Baba wielkanocna i nie tylko na Wielkanoc.
Oczywiście musi się znaleźć na
świątecznym stole a jej mini wersja w
świątecznym koszyczku. Dzisiejsza moja baba drożdżowa jest z rodzynkami w rumie, upiększona kandyzowaną skórką
pomarańczową (najlepiej własnego wyrobu), pyszna, pachnąca i piękna....
Składniki:
400 g mąki (przesianej) pszennej (luksusowa typ. 550)
40 g drożdży
½ szklanki drobnego cukru
½ szklanki letniego mleka
70 g roztopionego, wystudzonego masła
2 jajka
3 żółtka
szczypta soli
ekstrakt cytrynowy
150 g rodzynek
50 ml rumu
tłuszcz do wysmarowania formy
do dekoracji: skórka pomarańczowa
Lukier:
1,5 szklanki cukru pudru4 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Do miseczki rozkruszyłam
drożdże dodałam 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i mleko. Zamieszałam, przykryłam
bawełnianą ściereczką i odstawiłam w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rodzynki namoczyłam w rumie.
Do miski wsypałam mąkę, cukier, sól, dodałam jajka, żółtka,
wymieszałam. Dodałam masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrobiłam, żeby było gładkie. Kiedy już ciasto przestało przywierać do miski, dodałam odciśnięte rodzynki. Wymieszałam i odstawiłam przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny. Tak aby przynajmniej podwoiło swoja objętość.
Moje pięknie wyrosło. Po
wyrośnięciu lekko wyrobiłam, żeby odpowietrzyć, przełożyłam do wysmarowanej tłuszczem foremki
i pozostawiłam przykryte jeszcze na około godzinę.
Piekarnik nastawiłam na 180 °
C.
Kiedy ciasto w foremce ponownie wyrosło, wstawiłam do gorącego piekarnika na 30 minut (sprawdziłam patyczkiem).
Po upieczeniu pozostawiłam w foremce na 15 minutach. Potem wyjęłam z foremki.
Kiedy ciasto w foremce ponownie wyrosło, wstawiłam do gorącego piekarnika na 30 minut (sprawdziłam patyczkiem).
Po upieczeniu pozostawiłam w foremce na 15 minutach. Potem wyjęłam z foremki.
Przygotowałam lukier:
Wymieszałam cukier z sokiem cytrynowym.
Polałam nim wierzch mojej babki a następnie obsypałam skórką pomarańczową.Moja baba była (bo już jej nie ma) tak smaczna, że znikała....
...znikała, aż.... zniknęła. Życzę Wam udanego wypieku i oczywiście SMACZNEGO! Krys
Jaka pyszna, apetyczna babka :) Mniaaaammmm !!!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda ta Twoja babka Krysiu, chętnie bym zjadła kawałeczek do kawusi :-)
OdpowiedzUsuńZagości ta piękna dama u mnie w Wielkanoc oj zagości :D
OdpowiedzUsuńBardzo urodziwa i puszysta.
OdpowiedzUsuńBabka wygląda pięknie, bardzo Wielkanocna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
wow.. gigant! I to wielki gigant <3 :D
OdpowiedzUsuńAch Krysiu jakie to piękne. Istne dzieło sztuki. Zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia. :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie, uwielbiam drożdżowe babki:)
OdpowiedzUsuńJak na babę drożdżową przystało pięknie wyrosła:) musi być pyszna porywam do mleczka na kolację:) pozdrawiam bardzo cieplutko:)
OdpowiedzUsuńIdealna baba na stół :))
OdpowiedzUsuńWypasiona i pyszna baba, mniam!
OdpowiedzUsuńPiękna ta babeczka :) Ciekawie musi smakować z rodzynkami w rumie!
OdpowiedzUsuńpiękną masz tą babę i jak ładnie wyrosła
OdpowiedzUsuńPięknie się upiekła ta baba :-)
OdpowiedzUsuńGdybym mógł zagłosować, to oddałbym głos na tą bakę. Bo najbardziej lubię z rodzynkami i lukrem. A rum do babki pasuje. Więc u nas będzie ta właśnie baba na święta. Jaśko
OdpowiedzUsuńTaka baba, to jest to. Piękna, lukrowana. I to jak! Rodzynki z rumem, to dodatkowy atut dla niej. Ona jest moja:)
OdpowiedzUsuńAż czuję jej boski zapach!
OdpowiedzUsuńWow, jak tu cudnie i świątecznie u Ciebie:-)
OdpowiedzUsuńPiękna ta babka i jaka pulchna w środku. Kusicie wszyscy tymi babkami i już sama nie wiem, co upiekę na święta :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, uwielbiam babki drożdżowe, takie jak Twoja!!! zawsze to moja mama robiła takie fantastyczne wielkanocne wypieki, teraz już jest gorzej i nie wiem czy będę miała na święta, chętnie zamówię u Ciebie ;) Buziaki.
OdpowiedzUsuńPiekna babka wielkanocna :) co Roku ja tez pieke babke wielkanocna :) lukruje , dekoruje I jem pycha :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie xxx
Cudo! Jak zwykle u Ciebie Krysiu.
OdpowiedzUsuńDobrze że święta już tuż, tuż:)
OdpowiedzUsuńWygląda pyszniasto:)
Do kawusi idealna :) Chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńna wszystkich blogach oglądam piękne, wyrośnięte babki i tylko serce mi się kraje, że nie mam piekarnika:/
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda Twoje dzieło!
Od razu czuć, że Wielkanoc tuż, tuż! Baba prezentuje się doskonale. Lepiej niż z najlepszej cukierni, absolutnie!
OdpowiedzUsuńsama rozkosz taka baba
OdpowiedzUsuńŚliczna babka :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękna jest ta baba , ślicznie udekorowana ! Taka prawdziwa, pełna smaku ! Dziękuję bardzo , czekałam na ten przepis ,na pewno wypróbuję :)))
OdpowiedzUsuńWitam,jaki jest wymiar tej foremki na babkę?
OdpowiedzUsuńWitam to jest duża foremka o średnicy 24 cm i wysokości 11 cm. Pozdrawiam :)
UsuńBabka super,i małe babeczki również. Będę jeszcze robiła żurek z pani przepisu. Dzięki za dobre, wypróbowane przepisy! Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńIwona