piątek, 29 marca 2013

Jogurtowe babeczki o smaku cytrynowym

Przepis zaczerpnęłam z jednej z książek Nigelli. Babeczki akurat na świąteczny stół.  Są naprawdę fantastyczne, lekkie jak wiosna z wyraźnym orzeźwiającym smakiem cytrynowym.  Upiekły się bardzo szybko a ja tylko czekałam na efekt końcowy.  Warto było...polecam! Do  wykonania tych babeczek użyłam 6 foremek  o średn. 7 cm i wys. 6 cm
 
  
Składniki:
125 g jogurtu naturalnego
75 g masła, roztopionego
2 duże jajka
skórka otarta z 1 cytryny
150 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
125 g drobnego cukru do wypieków
 
 
 Wykonanie:
Jogurt połączyłam  z roztopionym i ostudzonym masłem. Dodałam jajka i otartą skórkę z cytryny. Wymieszałam mikserem.
 
 


 





Do cukru przesiałam mąkę i sodę. Połączyłam z masą jajeczną i lekko wymieszałam rózgą do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy.




 
 


Przygotowałam foremki, które wysmarowałam masłem i obsypałam mąką. Wypełniłam ciastem do 1/3  ich wysokości.
 
 

Foremki z ciastem wstawiłam do piekarnika na 30 minut w temp. 170 °C. Sprawdziłam patyczkiem. Pięknie się upiekły.
 
 


 
Kiedy po upieczeniu ostygły, wyjęłam z foremek i ścięłam zbyt wyrośnięte czapeczki, żeby je wyrównać. Zrobiłam lukier.
 
 
 

Składniki na lukier cytrynowy:
200 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
 
 
Wykonanie lukru:
Cukier roztarłam z sokiem z cytryny. Gęstość lukru regulowałam przez dodatek wody (jeśli lukier będzie zbyt gęsty) lub cukru pudru (jeśli będzie zbyt rzadki).



 
 
Polałam lukrem babeczki i udekorowałam kolorową posypką

  
 
Takie babeczki są i lekkie i kolorowe i zachęcające... Polecam. SMACZNEGO! Krys
 

7 komentarzy:

  1. Podobają mi się. Ucieszą dzieci. Mogą być również ozdobą stołu wielkanocnego, ANA

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie lekkie, jogurtowe zawsze się sprawdzają. Można ich spałaszować nie powiem ile. Uwielbiam. Wesołych Świąt, Aga

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudnie. W sam raz na Wielkanoc i nie tylko, Monia

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam takie babeczki. Są obłędne. Polecam. Zrobię albo takie malutkie babeczki, albo jedną dużą babę, ale właśnie z tego przepisu. A ten cytrynowy smak już mnie mobilizuje, żeby zrobić. Już pachną Święta. Życzę wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten cytrynowy lukier jest fantastyczny. Sprawdza się szczególnie w babeczkach i daje równowagę smakową do słodkiego ciasta.
    Wesołych Świąt życzę
    Nina

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne foremki. Lukier wygląda na bardzo dobry. A babeczki cacuszki. Wesołych Świąt, Bea

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś też tak wypiekałam różne rzeczy. Rodzina się wykrusza i jest mniej osób do degustowania. W tym roku jesteśmy zaproszeni, więc nic nie piekę. Ale babeczkami oko nacieszyłam. Życzę Wesołych i Rodzinnych Świąt, Halina

    OdpowiedzUsuń