niedziela, 2 października 2016

Obłędnie pyszne jesienne ciasto śliwkowe z gruszkami na kruchym spodzie

Jesień sprawia, że apetyt na słodkie desery ma inny wymiar. Teraz poszukujemy innych owoców do ciast niż latem.
Dzisiaj mam dla Was  zdecydowanie jesienne ciasto. Jesienne, bo ze śliwkami węgierkami, bo z gruszkami... Kiedy indziej takie ciasto może tak wspaniale smakować, jak nie jesienią?







Składniki:
450 g mąki pszennej
300 g zimnego masła
150 g cukru pudru
3  żółtka










Ponadto:
900 g śliwek węgierek
3 duże miękkie gruszki
cynamon








Wykonanie:
Na deskę przesiałam mąkę, wyłożyłam pokrojone w kostkę masło. Wsypałam cukier. Posiekałam. Na koniec dodałam żółtka. Wszystko posiekałam do połączenia składników. Następnie szybko wyrobiłam na elastyczne ciasto. Podzieliłam na dwie części ¾ i ¼. Obie zawinęłam w folię i wstawiłam, większą część do lodówki, a mniejszą do zamrażarki na co najmniej 30 minut.


Foremkę do ciasta (31x26 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia.
Większą cześć ciasta rozwałkowałam na kształt foremki i przeniosłam do niej. Można też zetrzeć na tarce i wygładzić na dnie.
Ciasto nakłułam widelcem na całej powierzchni, żeby uniknąć napowietrzenia.
Wstawiłam do lodówki na 15 minut.


Piekarnik włączyłam na 180 °C.

Śliwki umyłam i wydrylowałam.
Gruszki umyłam, obrałam, pokroiłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne a następnie pokroiłam w plasterki.



Ciasto wstawiłam do piekarnika na 25minut.
Na podpieczony spód wyłożyłam śliwki. Oprószyłam cynamonem. Na śliwkach rozłożyłam plasterki gruszek, a na wierzchu  rozsypałam starte na tarce jarzynowej wiórki pozostałego ciasta (1/4 część).


Ciasto ponownie wstawiłam do piekarnika na około 40-45 minut. Kiedy ciasto na wierzchu nabrało złocistego koloru, wyjęłam z piekarnika.
Zostawiłam do wystudzenia. Na całą noc.
Na drugi dzień upudrowałam cukrem pudrem...


... i zabraliśmy się do spróbowania tego wspaniałego w smaku ciasta.


Wyraźnie czuć maślany smak kruchego ciasta.  Mięciutkie śliwki i lekko chrupiące płatki gruszek sprawiają, że to ciasto jest obłędnie pyszne i nie można poprzestać na jednym kawałku



Upieczcie. Zachęcam, polecam i .... życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 



39 komentarzy:

  1. Masz całkowitą rację takie ciasto smakuje teraz najlepiej:)
    smakowicie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysiu, bardzo pomysłowe ciasto! Połączenia gruszek i śliwek w jednym wypieku jeszcze nie miałam okazji kosztować. Jestem bardzo ciekawa tego smaku :) Zaciekawiłaś mnie. Muszę koniecznie zrobić takie ciasto. Uwielbiam owocowe propozycje.
    Pozdrowionka niedzielne! :) Miłego dnia życzę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Krysiu, wszystkie Twoje potrawy są obłędne! muszę się kiedyś wprosić do Ciebie na jakieś obłędne ciacho ;D Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, zapraszam. Zaproszenie otwarte. Będzie mi miło :)

      Usuń
  4. Ostatnio najlepiej mi wychodzą ciasta na kruchym spodzie. Chętnie wykorzystam ten przepis, bo mi pasuje takie połączenie owocowe. Pożarłabym taką porcję ciasta. Ciepłej niedzieli życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To najlepsze ciasta na jesień. Mam śliwki, mam gruszki i jabłka. Nudzę się trochę, więc zabieram się do pracy. Upiekę to ciasto, niech się rodzina ucieszy, bo jaj jestem na diecie. Pozdrawiam z ostatnimi ciepłymi promieniami słońca :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jadę natychmiast do Wrocławia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, kiedy tylko zechcesz. Jeśli nie będę miała to z chęcią upiekę. Dla Ciebie :)

      Usuń
  7. Ciasto musi być rewelacyjne! Ciekawe połączenie śliwek z gruszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo fajne jesienne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Krysiu wspaniałe ciasto, uwielbiam takie ciasta jesienną porą wraz z kubkiem gorącej herbaty :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Krysiu cudowne ciasto, bardzo takie lubię, miłego wieczorku kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Och jak wygląda. Spróbuję na pewno. Mam i gruszki i śliwki. Pozdrawiam:):):):)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż się rozmarzyłam Krysiu. Pyszne ciasto. Połączenie 2 najlepszych jesiennych owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A wiesz ostatnio myślałam żeby przetestować to połączenie gruszka-śliwka, zrobiłaś to za mnie :) teraz wiem że będą smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Krysiu, nie patrzę, bo utyję od samego patrzenia ha!ha! Kusisz, oj! kusisz a ja łasuch! Pozdrawiam, buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  15. Jesienne ciasta są przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasta na kruchym cieście uwielbiam, takie połączenie smakowe, musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepyszna propozycja i aż prosi się żeby dziś wspomóc moją popołudniową kawę. Dookoła zimno i deszczowo, tylko takie ciasto pozwoli to przetrwać :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie mi uświadomiłaś, że gruszkami w tym roku to ja się wcale nie nacieszyłam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Sięgam po kawałek, uwielbiam ciasta z dużą ilością śliwek :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Napatrzeć się nie mogłam. Zaśliniłam się, więc zabrałam się do roboty i upiekłam to ciasto. Potwierdzam, że jest mega pyszne. Przyniosłam do pracy i poczęstowałam koleżanki. Poprosiły o przepis. Więc dałam im po prostu link do bloga Kuchnia u Krysi. A co, niech szukają i pieką. Słodkie buziaki pani Krysiu od Renaty i koleżanek z Gdańska :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jedno z ulubionych smaków jesieni w wykonaniu mistrzyni!

    OdpowiedzUsuń
  22. Najlepsze ciasto śliwkowe, jakie zrobiłam i jakie jadłam. Już trzy razy piekłam. Polecam, polecam i pozdrawiam, B.D.:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Krysiu bardzo chciałabym zrobić to ciasto ma weekend, ale chciałabym zapytać czy w przepisie nie ma proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Tak, w tym przepisie nie dałam proszku do pieczenia, przez co stało się delikatniejsze. Oczywiście czasami dodaje się proszek do pieczenia ciasta kruchego, ale w tym przypadku, kiedy ciasto jest lekkie nie ma takiej potrzeby. Pozdrawiam :)

      Usuń
  24. Dziękuję za odpowiedź :) ciasto wyszło przepyszne, bardzo polecam. Dawno nie jadłam tak dobrego wypieku ze śliwkami. Uwielbiam Pani blog i dziękuję za inspiracje, które uwielbia moja rodzina.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto smakowało.
      Dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam :)

      Usuń
  25. Mam pytanie do pani. Dostałam 2 blaciki kruchego ciasta, sa dobre ale strasznie grube (3-4cm) co ja mogę z nimi zrobić? 2 blaty 10x20cm. Są smaczne i szkoda ich zmarnować. Aleksandra z kaszub

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Pani Olu te 2 sztuki ciasta są zbyt małe, żeby coś z nimi robić. Przeciąć na pół się nie da, bo kruche i się rozsypie. Myślę, można na każdy położyć np. konfiturę, obsypać orzeszkami i po prostu zjeść. Pozdrawiam :)

      Usuń
  26. Brzmi pysznie... 😍
    Dzisiaj wieczorkiem będę piekła... oby moc była ze mną... jutro przyjeżdżają w odwiedziny dzieci 😉

    OdpowiedzUsuń