Przepis zaczerpnęłam z jednej z książek Nigelli. Babeczki akurat na
świąteczny stół. Są naprawdę fantastyczne,
lekkie jak wiosna z wyraźnym orzeźwiającym smakiem cytrynowym. Upiekły się bardzo szybko a ja tylko czekałam na efekt końcowy. Warto było...polecam! Do wykonania tych babeczek użyłam 6 foremek o średn. 7 cm i wys. 6 cm
Składniki:
125 g jogurtu naturalnego
75 g masła, roztopionego
2 duże jajka
skórka otarta z 1 cytryny
150 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
125 g drobnego cukru do wypieków
Wykonanie:
Jogurt połączyłam z roztopionym i ostudzonym masłem. Dodałam
jajka i otartą skórkę z cytryny. Wymieszałam mikserem.
Do cukru przesiałam mąkę i sodę. Połączyłam z masą jajeczną i lekko wymieszałam rózgą do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy.
Przygotowałam
foremki, które wysmarowałam masłem i obsypałam mąką. Wypełniłam ciastem do 1/3 ich wysokości.
Foremki z ciastem wstawiłam do piekarnika na 30 minut w temp. 170 °C. Sprawdziłam patyczkiem. Pięknie się upiekły.
Kiedy po upieczeniu ostygły, wyjęłam z foremek i ścięłam zbyt wyrośnięte czapeczki, żeby je wyrównać. Zrobiłam lukier.
Składniki na lukier cytrynowy:
200 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
Wykonanie lukru:
Cukier roztarłam z sokiem z cytryny. Gęstość lukru regulowałam przez dodatek
wody (jeśli lukier będzie zbyt gęsty) lub cukru pudru (jeśli będzie zbyt
rzadki).
Takie babeczki są i lekkie i kolorowe i zachęcające... Polecam. SMACZNEGO! Krys
Podobają mi się. Ucieszą dzieci. Mogą być również ozdobą stołu wielkanocnego, ANA
OdpowiedzUsuńTakie lekkie, jogurtowe zawsze się sprawdzają. Można ich spałaszować nie powiem ile. Uwielbiam. Wesołych Świąt, Aga
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie. W sam raz na Wielkanoc i nie tylko, Monia
OdpowiedzUsuńZnam takie babeczki. Są obłędne. Polecam. Zrobię albo takie malutkie babeczki, albo jedną dużą babę, ale właśnie z tego przepisu. A ten cytrynowy smak już mnie mobilizuje, żeby zrobić. Już pachną Święta. Życzę wesołych Świąt
OdpowiedzUsuńTen cytrynowy lukier jest fantastyczny. Sprawdza się szczególnie w babeczkach i daje równowagę smakową do słodkiego ciasta.
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt życzę
Nina
Fajne foremki. Lukier wygląda na bardzo dobry. A babeczki cacuszki. Wesołych Świąt, Bea
OdpowiedzUsuńKiedyś też tak wypiekałam różne rzeczy. Rodzina się wykrusza i jest mniej osób do degustowania. W tym roku jesteśmy zaproszeni, więc nic nie piekę. Ale babeczkami oko nacieszyłam. Życzę Wesołych i Rodzinnych Świąt, Halina
OdpowiedzUsuń