prezentuje, chyba się skuszę, choć odrobinkę zmniejszyłabym ilość cukru może...pozdrawiam Krys

    OdpowiedzUsuń
  30. ślicznie wygląda ta babka :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Upiekłam tę babkę. Właśnie wyjęłam z piekarnika. Zrobiłam ją już w zeszłym roku i wiem, że jest smaczna i u mnie w domu bardzo ją lubimy. Do tego stopnia, że piekę ją nawet w keksówce i mam ciasto na niedzielę. Polecam :). Pozdrawiam, Renata:)

    OdpowiedzUsuń