Już są, już można robić z nich
desery. Mowa o truskawkach, oczywiście. Ostatnio Piankowy torcik z truskawkami cieszył
się dużym zainteresowaniem. Dzisiaj mam dla Was błyskawiczne ciasto ucierane z
dodatkiem oleju rzepakowego, dzięki czemu jest puszyste i lekkie i smaczne.
Można je zrobić z każdymi innymi owocami, ale po co czekać, kiedy to na nas
czekają... truskawki
Składniki:
750 g świeżych truskawek
5 dużych jajek
120 g cukru
130 ml oleju rzepakowego
320 g mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do
pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego
Wykonanie:
Oddzieliłam żółtka od białek.
Białka ubiłam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodałam partiami cukier. Łyżka po łyżce, nie
przerywając ubijania. Kiedy piana była
już sztywna i lśniąca, zmniejszyłam obroty miksera i dodałam po kolei żółtka. Zmiksowałam.
Do masy jajecznej wlałam
ekstrakt waniliowy i nie przerywając ucierania cienkim strumieniem wlewałam
olej. Kiedy już został dokładnie wmieszany w masę, wsypałam mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszałam szpatułką.
Spód tortownicy (średn. 26 cm)
wyłożyłam papierem do pieczenia.
Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Truskawki umyłam, odsączyłam i pozbyłam szypułek.
Truskawki umyłam, odsączyłam i pozbyłam szypułek.
Ciasto przelałam do tortownicy
i na wierzchu ułożyłam truskawki. Lekko wcisnęłam je w ciasto...
... i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 1
godzinę. Kiedy się zarumieniło, sprawdziłam patyczkiem i jeszcze na 10 minut
wstawiłam do piekarnika.
Po wyjęciu wystudziłam w
formie, upudrowałam cukrem pudrem i pokroiłam w trójkąty.
Mam nadzieję, że Was zachęciłam takim ciastem. Z pewnością uświetni niejedno spotkanie towarzyskie. Idealne do kawy, herbaty... Życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję
za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
ale puszyste, pycha;)
OdpowiedzUsuńTego mi właśnie potrzeba.
OdpowiedzUsuńKusisz Krysiu ciekawymi przepisami, truskawki uwielbiam pod każda postacią...pozdrawiam, miłej niedzieli...
OdpowiedzUsuńi jeszcze kawusia! Mniam
OdpowiedzUsuńRzeczywiście prosty szybki przepis. NIestety na niedzielę już nie upiekę, bo nie mam truskawek. Ale jutro go wypróbuję, bo z olejem nie piekłam, a myślę że jest bardzo smaczne, bo tak wygląda. Pozdrowienia z Gorzowa, Ewa:)
OdpowiedzUsuńteraz truskawki będą bardzo często gościć na naszych blogach- nie ma lepszych od naszych:)
OdpowiedzUsuńa ciacho wygląda przepysznie
Miłego popołudnia
Bardzo lubię takie proste w wykonaniu ciasta z owocami, a truskawki świetnie się do tego nadają. Dodanie oleju ma jeszcze jedną fajną zaletę - ciasto nie wysycha i jest dłużej świeże :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto Krysiu :)
Ależ świetne ciasto! Naprawdę rewelacyjne! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie się prezentuje.
Dotychczas go nie znałam w wersji z truskawkami Spotykam się z nim po raz pierwszy właśnie w takiej odsłonie.
Ciekawy czy by znikały te pyszności szybko ze stołu? Na pewno! :)
Oprócz takich różności, z truskawkami lubię też robić drożdżowe.
Pozdrawiam :)
u mnie dzisiaj również ciacho z truskawkami ale na mące pełnoziarnistej :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda :) Uwielbiam takie szybkie ciasta, a z truskawkami to już najbardziej.
OdpowiedzUsuńPyszności Krysiu, bardzo lubię takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są fajne, bo nie dość, że łatwe i szybkie do zrobienia, to w zasadzie nie ma problemu z ich ładnym wyrastaniem. Pysznie Krysiu :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho.
OdpowiedzUsuńUwielbiam truskawkowe!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta z owocami są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szybkie i łatwe przepisy :)
OdpowiedzUsuńTruskawki uwielbiam. A ciasto mniam!
OdpowiedzUsuńPani Krysiu, proszę mi powiedzieć dlaczego jak piekę ciasta gdzie dodaje sie olej za każdym razem wychodzi mi zakalec? pozdrawiam. Monika
OdpowiedzUsuńWitam. Nie wiem co jest tego powodem. Jeśli trzyma się Pani. przepisu, nie powinno się nie udać. Kiedy dodaje się olej należy wlewać go małym strumieniem. Pomalutku, żeby wymieszał się w masę. W przeciwnym wypadku może się. oddzielić i powstanie zaklec.
Usuń