W lecie nie może w domu zabraknąć
ciasta z sezonowymi owocami. Wiem, że najlepsze przepisy na ciasta są te, sprawdzone,
bo wszystkim smakują. Ale kuszą też przepisy nowe, nieznane, otrzymane np. od koleżanki, albo takie, które powstają
podczas pieczenia. To jest takie twórcze i pełne niespodzianek.
Najbardziej ekscytujące jest to, kiedy po rozkrojeniu ciasta spróbujemy i...
przekonujemy się, że to jest PYSZNE!. Tak właśnie zrobiłam moje ciasto z
wiśniami, które powstawało podczas jego robienia. I co się okazało? Zobaczcie
sami...
Składniki na foremkę 25x30
cm:
500 g wydrylowanych wiśni
300 g cukru
150 g masła
150 g margaryny
4 jajka
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
100 g wiórków kokosowych
Ponadto do lukru:
cukier puder
sok z wiśni
oraz:
2 łyżki wiórków kokosowych do
posypania ciasta
Wykonanie:
Masło i margarynę utarłam z cukrem na puch
i nie przerywając ucierania, dodawałam po jednym jajku. Kiedy już wszystkie
jajka wmieszały się do masy maślanej, stała się ona puszysta.
Mąkę przesiałam razem z
proszkiem do pieczenia i wsypywałam do ucieranej masy łyżka po łyżce. Wszystko
dobrze się utarło.
Kolejnym składnikiem były
wiórki kokosowe. Wsypałam do masy i dokładnie wymieszałam.
Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Foremkę (25x30 cm) wyścieliłam
papierem do pieczenia. Masę przełożyłam do foremki, wyrównałam powierzchnię i
ułożyłam na niej wiśnie lekko je wciskając.
Foremkę z ciastem wstawiłam do
gorącego piekarnika na około 30 minut.
Kiedy wierzch się zarumienił,
sprawdziłam patyczkiem.
Upieczone ciasto wyjęłam z
piekarnika i zostawiłam, żeby wystygło. Pięknie się upiekło.
W tym czasie przygotowałam
lukier
Jeden wiśniowy, drugi biały.
Cukier puder wymieszałam z
sokiem z wiśni i utarłam, żeby nie było grudek. Powstały lukier rozsmarowałam
na cieście.
Zrobiłam też biały lukier.
Cukier puder wymieszałam z 1 łyżką mleka i utarłam. Biały lukier polałam cieniutką
strużką na wiśniowym lukrze, a wierz obsypałam wiórkami kokosowymi.
Gotowe ciasto odstawiłam, żeby
lukier zastygł.
Teraz już mogłam ciasto
pokroić i spróbować, zanim podam moim gościom. Bo nie wiedziałam jakie będzie.
Ale okazało się, że jest przepyszne.
Mam nadzieję, że mój przepis przypadnie Wam do gustu a ciasto do smaku. Zapewniam, że po zjedzeniu upieczecie drugą blachę. Życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny na moim
blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
zdecydowanie moje smaki! :)
OdpowiedzUsuńKrysiu ciasto musi być bardzo smaczne, sądząc po wyglądzie :)
OdpowiedzUsuńkokos i wiśnie; super połączenie
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda z tym lukrem☺☺
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, bo z moimi smakami. Kokos i wiśnie. Wprawdzie nie jadłam cista kokosowego i zarazem wiśni, dlatego zapisałam przepis i na pewno to ciasto upiekę w najbliższą sobotę. Pozdrawiam, Gosia :)
OdpowiedzUsuńWygląda baaardzo smakowicie. Chętnie spróbowałabym kawałeczek :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie, ciasto musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńOd takich ciast nie mam siły odejść!!!
OdpowiedzUsuńKrysiu, zrobiłam dziś drugi rzut konfitur z wiśni, będą na zimową porę do czarnej herbaty.
To zdecydowanie moje smaki :) Pyszne ciasto Krysiu. Na takie miałabym ochotę :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że przepis totalnie trafia w mój gust :) Chyba muszę się zwrócić do mojej ukochanej narzeczonej, aby coś tak pysznego dla nas wyczarowała.
OdpowiedzUsuńKrysiu, kusisz, aż ślinka cieknie...buziaki...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńCzyli rozumiem że to masło i margaryne ucieramy z cukrem?
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie. Już uzupełniłam w przepisie. Pozdrawiam :)
UsuńKrysiu wiśnie i kokos to moje smaki
OdpowiedzUsuńjak ja lubię takie ciasta- Krysiu częstuję sie i podbieram przepis;)
OdpowiedzUsuńbuziaki
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto. Palce lizać. Duża blacha tego ciasta w weekend zniknęła migiem. Każdy prosił o dokładkę i po cieście. Nawet na dzisiaj do pracy nie miałam co zabrać. A chciałam się pochwalić dobrym ciastem. Dałam koleżankom link do pani bloga nich pieką, bo warto. Pozdrawiam:) W.A.
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne. Mój M. tylko nie lubi kokosu...
OdpowiedzUsuńCzy można użyć ze słoika wiśnie w cukrze
OdpowiedzUsuńMyślę, że można dać takie wiśnie ze słoika. Po odsączeniu. Ale ciasto będzie zdecydowanie bardziej słodkie jeśli to będą wiśnie w cukrze. Pozdrawiam :)
Usuń