Na tej stronie przedstawiam
Wam różne ciasta. Pozwólcie sobie bez
wyrzutów sumienia na ciasta lekkie. Jeśli liczycie kalorie, zrezygnujcie z
bitej śmietany, lub zastąpcie ją jogurtem, można również zmniejszyć ilość bakalii. Ale nie rezygnujcie z ciast w ogóle. Wierzę
Kochani, że inspirując się przepisami
zawartymi na tej stronie wyczarujecie ciasta na miarę Waszego zapotrzebowania, Waszych smaków i oczekiwań.
_____________________________________________________________________
Cytrynowe ciasto... aromatyczne, wilgotne, puszyste
Ciasto maślane ze śliwkami, z nutą migdałową, z kruszonką migdałową... pyszne
Ciasto kefirowe z jagodami i lukrowaną polewą
Ciasto wiśniowe na kruchym spodzie z bezowo-kokosową chmurką
Ciasto z truskawkami, kruszonką i bezową kratką
Szarlotka błyskawiczna, maślana, pyszna...
Ciasto ze śliwkami, kruszonką i lukrem. Pyszne...
Jogurtowiec z brzoskwiniami na kruchym spodzie, który udaje sernik
Migdałowe ciasto ze śliwkami i chrupiącą posypką
Ciasto ze śliwkami... nowe, łatwe i szybkie
Błyskawiczne ucierane (z olejem)... ciasto z truskawkami
Ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie
Kruche ciasto z malinami z budyniową pianką
Jesienne ciasto śliwkowe z gruszkami na kruchym spodzie
Szarlotka z bezą i złotą rosą
Ciasto ucierane z rabarbarem
Limonkowa baba wielkanocna
Mazurek cygański na waflu
Ciasto ryżowo-twarogowe
Po prostu... szarlotka
Keks
Biszkopt makowy, doskonały do tortów
Strucla z makiem
Piernik staropolski, jeden z najlepszych (cały przepis, krok po kroku)
Ciasto jabłkowo-serowe
Ciasto wieloowocowe
Ciasto jaglane ze śliwkami
Jabłkowo-kokosowy przekładaniec z polewą chałwową
Sernik na zimno z truskawkami
Ciasto kukurydziane z nutą cytryny
Słoweńska tradycyjna gibanica
Piernik staropolski
Makowiec pod bezą
Drożdżowy placek z chrupiącymi migdałami i budyniem
Śledzę Twojego bloga, który jak widzę powstał niedawno i jestem pod wrażeniem. Robi się coraz ciekawszy, a przepisy zachęcające. Właśnie przyszła mi ochota na coś słodkiego i tak się zastanawiam co wybrać. Ale wybór padnie chyba na to ciasto czekoladowe. Pozdrawiam, dziękuję, Maria
OdpowiedzUsuńOd wyboru do... Faktycznie można wybrać coś dobrego. Korzystałam z Twoich przepisów Krys i wiem, że to co opisujesz jest faktycznie prawdziwe. Można w ciemno robić i sie uda. Cieszę się, że publikujesz to co masz do zaoferowania, Monika
OdpowiedzUsuńBaba wyszła znakomicie. Cha! Za pierwszym razem! Dobrze, że nie jest za słodka. Kasia
OdpowiedzUsuńPani Krysiu, mam pytanko - czy przy serniku makowym można pominąć ricottę i zastąpić ją w całości twarogiem? Pozdrawiam. Ola
OdpowiedzUsuńWitam. Myślę, że zastąpienie serka ricotta innym twarogiem do serników nie powinno wpłynąć źle na konsystencję ani smak tego sernika. Małam też pozytywne opinie czytelniczek bloga w e-mailach i komentarzach, które tak właśnie zrobiły. Pozdrawiam, Krys
UsuńPięknie dziękuję za podwójną odpowiedź - tutaj i na onecie :-)
OdpowiedzUsuńSernik wypróbuję na pewno. A poza tym chciałabym powiedzieć, że bardzo podoba mi się Pani stronka, rozbicie przepisów na etapy, doskonałe zdjęcia, ale przede wszystkim pomysły - świetne, nieszablonowe. Z całą pewnością będę tutaj regularnie zaglądała.
Życzę wszystkiego dobrego i serdecznie pozdrawiam.
Ola
Witam Pani Olu. Dziękuję za miłe słowa. Każdy komentarz i opinia czytelników mojego bloga są dla mnie ważne i są wyzwaniem do dalszej prezentacji przepisów. Mam nadzieję, że znajdzie Pani tutaj potrawę, która będzie Pani ulubioną albo znakomity deser. Pozdrawiam, Krys
UsuńZ tego zestawu na tą chwilę zrobiłam ciasto z truskawkami. Wyszło ciasto maślane, delikatne i chciałoby się jeść, jeść, jeść. Fantastyczny przepis. Weronika
OdpowiedzUsuńUpiekłam ciasto marchewkowe z orzechami. Pycha!!! Pozdrawiam! Jolka
OdpowiedzUsuńCiasta jak marzenie,pięknie wykonane.Zainspiruję się z pewnością ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacha:)
OdpowiedzUsuńWspaniały blok, przepisy świetne, inspirujące :)
OdpowiedzUsuńI tak sobie oglądam tę stronkę i się zaśliniłam. Jest pysznie, śliczne zdjęcia i bardzo apetycznie to wygląda. Czuję się tak, jakbym się znalazła w najlepszej cukierni. Brawo Pani Krysiu. Korzystałam już z Pani przepisów, ale lubię też tak sobie wejść na Pani bloga i pooglądać. Pozdrawiam, wierna czytelniczka, Hania:)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń