Na świątecznym stole powinno
być nie tylko smacznie, ale również kolorowo.
Zrobiłam jeszcze jeden
mazurek. Tym razem na kruchym,
podpieczonym spodzie. Poprzedni mazurek cygański już znacie. Jeśli nie dokonaliście jeszcze wyboru jaki mazurek będzie
na Waszym stole, mam propozycję, zróbcie łatwy i również smaczny mazurek
kajmakowy.
Do zrobienia masy kajmakowej można
użyć cukierków krówek, albo skondensowane mleko w puszce. Ja użyłam gotową masę krówkową. Wyszło łatwo
i smacznie
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g masła
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
100 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka śmietany
Składniki na masę
kajmakową:
510 g puszka masy
krówkowej gostyńskiej
150 ml mleka
2 łyżki masła
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto
wsypałam do misy, wymieszałam i szybko
wyrobiłam. Zgniotłam i utworzyłam kulę. Zawinęłam w folię i wstawiłam na 1
godzinę do lodówki.
Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Foremkę do tarty wysmarowałam
masłem.
Ciasto rozwałkowałam i
wyłożyłam do foremki tworząc niewielki rant. Wstawiłam do lodówki na 15
minut. Spód ciasta nakłułam widelcem i
wyłożyłam srebrną folią. Na folię wysypałam fasolkę, żeby obciążyć. Wstawiłam
do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Kiedy ciasto nabrało
złocistego koloru wyjęłam z piekarnika. Po wystudzeniu wyjęłam z foremki.
Zrobiłam masę kajmakową:
Do rondla przełożyłam kajmak,
wlałam mleko i wstawiłam do gotowania. Kiedy kajmak połączył się z mlekiem dodałam
masło. Wymieszałam i po chwili zestawiłam z gazu.
Lekko przestudzoną masę
przelałam na zimne ciasto.
Udekorowałam bakaliami.
Często robiłam mazurek z masą z krówek,był bardzo słodki,i pyszny :) Ale w tym roku mazurka nie będzie u mnie.:)
OdpowiedzUsuńKrysiu mazurek wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Pyszny i prosty!Wszystkiego, co najpiękniejsze Krysiu dla Ciebie i Twoich Bliskich!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda. Ja bardzo lubię mazurki :-) miłego dnia Krysiu :-)
OdpowiedzUsuńDopracowany w każdym calu:)
OdpowiedzUsuńKrysiu, mazurek wyszedł jak bajka. Pięknie go ozdobiłaś. Lubię masę kajmakową, więc smak tego mazurka przypadł mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńJest śliczny i łatwy do zrobienia. To też jest plus. Pozdrawiam Ciebie serdecznie po kilku dniach nieobecności z mojej strony :))
witam bardzo smacznie aż kusi ten mazurek zeby go zjeść pozdrawiam świątecznie i zapraszam na nowego bloga
OdpowiedzUsuńJa już nawet nie pamiętam kiedy mazurka jadłam ;]
OdpowiedzUsuńU mnie taki mazurek króluje każdego roku :D
OdpowiedzUsuńAle cudo. Wygląda niesamowicie
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńPrzepiękny mazurek Krysiu :-)
OdpowiedzUsuńKrysiu, piękny ten Twój mazurek! takie małe dzieło sztuki :)
OdpowiedzUsuńPo prostu nie mogę się napatrzeć. Masz prawdziwy talent do dekorowania mazurków. Są śliczne. Oczywiście jestem też przekonana o tym, że oprócz niebagatelnych walorów wizualnych smak jest absolutnie doskonały. Kajmak w mazurkach pasuje idealnie! Pozdrowieńka! :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda na prosty w przygotowaniu i smaczny :) Podoba mi się. Świetnie udekorowany
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie, a dekoracja mistrzowska - pozdrawiam :-)
Mazurek - zawodowy ;D
OdpowiedzUsuń