środa, 5 kwietnia 2017

Baba cytrynowa

Lubię ten czas przed świętami.  Jest tyle różnych możliwości, żeby święta były i smaczne i kolorowe i słodkie. Jest tyle przepisów na baby, babki i babeczki. Ja, spośród moich przepisów dzisiaj wybrałam dla Was babę cytrynową. Jest pyszna, puszysta, leciutka i... cytrynowa. Co Wy na to? Może być?





Składniki:
340 g mąki pszennej tortowej
70 g (½ szklanki) mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
220 g cukru
250 g masła
5 jajek
1 cytryna
½ łyżeczki ekstraktu cytrynowego


Polewa:
1 łyżka kwaśnej śmietany
ok. ½ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny


Wykonanie:
Masło roztopiłam i zostawiłam do wystudzenia.
Cytrynę wyszorowałam,  skórkę starłam na tarce a z cytryny wycisnęłam sok.
Foremkę do pieczenia wysmarowałam masłem.

Całe jajka ubiłam z cukrem na bardzo puszystą masę.
Kiedy masa jajeczna podwoiła swoją objętość,  wsypałam obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i dalej ucierałam mikserem na średnich obrotach, żeby składniki się dobrze ze sobą połączyły.


Teraz czas, żeby dodać wystudzone masło...
Nie przerywając ucierania do masy wlewałam małym strumieniem masło. Trzeba uważać, żeby kolejna porcja masła była dodana, kiedy poprzednia dobrze wmiesza się w masę.
Na koniec wsypałam startą skórkę z cytryny i wlałam sok.
Pięknie się wszystko utarło. A masa stała się gładka.


Piekarnik włączyłam na 180 °C (g/d).
Ciasto przelałam do foremki i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 60 minut. Oczywiście trzeba sprawdzić patyczkiem czy się upiekło.
Moja baba pięknie wyrosła i pięknie się zarumieniła. Wyjęłam ją z piekarnika i po wystudzeniu wyjęłam z foremki.


Zrobiłam lukier
Śmietanę zagrzałam, wsypałam cukier puder i ucierałam tak, żeby nie było grudek. Dodałam sok z cytryny.
Jeśli lukier jest zbyt rzadki, wystarczy dosypać trochę cukru.
Gotowym lukrem polałam babę i obsypałam kolorową posypką




Baba wyszła ładna, kolorowa... a po przekrojeniu okazało się, że jest pysznie cytrynowa






Koniecznie upieczcie taką babę na święta. Może nawet jeszcze przed... świętami. Moja już została zjedzona. Tak więc na święta koniecznie upiekę drugą. Was też namawiam i... życzę SMACZNEGO! Krys

Na pozostałe propozycje wielkanocnych wypieków zapraszam do MENU:

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...



17 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda :) Bardzo lubię ciasta o smaku cytrynowym, a taka babeczkę to mogłabym robić i jeść bardzo często - zawsze mi smakuje :) Pięknie polukrowana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysiu wspaniała babeczka. Lubię cytrynowe słodkości. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babka wspaniale wyglada, a jak pieknie rozlany/rozlozony jest na niej lukier, ze az slinka leci i nachodzi czlowieka ogromna chec, aby ja choc troszke skubnoac i sprobowac.
    Dziekuje za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetyczna babka:) To ciasto bezwzględnie musi znaleźć się na wielkanocnym stole.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale wspaniała babka cytrynowa. Takiej z cytrynowymi smakimi jeszcze nigdy nie robiłam! Super. Na Wielkanoc jak znalazł. Podoba mi się ten przepis. A babka jest dostojna i idealnie udekoruje świąteczny stół.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam babki ... wszystkie! Piękny wypiek Krystyno :-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha:)
    bardzo lubię cytrynowe wypieki i na pewno będzie w tym roku na święta:)
    pozdrawiam słonecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Cytrynowe smaki w babce na wielkanocnym stole- koniecznie muszą być. Jedna z najlepszych babek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oczywiście, że upiekę, lubię baby!

    OdpowiedzUsuń
  10. Babka cudna, ja lubię jeszcze pomarańczową :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wyszła, prawdziwa ozdoba stołu!

    OdpowiedzUsuń
  12. Spróbuję upiec, choć kiepska jestem w pieczeniu bab. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Baba cytrynowa - lubię i piekę tylko bez polewy, tak lubimy.
    Musze spróbować z polewą może jednak zasmakuje bardziej.
    Pozdrawiam Krysiu. Miłego weekendu...

    OdpowiedzUsuń
  14. cytrynowa to jedna z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam serdecznie. Zrobiłam ją na Wielkanoc, dodalam do ciasta wycisniety sok z połowy cytryny. Pyszne ciacho. Pozdrawiam Aleksandra z kaszub

    OdpowiedzUsuń